”Ajatus siitä, että vanhetessa kangistun kuin pullistuneen välilevyn omistava rekan alle jäänyt orava, saa ihon kananlihalle.”

Vuosien saatossa kuntoni on päässyt rapistumaan kiihtyvällä tahdilla, ja ainoa mikä on pitänyt fysiikkaani edes välttävällä tasolla on työnteko. Urheilu eri muodoissaan on ollut aina lähellä sydäntäni, mutta kiireiden sekä erilaisten tekosyiden saattelemana en ole vuosikausiin treenannut kunnolla lukuunottamatta satunnaista lenkkeilyä ja punttisalia.

En toki koskaan ole ollut varsin kovakuntoinen atleetti, mutta yleinen kondis on kuitenki ollut yläasteikäisenä kohtalaisen hyvä ja lähtenyt sieltä hiljakseen laskemaan. Ulkoinen habitukseni on aina muistuttanut enemmän kuivan kesän oravaa kuin pronssista veistosta. Nyt rappusten kiipeäminen nostaa sykkeet ja transrasvaisen duunarilounaan ylös. Minusta on hyvää vauhtia tulossa jotain mitä Ameriikassa kutsutaan nimellä ”Skinny fat”. Olen rapakunnossa.

Täytin taannoin 35-vuotta ja lahjaksi sain pullistuneen välilevyn sekä siitä aiheutuneen iskiashermosäryn

Kaikki urheilullinen aktiviteetti on siis viimeisen kahdeksan vuoden aikana ollut tavallaan ”pending”-tilassa. Usein on tehnyt mieli aloittaa. Aloittanutkin olen. Ja yhtä nopeasti lopettanut. Joko motivaation loppumiseen tai loukkaantumiseen. Täytin taannoin 35-vuotta ja lahjaksi sain pullistuneen välilevyn sekä siitä aiheutuneen iskiashermosäryn.

Sitä on edeltänyt neljän lapsen syntymä, tuvan rakennus, hektinen työelämä  ja tuhannet pienemmät syyt päästää itsensä surkeaan fyysiseen kuntoon. Kuivan kesän orava alkaa muistuttamaan hiljakseen tryffelisikaa. Sen olen oppinut, että entropia ei ole saman puolen pelaaja. Siinä sitä oli välilevyt pullistuneena aikaa miettiä ja laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Tämä herätti minussa nukkuvan atleetin…

Rapakuntoinen

Aloin systemaattisesti opiskelemaan kehonpainoharjoittelua ja kuntouttamaan välilevyn pullistumaani. Luin aiheesta satoja sivuja ja perehdyin kehonpainoharjoittelun maailmaan. Haalin valtavasti tietoa miten harjoitusohjelma kannattaa rakentaa ja miten treenata nousujohteisesti ja ennenkaikkea järkevästi. Aloin ymmärtämään mitä kohti tahdon pyrkiä ja mitkä ovat tähtäimeni. Silti neljä lähtökohtaisesti suurinta ongelmaa olivat ehdottomasti:

  • Miten pysyä johdonmukaisena
  • Mistä löytää aika treenille
  • Miten pysyä motivoituneena
  • Ruokavalio ja ”dieetti”

Uskoakseni en ole ainut pienten lasten vanhempi joka on paininut näiden kysymysten parissa. Tästä on kulunut aikaa vasta noin puoli vuotta mutta olen enemmän kuin yllättynyt tuloksista. Niin fyysisellä kuin henkiselläkin puolella. Olen kyennyt tekemään treenaamisesta osan elämääni ja selättänyt 90-prosenttisesti edellämainitut ongelmat. Matka on vasta alussa, uusia ongelmia on ilmaantunut selätettäväksi ja kaiken kaikkiaan paljon on tehtävää, mutta perhe-elämän ja oman hyvinvoinnin yhdistäminen on tullut jäädäkseen. Silti en ole joutunut uhraamaan sitä aikaa perheen yhteisestä ajasta. Seuraavissa postauksissa alan perkaamaan vähitellen mistä on lähdetty ja missä mennään tällä hetkellä.

Olkoonkin, että en ole koulutettu personal trainer tai pitkän urheilu-uran omaava atleetti, mutta olen onnistunut jossain mikä on meille tavallisille taatelintallaajille haastavaa. En liioin edelleenkään ole kovakuntoinen pattismurffi, mutta tiedän että suunta on oikea. Harjoitusohjelma ja volyymi ovat mukavassa tasapainossa ja kehitys on jatkunut alun harppauksen jälkeen tasaisen varmasti.

Oli elämäntilanne mikä tahansa, samat prokrastinaation piirteet uurtavat niihin ääriviivansa ja vain tietyillä elämäntapamuutoksilla siihen voi vaikuttaa. Tiedostan myös ettei minusta enää näillä vuosilla tule seuraavaa Vahtilan Markkua tai Konsta Koivurantaa, mutta perkele, aion päästä niin lähelle kuin mahdollista. Olen asettanut tietyt tavoitteet, kirjannut ne ylös ja päättänyt että 40v-synttäreilläni olen kovemmassa kunnossa kuin koskaan!

Tämän blogin pääasiallinen tarkoitus on ruokkia sisälläni roihuavaa luomisen liekkiä ja jakaa tietoa muille rapakuntoisille siitä, miten nollasta voi lähteä ja onnistua. Pääpaino kirjoituksissa on ehdottomasti kehonpainoharjoittelussa mutta kirjoituksia tulee kaikilta elämän osa-alueilta. Yritän postailla tasaisesti pitkin vuotta, ottamatta kuitenkaan asiasta turhaa stressiä. Jos aihe ja kirjoitukseni puhuttelevat vähääkään, olisin otettu jos tilaat uutiskirjeen niin saat tiedon sähköpostiisi aina uuden postauksen ilmestyttyä.

Rapakuntoisesti sinun,
Vesku

5 kommenttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.