Kaikki sen tietää. Kaikki sen kanssa painii enemmän tai vähemmän. Sitä yleensä joko on tai sitten sitä ei ole. Ja kun treenaamisesta puhutaan sen puute on monesti ilmeinen. Motivaatio. Se on muutenkin hyvin keskeinen asia niin urheilussa, kuin kaikessa arkisessa puurtamisessa, joten mikäpä sen parempi aihe pohtia blogikirjoituksen muodossa.

Itselläni ei toistaiseksi ole ollut motivaation kanssa suuria ongelmia viimeisen puolenvuoden aikana. Puhutaan nyt siis nimenomaan treenaamisesta, sillä täydellinen en sentään ole minäkään. Olen pohtinut viime aikoina syitä siihen, miksi motivaationi on nyt niin hyvä kuin se on. Miksi kaikki ne edelliset kerrat kun olen päättänyt aloittaa harjoittelun, ovat olleet “rampoja ankkoja”. Alkuinnostus on jokakerta huipussaan ja tasaisen varmasti motivaatio hiipuu ellei asialle tee mitään. Näin ainakin omalla kohdallani.

Pohdintani tuotti tulosta ja listasin viisi asiaa jotka olen tälläkertaa tehnyt eritavalla. Koen näiden vaikuttaneen isosti, joten olkaapa hyvät:

1 . ASETA TAVOITTEET JA KIRJAA NE YLÖS

Vuodenvaihde on lupausten aikaa. Koko edellinen vuosi on menty perse edellä puuhun ja lokakuussa ei enää kannata mitään luvata kun alkuvuosi on ollut ”rikkonainen”. Loppuvuosi tursutetaan sen varjolla kermavaahtoa kierteellä mahalaukkuun. Luotetaan että tammikuusta lähtien sitten taas kaikki muuttuu.

Ehkä maailman suurin kusetus tuo uudenvuodenlupaus. Sinäkin olet varmasti joskus tehnyt sellaisen? Minä olen tehnyt useita joista yksikään ei ole pitkässä juoksussa kantanut. Tätä uutta elämäntapamuutosta tehdessäni en tehnyt varsinaisesti mitään lupausta. Kirjasin kaiken ylös. Pohdin asiaa monelta kantilta. Tein treenisuunnitelman luonnoksen vuodeksi eteenpäin ja asetin tiettyjä tavoitteita.

Tavoitteet on hyvä olla konkreettisia. Huonoja tavoitteita on esimerkiksi: “Aion treenata ahkerammin läpi vuoden” tai ”Syön terveellisemmin”. Hyviä tavoitteita on: “Aion tehdä kolme treeniä joka viikko seuraavan vuoden ajan” tai ”Laihdutan 5kg seuraavan neljän kuukauden aikana. Huomaatko eron? Tavoitteet pitää olla sellaisia että ne voi konkreettisesti saavuttaa. Ja mikä tärkeintä, kirjoita ne ylös!

Olen aina ollut sitä mieltä että kun asiat kirjoittaa ylös, ne konkretisoituu, ja nyt kun ne kirjoittaa ylös kaiken kansan nähtäville, saavat ne vieläpä aivan uuden ulottuvuuden.

Kun saavutat tavoitteen, aseta uusi. Omaa tekemistäni on motivoinut valtavasti se kun huomaa kehittyvänsä tasaisen varmasti ja voi asettaa hiljakseen haastavampia tavoitteita. Pitää olla pitkän tähtäimen tavoitteita ja helpompia ”välitavoitteita”. Tietysti täytyy olla myös realistinen. Jos et saa viittä punnerrusta, ei kannata haaveilla kuukauden päästä tekeväsi nojavaakaa. Tämä toimii samalla hyvänä mittarina omalle kehitykselle.

2 . TEE HARJOITUSSUUNNITELMA

Ehkä mikään ei ole niin turhauttavaa kuin mennä salille tietämättä varmasti mitä siellä aikoo tehdä. Se, että on tarkka harjoitusohjelma on todella tärkeää. Sanoinko jo että se on todella tärkeää? Kuntosaleilla näkee paljon tyyppejä jotka painavat laitteesta toiseen ilman sen kummempaa ajatusta ja hinkkaavat samoilla painoilla viikosta ja kuukaudesta toiseen kehittymättä juurikaan. En toki väitä että tällainen suunnitelmaton harjoittelu on turhaa, sillä mikä tahansa liikkuminen on hyvästä, mutta suunnitelmallisuus vain antaa niin paljon paremmat tulokset. Se taas vaikuttaa suoraan harjoittelumotivaatioon. Sen lisäksi ajankäyttö tehostuu kun tiedät tasan tarkkaan mitä ja missä järjestyksessä teet.

3 . PÄÄTTÄVÄISYYS – AJATTELE ERI TAVALLA

Tekosyitä on niin kovin helppo keksiä. Kuinka usein ajattelet että jotain ei kannata tehdä koska ei se kuitekaan onnistu. Tai että jos jätän tämän treenin tekemättä niin ei se vaikuta mihinkään. Tuloksia ei synny kuitenkaan vaikka kuinka harjoittelisin. On niin huono sääkin että ehkä kannattaa siirtää huomiseen.

Tämä ei ehkä ole ilmiselvin asia mutta pointtina on se että ajattelutapaa pitää muuttaa positiivisempaan. Monesti ajatellaan että teot syntyy hyvästä motivaatiosta, mutta nähdäkseni asia on päinvastoin. Hyvä motivaatio syntyy teoista. Mitä enemmän teet, sitä enemmän saat tuloksia ja sitä enemmän motivoidut jatkamaan. Tämä vaatii monessa kohtaa ajatustavan muutosta ja pirusti päättäväisyyttä. Itse olen aina sortunut ajattelumalliin, että olen lahjaton enkä kehity vaikka kuinka treenaan. Viimeinen puolivuotta on osoittanut että vaikka olen jo vähän väljähtänyt vanhahko pieru, sitä pystyy lähes ihmeisiin oikealla ajattelutavalla ja päättäväisyydellä.

4 . AIKATAULUTA HARJOITTELU

Meillä kaikilla on elämässä omat haasteemme ja kiireemme. Minulla ne ovat työ ja perhe-elämä. Ajanhallinta on helvetin vaikeaa ja mutulla arvioisin että suurimmaksi osaksi ihmisten motivaatio kompastelee tämän aspektin takia. On hankala löytää hyvää aikaa treenille ja sitä kautta motivaatio hommaan laskee. Treeniin pitää löytää sellainen aika mikä sopii omaan elämänrytmiin ja volyymin pitää olla sellainen että tulet sen kanssa toimeen ja palaudut. Tälle aiheelle omistan seuraavan postauksen kokonaan, sillä se on ollut tärkeässä osassa kokonaisuutta ja ehkä suurin yksittäinen onnistumisen kohde koko tässä hommassa.

5 . PYSY SUUNNITELMASSA

Tämä on ilmiselvää. Kun kaikki muut palaset ovat loksahtaneet kohdalleen ja enää on aika suorittaa, pitäisi kaiken olla über helppoa. Näin täydellisessä maailmassa. Totuus on se, että vaikka kuinka olet suunnitellut, hankkinut oikean mindsetin ja aikatauluttanut harjoittelun, voi motivaatio joskus hävitä. Ei aina vain jaksa kiinnostaa. Tällöin on äärimmäisen tärkeää siitä huolimatta pysyä suunnitelmassa. 

Kun on orjallisesti aikansa noudattanut harjoitusohjelmaa, alkaa tuloksia näkymään ennenpitkää. Se tunne kun saat tehtyä jotain mitä pidit aiemmin mahdottomana on mittaamattoman arvokas. Ja se jos mikä on paras motivaation lähde.

”Se tunne, kun saat tehtyä jotain mitä pidit aiemmin mahdottomana on mittaamattoman arvokas. Ja se jos mikä on paras motivaation lähde.”

Jos motivaatio on ihan kadoksissa eikä treenistä tule mitään, tee helpompi treeni. Tee itselle mieleisempi treeni. Mitä vain kunhan teet sen. Motivaatio palaa pommin varmasti kun vain pysyy johdonmukaisena.

Summa summaarum

Ehkä suurimmat syyt tämän blogin kirjoittamiseen ovat yksinkertaisuudessaan ne, että ympärilläni on hyvin vähän ystäviä ketä kiinnostaa (A) treenaaminen ja (B) kuunnella minun puhuvan aiheesta. En pelkästään koe tämän blogin kirjoittamista hyvin terapeuttisena vaan sen lisäksi valtavan isona motivaation lähteenä.

Nämä asiat ovat auttaneet minua löytämään motivaation ja pitämään sen. Toivottavasti niistä on sinullekin apua. Onko jotain mikä saa Sinut motivoitua harjoittelemaan? Onko jokin tietty asia mikä vie motivaation mennessään? Kirjoita kommenttia, kuulisin mielelläni muiden mietteitä aiheesta!

1 kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.