Haaste sinulle alan ammattilainen

Tämä on arvoitus ja haaste teille kaikille terveysalan ammattilaisille ja miksei muillekin aiheeseen perehtyneille. Tämä vaiva on minulla ollut jo vuosikausia. Olen käynyt fysioterapeuteilla ja lääkärissä useasti, apua kuitenkaan saamatta. Jos apu löytyy vaivaani tämän kautta lupaan arvoituksen ratkaisijalle kasan rakkautta ja lentosuukkoja. Voit halutessasi jättää palkinnon lunastamatta.

Vaiva on seuraavanlainen. Jos seisoessani nostan jalan koukussa suoraan eteeni (lonkan fleksio) vähän alle 90-asteen, ei lonkan sisä- eikä ulkokierto satu tässä asennossa. Jos nostan jalan 90-asteeseen tai yli, lonkan sisäkierto alkaa sattumaan tuonne jonnekin nivusen tienoille. Ulkokierto on kivuton. Sisäkierron kipu vähenee, tai jopa häviää jos vien jalkaa hieman loitonnukseen. Toisaalta kipua tuntuu taas samassa paikassa jos vien lonkan reippaasti loitonnukseen, vaikka siihen ei edes lisäisi sisä- tai ulkokiertoa. Jos menen syväkyykkyyn ja teen siitä lonkan sisäkiertoa, ei tunnu kipua ollenkaan. Kipu tuntuu siis ainoastaan oikealla puolella ja ainoastaan oikealla jalalla tehtynä.

Kipu tuntuu myös silloin kun ”halaan polveani” tuomalla sen suoraan kohti rintakehääni käsien avustuksella. Tämäkin helpottuu tai on jopa kivuton jos vien lonkkaa aavistuksen loitonnukseen. Alla havainnollistavat videot.

Kohta missä kipu tuntuu ei ole reiden lähentäjä, eikä reisilihaksen pää vaan siinä välillä. Ehkä lonkan koukistaja? Tai ehkä pectineus? Kipu tuntuu kuitenkin ainoastaan paikallisesti tuossa nivusen alueella mutta silti en osaa tarkasti sanoa kohtaa.

Olen omien tietojeni valossa yrittänyt ratkaista tätä arvoitusta jo pitkään. Vaikka vaiva on ollut minulla jo pitkään, on se joskus huomattavasti parempi. Saattaa olla hetkiä, että kipu katoaa lähes täysin ja pystyn tekemään ko. liikkeitä ongelmitta. En vain ole kyennyt yhdistänyt noita hetkiä mihinkään tiettyyn tekemääni asiaan. Yleensä kipu sitten palaa joko omia aikojaan, tai jos yritän tehdä liikkeitä suuremmalla liikeradalla. Tästä syystä en usko sen olevan mikään rakenteellinen juttu vaan puhtaasti lihasperäinen. Koska kipu tulee yli 90-asteen koukistuksessa, kielii tämä tietenkin lonkan koukistajan ongelmasta? Tapahtuuko lonkan koukistajalle jotain oleellista jos lonkka on samaan aikaan loitonnuksessa verraten että se on ns. neutraalissa asennossa? Mitkä muut lihakset osallistuvat lonkan koukistamiseen ja nimenomaan tuon 90-asteen yläpuolelle? Miksi tuo loitonnus helpottaa oireita?

Mina en ummarra…

Uskon että on olemassa alan ammattilainen joka tietää mistä puhun ja osaa sanoa jopa helpohkon ratkaisun tähän vaivaan. Oletan että joku lihas tuolla jossain on liian heikko ja siitä johtuen jatkuvasti kiristyneenä/kramppaa. En vain osaa itse kertoa mikä. Samassa sopassa on niin monta tekijää, etten enää tiedä mikä on oleellista ja mikä ei. Ainoa mitä tiedän on fakta siitä, että vaiva vaikeuttaa monia arkisia askareita kuin myös urheilusuorituksia.

Mainittakoon vielä, että en ole kovin venyvää sorttia. Lantion seutu ja jalat ovat kauttaaltaan melko jumissa, erityisesti pakara ja takareidet. Teen silti jatkuvasti ja ahkerasti töitä liikkuvuuteni eteen. Tällä työn määrällä olisi pitänyt itseasiassa tapahtua paljon enemmän, joten tiedän että siinäkin suhteessa jokin mättää. Venyttelen ja teen liikkuvuusharjoitteita, mutta tulokset ovat todella kovassa. Edistyn järjettömän hitaasti. Teen siis jotain väärin sen suhteen. Hierojakin on myllytellyt miestä kauttaaltaan, mutta ei siitä ole kivun lievitykseen ollut apua. Mitä siis voin asialle tehdä?

Vastaan kaikkiin lisäkysymyksiin tässä, sähköpostilla, facebookissa tai instagramissa. Voi miten toivon, että joku alan ammattilainen tietäisi kertoa missä vika piilee 🙂

EDIT: Vaiva on selvinnyt ja voit lukea siitä artikkelista ”Nivusvaiva selvisi

4 kommenttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.