Renkaat vs. tanko

Kirjoitin helmikuulla artikkelin renkailla tehtävästä palomiespunnerruksesta, jonka olen siis jo taitanut jonkin aikaa. Huolimatta siitä että parhaimmillaan olen saanut kuusi toistoa putkeen renkailla, on tangolla tehtävä palomiespunnerrus jäänyt vain haaveeksi. Liikkeen kanssa olen lyönyt päätä seinään nyt muutaman kuukauden mutta pikkuhiljaa se alkaa luonnistumaan. Liikkeen harjoittelu on edelleen alkutekijöissään, mutta uskallan jo lisätä sen opittuihin taitoihin koska pari toistoa menee ihan kohtalaisella tekniikalla. Tästä syystä haluankin jakaa omia ahaa-elämyksiä ko. liikkeen tiimoilta.

Ihan ensimmäisen muscleupin tangolla sain jo yllättäen viimevuoden syksyllä, mutta silloin kippauksen määrä oli valtava enkä kehittynyt tästä eteenpäin ollenkaan. Suunta oli paremminkin alaspäin, koska suurimmaksi osaksi en saanut liikettä onnistumaan ollenkaan. En missään nimessä ole edelleenkää paras neuvomaan muscle upin suhteen, mutta toivon että saat tästä artikkelista kipinää omaan harjoitteluun jos sinulla tämä saavutus on vielä ”locked” tilassa.

Kolmas toisto jää vielä haaveeksi 🙂

Oleelliset asiat tekniikassa

Netti on tästäkin aiheesta pullollaan tietoa, mutta jostain syystä tekniikan oppiminen on ollut todella vaikeaa vaikka tutoriaaleja on tarjolla yllinkyllin. Kullan arvoisia vinkkejä omaan tekemiseeni sain Jarkko Siepiltä ja Suomen Street Workout Ry:n Muscle Up haasteen videoista.

Turhautumisen määrä muscleuppia harjoitellessa on ollut valtava. Paljon suurempi kuin renkailla harjoitellessa. En osaa varsinaisesti sanoa mitään yksittäistä syytä joka olisi ollut ratkaiseva tekijä ensimmäisten toistojen onnistumiseen. Tässä kuitenkin kokonaisuutena ne hommat joilla sain vihdoin tekniikan haltuun. Huomionarvoista toki on se, etten vielä saa liikettä tehtyä ilman pientä ”kippaamista” jaloilla. Uskon että voimatasojen kasvaessa ja tekniikan kehittyessä, näillä samoilla harjoitusperiaatteilla otetaan haltuun myös se täydellinen Bar Muscle Up.

Oletuksena on, että saat pauttiarallaa 10 kappaletta leukoja ja ainakin saman verran dippejä tangolla. Ennen sitä ei mielestäni kannata palomiespunnerrusta treenailla. Itse treenaan masölappia näillä kolmella yksinkertaisella harjoitteella:

1. Räjähtävä leuanveto

Nopeutta ja samalla ”korkeutta” on tärkeä harjoitella. Vaihdoin omassa treeniohjelmassani leuanvetoprogression räjähtäviin leukoihin (kuulostipas hassulta). Tarkoituksena siis tehdä leuanveto mahdollisimman räjähtävästi ja mahdollisimman ylös. Koska toistojen laatu huononee oleellisesti (ainakin allekirjoittaneella) kolmen toiston jälkeen, koin järkeväksi tehdä 5-7 x 2 sarjoja riittävillä palautuksilla. Näin jokainen toisto on ”tuore”.

Tavoitteena olisi saada rinta koskettamaan tankoon. Tässäkohtaa en vielä miettinyt liiaksi sitä varsinaisen tekniikan oikeellisuutta. Kuukauden ajan harjoittelin oikeastaan pelkästään tätä.

2. Liikeradan harjoittelu

Ehkä tärkein juttu oli kuitenkin omalla kohdallani se oikean liikeradan omaksuminen. Pitkän aikaa ongelma oli se, että vaikka konsentrinen vaihe (ylösmeno) oli nopea ja nousi kiitettävän korkealle, ei tangon päälle ollut minkäänlaista toivoa päästä. Syy oli yksinkertaisesti siinä, että yritin tehdä toiston liian pystysuoraan. Tällätavoin tehtynä liike on kelle tahansa aika hankala.

Olin kyllä katsonut tutoriaaleja ja ymmärtänyt idean että tanko pitää ”kiertää” kauempaa. Se vaan ei ollut ihan niin helppoa kuin tutoriaaleissa vaikka luulin niin tekeväni.

Lisäsin hiljakseen räjähtäviin toistoihin oikeaa liikerataa. Alkuun pieni heilunta ja veto juuri kun heiluntaliike lähtee takaisinpäin. Vedon ajoitus on todella tärkeä. Se auttaa kiertämään tangon kauempaa, niin että yli on helpompi päästä. Myös se, että katson hieman yläviistoon kohti tankoa auttaa jostain syystä 🙂

Vedon ajooitus on tärkeää.

Kippausliike tulee itselläni helposti mukaan. Se tarkoittaa siis että polvet nousevat kohti rintaa vetovaiheessa. Siitä en niin hirveästi murehdi – pidän vain huolen, että kippausliike ei ole suunnattoman suuri ja että tangon yli mentäessä molemmat kyynärpäät kääntyvät ylöspäin yhtäaikaa. Uskon, että mitä enemmän toistoja tekee, kippaus vähenee pitkässäjuoksusussa.

Kippausta on välillä enemmän ja välillä vähemmän. Siitä ei mielestäni kannata alussa liikaa murehtia!

3. Vastuskuminauha

Liittyen edelliseen kohtaan – oikean liikeradan harjoittelu on vastuskuminauhan kanssa huomattavan helppoa ja omasta mielestäni siis ehdottoman järkevää. Paksummalla vastuskuminauhalla liike on luonnollisesti helpompi. Ei kannata kuitenkaan helpottaa liikettä liiaksi. Valitse sellainen vastuskuminauha jolla saat 4-5 toistoa tehtyä. Kuminauha auttaa juuri sen verran, että saat liikkeen tehtyä laadukkaasti. Kuminauhan avulla saa myös minimoitua kippausliikkeen.

Summa summaarum

Kyllä se vain on uskottava että kaikkea sitä oppii kun vain viitsii laittaa aiheeseen aikaa ja harjoitusta. Turhautuminen on kaiken edistyksen arkkivihollinen ja sitä vastaan tulee taistella kaikella tavalla. Tai ehkä paremminkin sen kanssa pitää vain oppia elämään. Kukaan ei ole niin virheetön, ettei ihan rehellisesti huutaisi välillä perkelettä kun lyö päätään seinään saman asian kanssa pitkään. Tärkeintä on jatkaa määrätietoisesti eteenpäin ja uskoa siihen että kehitystä tulee.

Monissa tutoriaaleissa on varoiteltu, ettei kannata edes alussa opetella kippaamaan jaloilla yhtään, vaan pitäisi hakea heti täydellistä tekniikkaa. Tästä olen hieman eri mieltä. En näe mitään vikaa siinä että liikettä auttaa pienellä kipillä, enkä nyt puhu mistään crossfit tyylisestä kippauksesta. Pieni kippaus auttaa pääsemään tangon päälle helpommin ja antaa keholle ymmärryksen siitä miten sinne päästään. Siitä on huomattavasti helpompi lähteä työstämään sitä täydellistä Muscle Uppia.

Olen myös huomannut sen, että tämä kuten rengasmuscleuppikin, on valtavan paljon päivästä kiinni. Joskus menee useampi toisto, joskus ei mene ensimmäistäkään.

Hanskaatko sinä jo palomiespunnerruksen vai oletko matkalla sitä kohti?

6 kommenttia

 1. Henmetin mukavaa lukea suomalaista artikkelia ja kipuilua muscle-upin harjoittelemisesta tangolla.
  Hyvä hel*..tti kun se voi olla ärsyttävää, renkailla kun sitä harjoitteli, ei oikeastaan tullut turhauduttua pahasti kertaakaan muuhun, kuin kyynärpää kipuihin, mitä liikkeeseen tuli, niin koko ajan oli olo että on vaan ajan kysymys että koska mennään, tangolla kun rupesi harjottelemaan……en oo koskaan ennen vihannut treenaamista näin paljon;) mut nyt tuli roimasti treenimotivaatiota kun luin sun kehityksestä ja tekniikka vinkeistä.
  Tuli pitkästä aikaa semmonen olo et kyl mä sen vielä saan haltuun…JEPAJEEE KIITOS NÄISTÄ VINKKILÖISTÄ,nyt täytyy lähtee pihalle roikkumaan:)

  Tykkää

  1. Kiitos paljon 🙏 Ja joo todellakin allekirjoitan tuon mitä sanot 😁 on ollut ehdottomasti turhauttavinta treenata tuota varsinkin sen jälkeen kyn rengas MUn oppi. Jotenkin aatteli ettei tästä ole enää pitkä matka tangossa tehtävään versioon. Ah, kuinka väärässä olinkaan 😁 Mutta kyllä se sullakin sieltä tulee kun jaksaa vaan hinkata💪💪 Tsemppiä kovasti reeniin!!

   Tykkää

 2. Asiallisen oloinen blogi! Itse myös nyt launchaamassa blogia, enemmän biohakkerointi/itsensäkehittämis fokuksella mutta varmasti tulee myös jotain kehonpainotreenistä
  Mitä tulee muscle uppeihin niin renkaat on kyllä mun heikkous. Tangolla onnistuu parhaimmillaan 15 putkeen, 10kg lisäpainolla taikka hitaasti false gripillä mutta noi taidot ei vaan transformoidu renkaisiin. Toki en ole renkaita treenannutkaan niin paljoa mutta se on mielenkiintoista ja kiehtovaa kuinka se on niin eri maailma kuin tanko 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos tuhannesti 🙏 Onko blogi kohta jo nähtävillä? Kuulostaa mielenkiinoiselta ja menee varmasti seurantaan 😊

   Jos sinulla menee todella noin hyvin tangolla MU, ei ole varmasti kuin pienestä teknisestä vivahteesta kiinni että saat renkaille vietyä saman tehon! Yleensä tälläisissä tapauksissa, jos jaksaa aiheeseen yovin panostaa, tulee nopeasti niitä ahaa-elämyksiä joiden ansiosta homma jaksaa miellyttää vuodesta toiseen 😊 Itsellä tuo tanko MU on edelleen huomattavasti hankalampi kuin renkailla 😅

   Tykkää

   1. Noniin morjesta päivää taas.
    Julkaisin blogin viime viikolla. Löysin itseasiassa syyskuussa blogisi googlesta hakusanoilla hrv blogi kun kartoitin, että minkälaisia kirjoituksia muut on tehneet HRV:sta. Ohessa oma HRV kirjoitus: https://ilmostromberg.com/1000-days-with-oura-ring/
    Mulla on nyt ollu vähän bättlee noiden golf kyynerpäiden kanssa niin oon vältelly MU:t, mutta leukoi onneksi pystyn tekemään ilman kipua. Oon treenannut nyt hitaita leukoja kunnolla, tavoitteena 2 minuutin leuka. BTW, hyvä tuo kirjoitus lämmittelystä ja sen tärkeydestä, couldn’t agree more!

    Tykkää

   2. Mahtavaa että blogi on pystyssä! Pikaisella vilkaisulla näyttää oikein hyvältä ja pitääpä tänään lukaista illalla kaikki artikkelit!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.