Vanha vaiva

Kyselin taannoin täällä blogin puolella neuvoja pitkäaikaiseen nivusvaivaani. Ongelmana oli vihlova kipu lonkassa kun lonkka oli koukistettu yli 90-asteen. Lonkan sisäkierto tässä asennossa oli kipujen takia mahdotonta. Voit lukea aiemman artikkelin aiheesta painamalla tästä.

Kymmenet lukijat antoivat vinkkejä ja vertaistukea. Parilla lukijalla oli jopa hyvin samankaltainen vaiva. Teidän, rakkaat lukijat, ansiosta vaivan juurisyy on nyt selvitetty.

edit: Homma on edennyt jo niin että vaiva on leikattu. Pääset lukemaan tunnelmat ennen leikkausta tästä ja leikkauksen jälkeen tästä.

Lihasperäistä?

Olin aivan varma vaivan olevan lihasperäinen, koska oireet aika-ajoin helpottuivat. Saatujen neuvojen perusteella aloin systemaattisesti testailemaan erilaisia harjoitteita. Pääasiassa lonkankoukistajien ja pakaran aktivointia, venytystä, rullailua yms…

Apua tuli liikkuvuuden suhteen rutkastikin. Nivuskipu silti pysyi.

Yksi minua viestillä lähestyneistä lukijoista oli paikallinen pitkän uran omaava osteopaatti. Hän kirjoitti pitkästi pohdiskellen mikä tuohon oirekuvaan voisi vaikuttaa. Se teki minuun niin suuren vaikutuksen että päätin lähteä hänen vastaanotolleen. Sain osteopaatin käsittelystä ihan valtavan isosti apua liikkuvuuden suhteen. Nivuskipu ei silti kaikonnut mihinkään. Tässä kohtaa heräsi epäily rakenteellisesta viasta. Hän ultrasi lonkan ja epäili sen perusteella vikana olevan rustorenkaan, eli labrumin repeämä lonkkamaljassa. Vahva kehotus oli siis mennä jatkotutkimuksiin lääkäriin. Jos kaipaa seinäjoen suunnalta osaavaa osteopaattia niin minulta saa yhteystiedot 🙂

Sittenkin rakenteellista..

Marssin työterveyden pakeille jossa parin perus liikkuvuustestin jälkeen sain lähetteen röntgen-kuviin ja ortopedille. Radiologin lausunto röntgenkuvasta oli pysäyttävä:

Femurin caput on aspheerinen. Caputin ylälateraali nurkkaus on laakeasti prominentti ja tällä kohdin on subkortikaalinen reaktiocysta. Myös lonkkamaljakon ylälateraalinurkkauksessa on vastakkainen lievä painauma. Löydökset sopivat femoroacetabulaariseen pinnesyndroomaan. Nivelrako on vielä säilynyt.

Ahdas lonkka siis ainakin… Luonnollisesti tarkempia kuvia vaadittiin ja marssin magneettikuvaukseen. Koska olkapäässäni on myös pitkään ollut viheliäinen vaiva jota en ole saanut kuntouttamalla paranemaan, ajattelin kysyä josko se kuvattaisiin samaan konkurssiin. Sehän kävi päinsä. Seuraavan tunnin makoilinkin varjoaineiden kera magneettipömpelissä ja kuuntelin luureista rokkia.

Reisiluun ”kaulassa” näkyy selvästi luista prominenssia…

Tässäkohtaa on kyllä pakko kehaista Seinäjoen Terveystalon toimintaa. Tutkimukset, ajanvaraukset ja kaikki näihin liittyvä informointi oli erittäin saumatonta ja sujuvaa. Oli ilo asioida…

Tulokset tulivat ja lonkan osalta tuomio oli seuraava:

Femurin caput/collumrajalla lateraalisesti on CAM-tyyppiseen FAI:hin sopivaa luista prominenssia ja periostin alainen cysta. Lonkkanivelen acetabulumin puoleisen nivelpinnan kraniolateraalireunalla on myös rustovariota ja labrum ruptuura. Lievää rustovauriota vaikuttaisi olevan nivelpinnan dorsaaliosissakin.

Olkapään osalta tilanne oli tämä:

Takalabrumin alaosissa on alalabrumiin ja etulabrumin yläosiin asti ulottuva ruptuura. Selvää rustovauriota glenohumeraalinivelessä ei todeta. Glenohumeraaliligamentit vaikuttavat säännöllisiltä. Bicepsjänne on normaali. Cuffin jänteissä ei ole ruptuurasuspekteja muutoksia eikä tendinoosia. Subakromiaalibursassa ei bursiittinesteilyä. Akromion on suora. AC-nivelessä on artroosia, nivelpintojen alaisia degeneraatiokystia ja hohkaluuödeemia. Lihakset ovat normaalit.

Mitä nämä kaikki sitten tahtoo sanoa? Kiteytetään ne loppukaneettiin.

Magneettikuva lonkasta varjo-aineineen….

Summa summaarum

Eli lonkan osalta ainoa vaihtoehto on leikkaushoito – jos lonkan siis haluaa kivuttomaksi. Labrum, eli nivelurustorengas lonkkamaljan ympärillä on osittain repeytynyt. Sen lisäksi reisiluun kaulan alueella on ”luista prominenssia” mikä kansankielellä tarkoittaa että siihen on tullut luinen patti. Nämä kaksi seikkaa aiheuttavat kivun joka sätii kipeästi nivuseen, tai siis tarkemmin lonkkaniveleen. Tähystysleikkauksella rustorengas pystytään kiinnittämään takaisin paikoilleen ja ylimääräinen ”luuaines” puhdistamaan pois. Ainoa miinus koko hommassa on, ettei Seinäjoella moisia leikkauksia tehdä. Seuraavaksi täytyy lähteä Tampereelle seuraavan ortopedin juttusille. Nyt kun hierojakoulu on kesken, taidan jättää leikkauksen suosiolla myöhemmälle ajankohdalle…

Olkapään osalta tilanne on siinä mielessä kurja, että olkapäässä oleva rustovaurio on todella hankala korjata. Joskin hyvä uutinen on ettei se ole ihan valtava. Suurempi ongelma on tuo AC-nivel ja siitä olkapäässä oleva kipu oletettavasti aiheutuukin. AC-nivel (Eli solisluun ja lapaluun välinen nivel tuossa olkapään yläpuolella) on ottanut sen verran osumaa että nivel ei ole enää täydessä iskussa. Tekoniveltä en nyt sentään ole hankkimassa joten vaivan kanssa pitää elää ja yrittää vahvistaa tukilihaksia. Jos sinä olet paininut saman vaivan kanssa, laitahan viestiä jos on hyviä tipsejä.

Olen erittäin iloinen siitä, että syy on vihdoin selvillä. Nyt tietää mitä asialle voi tehdä. Kiitos tästä kuuluu osaltaan teille rakkaat lukijat jotka lähditte ratkomaan arvoitusta 🙂 Vilpitön kiitos siitä!

edit: Homma on edennyt jo niin että vaiva on leikattu. Pääset lukemaan tunnelmat ennen leikkausta tästä ja leikkauksen jälkeen tästä.

21 kommenttia

 1. Moi. Minulta on leikattu molemmista olkapäistä luupiikit ja hiottu ac-nivel. Kannattaa ottaa kunnon 3T magneettikuvat ja mennä huippukirurgi Harri Heliön juttusille kuvat ehdottomasti mukana cd:llä. Ite pääsin takas töihin viikossa, punttia pystyi hiljalleen alkaa nostelemasn parin kk jälkeen ja maksimipainot kesti noin 8kk leikkauksesta.

  Tykkää

  1. Moro Pekka! Kylläpäs oli nopea kuntoutuminen! Eikö ole vaivannit sen koommin?

   Kävin itseasiassa olkapääspesialisti Harri Panulalla joka antoi diagnoosiksi sen että ac-nivelen kuluma ei vaivaani aiheuta. Suurempi ongelma lienee tuo revennyt labrum ja kipu tulee sieltä. Loppuvuodesta menen tuon kanssa leikkuulaudalle jos lonkkaleikkauksesta kuntoudun hyvin!

   Tykkää

 2. Hei,aloin lukemaan kokemuksiasi paljasjalkakengistä ja satuin näkemään,että olit käynyt hyvällä osteopaatilla Seinäjoella,niin vastaisuuden varalle kyselisin niitä yhteystietoja🙂

  Tykkää

  1. Moikka Päivi! Mikkilän Matti oli kyseinen osteopaatti ja ottaa vastaan Fysio 2000 tiloissa sorsanpesällä ja tietääkseni myös ylistarossa kotonaan! Iso suositus täältä hänelle – on kyllä asiansa osaava seppä! 😊

   Tykkää

 3. Itselläni todettiin polvessa pitkälle edennyt nivelrikko mitä ennen hoidettiin fysioterapiassa kipujen takia. Koen, että arjessa voin liikkua vielä omien halujeni mukaan mutta ajoittain polvi kipuilee niin, että en voi tehdä kaikkea vaan on levättävä. Ystävälläni on myös polven nivelrikkoa mihin hän kokeili yhtä nivelrikon hoitomuotoa, missä niveleen tehdään injektiohoito. Tämän avulla ystäväni ainakin on saanut vielä lisää aikaa ennen kuin leikkaushoitoa on pakko miettiä. En itse vielä tiedä kokeilenko samaa hoitomuotoa. Ehkä tämä voisi olla yksi mahdollinen hoitomuoto myös sinulle leikkauksen sijaan? https://www.nivelhuoltamo.fi/?page_id=14
  Hyvää kesän odotusta!

  Tykkää

  1. Hei Tiina, ja kiitos viestistä! Leikkaus minulle tehtiin jo tuossa helmikuulla ja se meni suhteellisen hyvin (blogista löytyy artikkeli siitäkin). Hyvä nosto kuitenkin tuo linkki, sikäli kun täällä käy useampi samojen vaivojen kanssa painiva.

   Tykkää

 4. Hei!pojallani todettu vastaava repeämä.haluaisin tietää kuka sinut leikkasi Terveystalolla?

  Tykkää

 5. Moi! Kommentoin tähän, koska kärsin samasta vammasta, lonkkien labrumin repeämästä. Vasemman lonkan tähystys oli 23.2.22 ja varmaan oikean vuoro on, kun tästä kuntouduttu, kun samaa probleemaa sielläkin. Olisin mieluusti kuullut lisää kuntoutumisestasi lonkan tähystyksen jälkeen. Itselläni kylläkin tilalle ei ollut yhtä graavi, kyseessä oli junktion repeämä, joka parsittiin kasaan. Sain kuitenkin kuulla, että labrum on jotenkin harsuuntunut ja siellä on degeratiivisia muutoksia, joten jatkossa etenkin juoksu ja painonnosto jaloilla olisivat vältettäviä liikuntamuotoja. Luin kaikki tekstisi tästä aiheesta, mutta kuulisin mielellään lisää miten toivuit ja miten nopeasti kykenit lisäämään liikuntaa ja treenaamista ja kuinka paljon lonkka kipuili/kipuilee? Itse olen harrastanut kuntosalia ja koiran kanssa leikkeilyä aiemmin ja toivoisin pääseväni piakkoin taas niiden pariin tai oikeastaan ihan normaaliin elämään ensin.

  Tykkää

  1. Moi Ulla! Kiitos viestistäsi. Sattuipa sopivasti, sillä minulla on itseasiassa tuossa työn alla kirjoitus juurikin tästä aiheesta. Nyt kun leikkauksesta on aikalailla tasan vuosi, on hyvä kertoa miten homma on kokonaisuudessaan mennyt. Julkaisen tekstin joko tämän tai ensiviikon sunnuntaina joten tule kurkkaamaan uudemman kerran silloin ☺️

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.