Hei, olen Vesa ja olen lihansyöjä.

Lihansyönti on aina kuulunut elämääni. Lapsena ja nuorena oli itsestäänselvää että joka ruoalla on lihaa eikä sitä osannut millään tapaa kyseenalaistaa. Ajatustasolla kasvisruokailijat olivat outoja hippejä ja jollain tavalla kieroon kasvaneita. Isäni ja velipoikani kävivät aikoinaan paljon metsästämässä ja söimmekin usein riistaa. Nylkyhommat ja muut ovat olleet siinämielessä ihan arkipäivää enkä sitä ole pitänyt ikinä pahana. Metsästys ja kalastus on mielestäni ihan ok. Tänä päivänä lautaseltani löytyy myös pääsääntöisesti aina lihaa. Pidän eri lihojen mausta ja oikein tehty naudan pihvi on valtavan herkullista. Sen lisäksi että lihan valmistus on pääsääntöisesti helppoa, on se myös halpaa. Kuusihenkisen perheen kun on pakko ajatella sitäkin asiaa.

Asioita pitää puntaroida suuntaan ja toiseen. Hetkessä syömistottumuksiaan on hankala muuttaa..

Vanhemmiten olen alkanut kuitenkin kyseenalaistamaan lihansyöntiä ja lähinnä lihan tehotuotantoa. Ajatus siitä että eläimiä kasvatetaan teuraaksi ihan vaan sen vuoksi, että me yltäkylläisyydessä elävät läskiperseet saisimme lihanhimomme tyydytettyä, on oikeastaan aika sairas.

Jos ihmisiä tapettaisiin samalla tahdilla kuin tehotuotantoeläimiä, en usko että menisi montaa päivää kun maapallolta ei enää ihmisiä löytyisi.

Onhan se surullista. Mielestäni se että ollaan ravintoketjun huipulla ei oikeuta tehotuotantoa. Vaikka Suomessa eläimillä olisi miten hyvät oltavat verrattaen muun maailman menoon, ei oikeuta sekään. Ja silti syön lihaa. On tavallaan hieman kaksinaamainen olo…

Tahtoisin siis antaa kasvisruokailulle mahdollisuuden. En tiedä olenko siihen valmis mutta toivon niin. Toivon myös että saisin tämän blogin kautta hyviä neuvoja siihen, miten voisin siinä onnistua. Vieläpä niin että sen saisi soviteltua suurperheen ruokailujen kanssa sujuvaksi. En nimittäin voi olettaa että meidän perheen muut jäsenet haluavat lähteä tähän mukaan. Ainakaan yhdeltä istumalta. Yksi syy kokeiluun on ehdottomasti myös se, että haluan testata onko lihan pois jättämisellä vaikutusta vatsani hyvinvointiin. Aionkin nyt pohtia ääneen joitain asioita mitä tämän aiheen tiimoilta on mielessä pyörinyt.

Mistä lähteä liikkeelle?

Olen nyt oppinut internetistä, että ideologioita lihattomaan elämään on enemmän kuin paljon. On vegaania, vegetaristia, lakto, ovo, pesco, pollo, demi, semi ja mitälie kaikkea muuta. Tottakai jos tällaiseen testiin lähtee, pitää määritellä se oma vegeskene.

Tomaatit kasvaa omassa kasvihuoneessa ja parvekkeella. Kesäisin kasvimaalta löytyy paljon muutakin.

Sepäs onkin hankalaa. Tai siitä saa halutessaan hankalaa. Voisin kuvitella, että näissä piireissä helposti sorrutaan jonkin sortin nokkimisjärjestykseen jos ultimaattinen pelkkää ilmaa nielevä supervegaani näkee kokkareilla kananmunaa syövän vegetaristin. Noh, se niistä oletuksista.

Kuten sanoin, itse pidän pahana tuota lihan tehotuotantoa joten sen tahtoisin jättää pois. Lähinnä siis nauta-sika-broileri akseli. Kananmunathan tehotuotetaan samoista teuraaksi menevistä kanoista joten sekin on automaattisesti huono juttu. Kananmunista en vain olisi valmis vielä luopumaan. Saako niitä onnellisen kanan munia syödä vai onko niidenkin munijoilla yhtä kurja kohtalo? Maitohommissahan on sama juttu. Ensin lypsetään ja sitten tapetaan. Yritin taannoin olla kuukauden ajan maidottomalla vatsavaivojeni vuoksi. Koin sen olevan niin hankalaa – lähinnä juuston korvaamisen takia – etten kyllä siihenkään pysty ihan heti. Muut maitotuotteet ei tokikaan ole isoja ongelmia. Polttavin kysymys sen tiimoilta on mikä olisi hyvä juuston korvike. Sellainen jota voi käyttää esim pizzan päällä? Mitenkäs on sitten kalan laita? Jos voisin ostaa jonkun virvelimiehen joesta pyytämää kalaa, olisi se mielestäni ihan ok. Tässä kohtaa siis ryöstökalastettu merilohi on mielestäni suurempi paha. Tätä pitää vähän tutkia ja puntaroida.

Olisin siis ilmeisesti lakto-ovo-pesco? Kuulostaa sukupuolitaudilta.

Kysymyksiä pää täynnä

Miten tätä uutta lakto-ovo-pescoani sitten lähtisin toteuttamaan?

Mitä kaikkea minun kannattaa ottaa huomioon jos jätän pääasiallisesti maitotuotteet ja punaisen lihan pois? Mikä olisi paras, puhdas proteiinin lähde? Nyhtökaurat ja muut vastaavat ei oikein innosta niiden prosessoinnin vuoksi, ja tietty osaltaan hinnan vuoksi. Pavut ei oikein taas toimi koska herkkä vatsa.

Valintoja.

Kannattaako lihansyönti lopettaa kuin seinään, vai aloittaa hiljakseen siirtymällä? Tuntuuko kasvissyönti lompakossa miten valtavasti? Syön tällä hetkellä kertamäärällisesti aika paljon, johtuen pätkäpaastoilustani. Pohdinkin että kasvaako annoskoot valtavasti entisestään kasvisruokaan siirtyessä? Minulle ruokailu on kuitenkin 95-prosenttisesti pelkkää polttoainetankkausta, joten koen aika tylsäksi jos pitää joka aterialla syödä kaksi lautasellista että saa vatsan täyteen. Toki ruoan pitää maistuakin joltain että sitä viitsii syödä. Mistä hyvät vinkit maustamiseen?

Tässä kohtaa tahtoisin kääntyä sinun puoleesi, rakas kasvissyöjälukija. Internet on täynnä tietoa, mutta laadukkakkaita lähteitä on ollut vaikea löytää koska olen tässä asiassa niin vihreä. Osaisitko sinä antaa hyviä neuvoja näiden kysymysten tiimoilta? Onko jossain aloittelevan kasvissyöjän ABC-josta saisin vastauksen kaikkiin kysymyksiini?

Summa summaarum

Mitä vanhemmaksi kasvaa, sitä enemmän silmät aukenevat uusille asioille. Tiedän, ettei minun kasvissyöntini maailmaa pelasta, mutta saisin siitä itselleni paremman omatunnon. Tahtoisin siis siirtyä kasvisruokailuun puhtaasti eettisistä syistä. Mahdollisesti saisin kylkiäisenä myös paremmin toimivan vatsan. Paatuneelle lihansyöjälle tämä ei ole ihan helppo rasti.

Se että onnistuuko tämä projekti on pääasiassa tottakai minusta kiinni, mutta se vaatii myös perheeltäni myönnytyksiä ja toivonkin että se johtaisi mahdollisesti siihen että oppisimme kaikki syömään enemmän kasviksia ja kasvisruokia. Miten sinä olet siirtynyt kasvisruokailun maailmaan? Otan itse härkää sarvista ja lähden kokeiluun kunhan olen raapinut sopivasti tietoa kasaan niin että aloittaminen on helpompaa.

3 kommenttia

 1. Olen tehnyt monta vuotta vegaanista ruokaa koska perheessämme on vegaani jäsen. Voin vakuuttaa, että vegaaniruuat maistuvat erinomaisesti koko perheelle, siis myös sekasyöjille. Maustaminen (jos tykkää mausteista) on se salaisuus. Omat suosikkini (ja muuten myös edulliset) ovat kaalipata, lasagne ja moussaka. Käytän niissä yleensä nyhtökauraa. (Siinä on muuten enemmän proteiinia kuin lihassa). Nykyään ihan tavallisistakin ruokakaupoista löytyy vegaanisia ruokia. Ja suuri osa raaka-aineistahan löytyy kasvisten joukosta. Peruna, porkkana, kaali, kesäkurpitsa, sipuli jne.

  Tykkää

  1. Kiitos vastauksesta! Tuo maustaminen tosiaan taitaa olla se juttu joka saa vegeruoat maistumaan. On lohduttavaa kuulla että koko perheen kasvisruokailu ei ole mahdotonta 😁

   Pitääkin laittaa tuo lasagne heti ensitilassa testilistalle 👍

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.