Paljasjalkakenkä, minimalistinen kenkä, barefoot-kenkä

Otsikonmukaiset kengät tarkoittavat kaikki samaa asiaa. Ohutpohjaisia, kevyitä ja hyvin ”simppeleitä” kenkiä jotka mahdollistavat jalan luonnollisen tuntuman maahan. Minimalistinen kenkä onkin niille ehkä se kuvaavin synonyymi. Olen itse ollut paljasjalkakenkien (jatkossa pj-kenkä) käyttäjä jo kohta parin vuoden ajan ja pidän niistä jatkuvasti enemmän ja enemmän. Tottakai optimaalisinta olisi olla paljain jaloin, mutta se ei ole hetikään aina mahdollista. Koska olen itse hyötynyt pj-kenkien käytöstä paljon ja edellinen artikkelini aiheesta on ollut hyvin luettu, haluan jatkaa artikkelisarjaa kertomalla miksi olen sitä mieltä että jokaisen kannattaisi antaa pj-kengille mahdollisuus.

Paljasjalkakengät eivät toki ole mikään autuaaksi tekevä asia, eivätkä ne täytä veroilmoitusta puolestasi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että mitä luonnollisempana jalan tuntuman maahan voi pitää sitä parempi se on jalan hyvinvoinnille. Erityisesti jos kärsit jostain vaivasta jaloissa, voi paljasjalkailu olla kokeilemisen arvoista. Jos olet tyytyväinen nykyisiin kenkiisi, et kärsi vaivoista jaloissa etkä halua kokeilla tuovatko paljasjalkakengät mitään muutosta, ei ole mitään syytä myöskään vaihtaa niihin.

Paljain jaloin paras. Paljasjalkakengällä toiseksiparas.

Tavallinen kenkä vs. paljasjalkakenkä

Lähdetään tarkastelemaan perinteisten kenkien ja paljasjalkakenkien eroja. Mikä tekee ns. ”normaalista” kengästä jalalle huonon? Tähän on useampi syy, joista mielestäni oleellisimpia ovat seuraavat:

 1. Ahdas varvastila
 2. Kantakorotus
 3. Kärkikäynti
 4. Paksu pohja ja tarpeettomat tuet

Käydään läpi tarkemmin nuo edellämainitut kohdat, mutta pohditaan ennen sitä paria asiaa. Jos tänäpäivänä menet ostamaan kaupasta kenkiä, myyjien argumentit liittyvät järjestään uusiin hienoihin keksintöihin mitä kenkäteollisuus on keksinyt jalkojesi hyvinvoinnin eteen. Oletko ikinä miettinyt miten ennen kenkäteollisuuden aikakautta ihmiset pystyivät ylipäätään liikkumaan kipuilematta kun kengissä ei ollut näitä edellämainittuja hienoja ominaisuuksia? Miten metsästäjä-keräilijät pystyivät kävelemään, juoksemaan saati hyppimään ilman pronaatiotukia, pehmustettua kantapäätä ja rullaavuutta parantavia ominaisuuksia? Missä kohtaa evoluutiota ihmisjalan biomekaniikka on muuttunut niin oleellisesti, että tarvimme kaikkia näitä teknisiä hienouksia?

Minä uskon vahvasti – kyllä, tämä on nyt vain minun näkemykseni ja saat itse muodostaa omasi – että vastaus edelliseen on ”ei missään kohtaa”. Perimmäinen syy on nähdäkseni tässäkin valitettavasti raha ja mainonta. Jos kaikkien jalat pääsisivät kehittymään lapsesta saakka niinkuin niiden on tarkoitettu kehittyvän, ei näille ominaisuuksille olisi juurikaan järkiperäistä käyttötarkoitusta.

Käydäänpä nyt läpi nuo listan asiat:

Ahdas varvastila

Tämä on omasta mielestäni se ehkä huonoin modernien kenkien ominaisuus. Itse kärsin vuosikaudet ahtaan varvastilan aiheuttamasta kivusta varpaissa josta pääsin eroon vaihtamalla paljasjalkailuun. Ahtaat kengänkärjet ovat silti tehneet jo pysyvää haittaa kääntämällä pikkuvarpaani luonnottomasti vinoon asentoon. Tämä lienee melko yleinenkin vaiva ja osaltaan se on toki geneettistäkin.

Normaalisti jalka on levein varpaiden ja päkiän kohdalta. Kun kävellessä jalalle annetaan painoa, jalkaterä leviää entisestään. Moderneissa kengissä kärki on hyvin monesti ”suippo”. Tästä syystä ahdas kengänkärki aiheuttaa ongelmia kun varpaat ja jalkapöytä eivät pääse leviämään luonnollisesti. Tämä aiheuttaa ongelmia myös biomekaniikan näkökulmasta. Isovarpaan merkitys jalan toiminnan kannalta on hyvin oleellinen. Kun varpaat ahdetaan pieneen tilaan, varpaiden toiminta ei ole luonnollista. Yksi merkittävä ja yleinen ahtaiden kengänkärkien aiheuttama vaiva on myös sisäänkasvavat varpaankynnet (unguis incarnatus). Tämä korostuu paljon pitkiä matkoja juoksevilla henkilöillä. Vaivaisenluut ovat myös yleinen ahtaan kengänkärjen aiheuttama vaiva.

Vanha vapaa-ajan kenkäni. Näyttääkö siltä että varpaat viihtyisi tuossa muotissa?

Mainittakoon vielä, että eräs henkilökohtaisesti huomaamani sivuvaikutus paljasjalkakenkien käyttöön siirtymisessä on ollut merkittävä jalkahien hajun ja määrän vähentyminen, jonka väitän johtuvan siitä että varpailla on tilaa hengittää. 😀

Hyvä paljasjalkakenkä on tehty tukien ajatusta, että varpailla on reilusti tilaa ja että jalka pääsee leviämään luonnollisesti.

Kantakorotus

Kantakorotus, eli ”heel drop” tai ”droppi” kertoo miten paljon korkeuseroa kantapään ja päkiän välillä on. Kaikki ymmärtänevät että korkokengissä on iso droppi, mutta monet eivät hoksaa että myös lähes kaikissa tavallisissa kengissä on enemmän tai vähemmän droppia. Sitä voi juoksukengässä olla jopa puolitoista senttiä.

No mitä sitten jos sitä droppia on? Paljainjaloin seisottaessa kantapää, päkiä ja varpaat ovat samassa linjassa ja se onkin jalan normaali asento. Kun kantakorko nostaa kantapäätä ylemmäs ja näin ollen ojentaa nilkkaa, se laittaa jalan epäluonnolliseen asentoon. Tämä vie kehon painopistettä eteenpäin ja aiheuttaa ylimääräistä painetta jalkapöydän luille ja varpaille. Siitä johtuen koko kroppa joutuu hakemaan uuden asennon. Korotettu kantapää myös lyhentää akillesjänteen pituutta joka voi johtaa pitkän käytön seurauksena pohjelihasten kireyteen ja näin ollen takaketjun jäykkyyteen (ääriesimerkki korkokenkien käytön vaikutuksesta).

Paljasjalkakengät ovat tasapohjaisija jolloin jalan luonnollinen linja säilyy suorana.

Kärkikäynti

Kuten kantakorotus, on myös kärkikäynti suunniteltu kenkävalmistajien toimesta parantamaan askeleen rullaavuutta. Tavoitteena mahdollisimman helppo ja taloudellinen askellus. Kärkikäynti tarkoittaa siis kengän kärjessä olevaa ylöspäin suuntautuvaa linjaa. Tästä syystä moderni kenkä on mielekäs jalkaan, mutta mukavuus ei tule ilman haittoja. Kärkikäynti yhdistettynä kantakorotukseen (ja ahtaaseen kärkeen) ovat omiaan luomaan hyvin epäluonnollisen asennon jalalle.

Tutkimuksen mukaan mitä suurempi kärkikäynnin kulma on, sitä vähemmän varpaiden tarvii tehdä lihastyötä. Tämä voi heikentää jalkojen lihaksia pitkällä aikavälillä ja johtaa myös plantaarifaskiitin syntymiseen.

Paksu pohja ja tarpeettomat tuet

Uskon että tämä kohta aiheuttanee tunnemyrskyn jollain taholla.

Jos urheilukaupan myyjä on sinulle sanonut että tarvit pronaatio- ja kaarituetut kengät on siitä vaikeaa olla erimieltä. Tehtiinhän jalan analysointikin siihen tarkoitetulla laitteella ja näit itsekin miten jalka ylipronatoi. Asia ei ole kuitenkaan niin yksiselkoinen. En toki väitä että tuet ovat aina automaattisesti huono asia, mutta monesti ne eivät ehkä ole niin tarpeelliset.

Pronaatiotuki blokkaa jälleen jalan normaalin toiminaan koska se ei – yllätys yllätys – pääse liikkumaan luonnollisesti. Iso osa askelluksen kinesteettisestä energiasta varastoituu kaaren pehmytkudoksiin ja auttaa ponkaisemaan kohti seuraavaa askellusta. Blokkaamalla tämän luonnollisen jalan liikkeen pronaatio- ja kaarituella, estää myös jalan normaalin toiminnan. Pitkällä aikavälillä jalan lihakset eivät pääsee kehittymään optimaalisesti.

Tähän asiaan tuntuu liittyvän myös jonkinlainen myytti, jonka urheilukenkävalmistajat ovat saaneet ajettua läpi mainonnalla. On yleinen uskomus että ylipronatoiva jalka on alttiimpi loukkaantumisille juostessa, ellei käytä oikeanlaisella tuella varustettuja kenkiä. Tässä kuitenkin esimerkkinä tutkimus jossa tarkkailtiin lähes tuhatta erilaisen pronaation omaavaa noviisijuoksijaa vuoden ajan. Kaikki tutkimukseen osallistuvat käyttivät samanmallisia neutraaleja (joissa ei siis pronaatiotukea) juoksukenkiä huolimatta siitä millainen pronaatio jalassa oli. Vuoden tarkkailuajanjakson jälkeen todettiin, että pronaatiotuen puuttuminen ei lisää loukkaantumisriskiä ylipronatoivilla lainkaan. Tutkimus ei toki ole kaikkivoipa, mutta ehdottomasti suuntaa antava ja kumoaa hyvin isoilta osin tuon pronaatiotuen tarpeellisuuden jos ei taustalla ole mitään isompaa vikaa.

Modernien kenkien pohjat (erityisesti juoksukenkien) ovat myös usein melko pehmeät jolla pyritään parantamaan iskunvaimennusta. Tämä vaikuttaa olellisesti aistituntoon eli proprioseptiikkaan. Proprioseptiikka tarkoittaa yksinkertaistettuna yksilön omaa tietoutta siitä missä asennossa ollaan. Se on siis aisti. Jalan proprioseptiikka on hyvin oleellinen osa sillä se tavallaan ohjaa jalan biomekaniikkaa. Paksut kengänpohjat luonnollisesti vievät ison osan aistitunnosta jalkapohjan ja maan väliltä mikä ei ole kovin optimaalista.

Paljasjalkakengissä ei ole ylimääräisiä tukia ja kengän pohja muutaman millin paksuinen. Niillä kävellessä ja juostessa jalan lihakset saavat toimia niinkuin niiden kuuluukin ja asentotunto säilyy mahdollisimman luonnollisena.

Paljasjalkajuoksu

Jos olet kiinnostunut lenkkeilystä pj-kengillä, tahdon antaa pienen varoituksen sanan.

Olen noin puolenvuoden ajan juossut jo kaikki juoksuenkkini paljasjalkakengillä kaikilla alustoilla. Olin hyvin tietoinen siihen lähtiessäni että suoraan ei kannata lenkkipolulle hypätä. Juoksutekniikan muuttaminen onkin oleellista. Jos on tottunut hölkkäämään perinteisillä kengillä, on juoksuteknikka niillä hyvin erilainen.

Kantakorottomilla paljasjalkakengillä tulee helposti aluksi juostua niin että kantapää kolahtaa maahan ensimmäisenä, mikä ei ole tarkoituksenmukaista. Tämä on normaalia kun siirrytään normikengistä paljasjalkailuun. Juokseminen kannattaakin siis aloittaa hyvin hiljakseen. Satametriä kerrallaan tunnustellen miltä jaloissa tuntuu. Jokaisella lenkkikerralla voi vähän lisätä matkan pituutta jos mitään vaivoja ei ilmene.

En aiheeseen pureudu tässä tarkemmin, mutta haluan sinun tiedostavan ettei pj-kengillä kannata lähteä juoksemaan ihan kylmiltään. Itse ”sisäänajoin” paljasjalkajuoksua noin vuoden verran hiljakseen, vaikka tekniikkani oli lähtökohtaisestikin melko hyvä.

Juoksen kaikilla alustoilla paljasjalkakengillä.

Summa summaarum

Kuten missä tahansa valtavirrasta poikkeavassa asiassa, myös tässä on helppo leimautua ”elämäntapaintiaaniksi” ja lahkon jäseneksi. Vakuutan että mistään mystiikasta ja kuolemattomaksi tekevästä asiasta tässä ei kuitenkaan ole kysymys. Tahdon kirjoituksella murtaa perinteistä käsitystä jalkineiden ”oikeellisuudesta” ja antaa vaihtoehdon. Voit muodostaa siitä oman mielipiteesi.

Jos tavallisten kenkien käyttö ei aiheuta sinulla mitään ongelmia, ei liene tarpeellista ”vaihtaa leiriä”. Väitän kuitenkin, että pitkällä aikajänteellä paljasjalkakenkien käyttö (ja erityisesti tietty paljain jaloin oleminen) parantaa jalkojen hyvinvointia. Sitä ei vain edes tiedosta, koska aina on perus kenkiä tullut jalassa pidettyä ja mainonta kertonut että ilman hyvää rullaavaa kenkää jalka menee paskeelle. Itse en osannut kyseenalaistaa HC-lenkkareiden ylivertaisuutta ennenkuin asiaan hieman perehtyi ja omat vaivat ajoivat kokeilemaan paljasjalkailua. Edelleen oma suositukseni on silti kävellä ilman kenkiä mahdollisimman paljon. Etenkin kesäisin tulisi viettää pihalla paljain jaloin mahdollisimman paljon aikaa.

Pitää tietysti muistaa, että jos paljasjalkakenkien käyttö vähänkään epäilyttää oman terveydentilasi vuoksi (esimerkiksi suuri ylipaino), kannattaa ensisijaisesti konsultoida podiatrian ammattilaista.

Ensiviikon artikkelissa julkaisen mielenkiintoisen testin edullisista paljasjalkakengistä joiden avulla kynnys lähteä koittamaan paljasjalkailua pienenee oleellisesti. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen olemaan ensi viikon sunnuntaina blogin äärellä 🙂

Mitäs ajatuksia artikkeli herätti? Oletko itse koittanut pj-kenkiä vai oletko mahdollisesti vannoutunut ”hyvin tuettujen” kenkien käyttäjä?

3 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen ja valaiseva postaus. Itse olen Rovaniemeltä, onko vinkkiä hyvästä tilaus/ostopaikasta, et ois esim. mahdollisuus kokeilla jalkaan ettei joudu tilaan sikaa säkissä? Ois siis ainakin hyvät palautussysteemit, jos tulee vikaostos.

  Tykkää

  1. Moi! Kiitos palautteesta 🙏 Rovaniemellä näytti ainakin partioaitta kauppaavan Merrellin kenkiä joten sieltä voinee löutuä jotain jopa paikanpäältä. Itse olen tilaillut https://www.vivokauppa.fi/ sivuilta. Mielestäni vivon kokotaulukko on hyvin paikkansapitävä, ja sieltä ainakin tuotepalautukset pitäisi onnistua. Tulevana sunnuntaina julkaisen myös uuden artikkelin aiheesta jossa testaan edullisemman vaihtoehdon kenkää jolla voi paljasjalkailua lähteä kokeilemaan. 👍

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.