Tervettä skeptisyyttä

Blogia pitempään lukeneet tietänevät, että olen parhaillani kouluttautumassa hierojaksi Kuortaneen Urheiluopistolla. Hieronta ammattina on kutitellut takaraivossani jo vuosia ja vihdoin olen päässyt niinsanotusti sorvin ääreen. Hierontatyö on äärimmäisen mielenkiintoista ja samalla todella haastavaa – jokainen keho kun on erilainen. Olen nauttinut koulutuksesta täysin siemauksin ja voinkin iloiten sanoa olevani oikealla alalla.

Opinnot ovat nyt puolivälissä ja olen imenyt tietoa itseeni kuin sieni. Kaikkea en kuitenkaan ihan purematta niele vaan kyseenalaistan opittua melko paljon. Olen huomannut että hierontatyön ympärillä pyörii valtava määrä erilaisia myyttejä ja uskomuksia joilla ei välttämättä ole minkäänlaista tieteellisesti tutkittua perustaa. Pystyykö tai tarviiko kaikkea edes tutkia? Mitä hyötyä hieronnasta on vai onko loppujen lopuksi yhtään mitään? Tällaisella ajatuksella lähestyn sinua tänään – seuraa siis ajatusten virta jonka punainen lanka saattaa olla katki…..

Sain napsia kuvia koulun markkinointikäyttöön. Käytän niitä nyt myös tässä kirjoituksessa.

Vanha pesti, vanhat uskomukset?

Modernin hieronnan juuret ulottuvat 1800-luvulle. Sen syntyyn on suuresti vaikuttanut ruotsalainen Pehr Henrik Ling. Kyseisen herran attribuution johdosta perinteisestä hieronnasta käytetäänkin maailmalla nimeä ”Swedish massage” mikä ei Suomessa kuulosta häävin houkuttelevalta. Puhutaan mieluumin ihan vaan hieronnasta.

Koska pesti on vanha, on osa uskomuksistakin kulkenenut pitkän matkan. Uskomuksilla tarkoitan tässä nyt sellaisia ajatuksia ja väitteitä mitä ei koskaan ole todistettu tieteellisesti, ainakaan niin että niillä olisi minkään sortin kliinistä merkitystä. Aukot mihin tiede ei osaa vastata, täytetään usein hyvillä arvauksilla. Nämä, ja huonolaatuisista tutkimuksista saadut löyhät todisteet ovatkin niitä suurimpia myyttien viljelijöitä.

Sinäkin olet varmasti kuullut näitä urbaaneja legendoja. Esimerkkinä kehotus juoda paljon vettä hieronnan jälkeen että kuona-aineet pääsevät poistumaan tai että hieronnalla voi helpottaa viivästyneen lihaskivun (DOMS) oireita. Paljon puhutaan myös nestekierron paranemisesta. Todellisuudessa näillä millään ei ole tutkittua perustetta, ainakaan sellaista millä olisi oikeasti mitään käytännön merkitystä ja hyötyä. Hölkkäämällä hierontaan saat huomattavasti paremmman nestekierron 🙂

Yksi mainitsemisen arvoinen uskomus (vai uskonto?) on faskian merkitys manuaalisessa terapiassa. Faskia on tänäpäivänä erityisesti fysioterapeuttien suuri mielenkiinnon aihe. Nimet kuten Tom Myers ja Gil Hedley vilisee usein faskian puolestapuhujien argumenteissa. Innokkaimmat ”faskistit” syyttävät faskiaa melkein jo siitä jos rankan ryyppäämisen jälkeisenä aamuna on pää kipeä. Vitsi vitsi, mutta ymmärtänet mitä tarkoitan.

Hyvässä porukassa on motivoivaa opiskella

Faskiahypetyksen vuoksi myös hieronnan ympärillä tuntuu olevan suuri ”faskiakupla” ja erilaisia faskiakäsittelyitä onkin jo tarjolla hyvin laaja kirjo. Ihokarvani nousevat väkisinkin pystyyn aina kun puhutaan faskiasta ja hieronnasta yhtäaikaa. En väitä etteivätkö faskiat olisivat anatomisesti mielenkiintoisia mutta olen hyvin skeptinen sen suhteen, että itse faskialla olisi mitään tekemistä hieronnan, kivunlievityksen ja/tai rentoutumisen kanssa. Ainakaan tästä ei vielä ole kliinisesti relevanttia näyttöä (jos on niin kerro, itse en ainakaan ole tietoinen). Se on varmasti kaikille selvää että et voi varsinaisesti hieroa faskiaa hieromatta samalla kaikkea muutakin etkä myöskään toisinpäin. Jopa faskian isäksikin tituleerattu Myers haluaa vähän himmailla faskiabuumia

Hierontaa on siis tutkittu melko paljon, mutta suuri osa tutkimuksista näyttää olevan hyvin huonolaatuisia eikä niistä tämän vuoksi voi vetää isoja johtopäätöksiä – ei oikein suuntaan tai toiseen. Tieteen (vaikkakin huonolaatuisen sellaisen) valossa hieronnalla ei siis ole juurikaan hoitavia vaikutuksia. Tosin, hierontaa masennukseen ja muihin mielentervyssairauksien hoitoon on tutkittu kohtalaisen laadukkaasti ja hyöty tähän onkin tutkijoiden mielestä kiistaton.

Mitä hyötyä siitä sitten on?

Ihmettelet nyt ehkä sitä, onko hierontaan hakeutumiselle mitään järkevää syytä ellei kärsi psyykkisistä ongelmista? Miksi edes kirjoitan näin ristiriitaisesti – alkuun kehuin miten nautin hierojan työstä ja heti perään kerron ettei hieronnan vaikutuksilla ole hääviä tieteellistä pohjaa.

Vaikka tutkimuksissa ei olla pystytty osoittamaan hieronnan positiivisia vaikutuksia kovin hyvin, en silti ole sitä mieltä että hieronta olisi missään nimessä turhaa. Se ei myöskään tarkoita sitä etteikö positiivisia vaikutuksia ole vaikkei niitä ole pystytty todentamaan. Hieronnalla voidaan saada aikaan valtavan isojakin hyötyjä. Mitä tutkimuksiin tulee, suuri ongelma on mielestäni siinä, että hieronta on tutkimuskohteena todella hankala. Suuria otantoja tutkimuksiin on vaikea saada ja jokainen hierojakin on erilainen. Koetut vaikutukset ovat hyvin subjektiivisia ja jokainen hierottava kokee ne omalla tavallaan. Jos asiakkaan X niska-hartiaseudun jännitystä saadaan hieronnalla helpotettua, ei samanlainen käsittely välttämättä tee asiakkaalle Y yhtikäs mitään. Ja kyllä, olen ehdottomasti sitä mieltä että jännitystä pystyy hieronnalla helpottamaamaan. Tärkeää (oikeastaan tärkeintä) olisi yrittää löytää syy siihen miksi ne hartiat ylipäätään ovat jännittyneet ettei kerrasta toiseen hoideta turhaan samaa vaivaa jonka uusiutuminen olisi estettävissä muilla keinoin. Samaten ne vanhat uskomukset olisi hyvä jättää omaan arvoonsa.

Asiantuntija Peltokangas

Koska itse olen saanut hieronnasta paljon hyötyä, tiedän sen toimivan – siitä huolimatta, että olen kriittinen sen toimintaperiaatteiden suhteen. Kaikille hieronta ei varmasti ole toimiva ratkaisu mutta yhtä varmasti monet saavat siitä helpotusta vaivoihinsa. Ja tottakai riippuen hieronnan tavoitteesta, ei sinulla tarvi lähtökohtaisesti mitään ”vaivoja” ollakaan. Hieronta on parhaimmillaan hedonistinen kokemus.

Myös lihasjumin käsite on hyvin erikoinen – sellaista ei käytännössä tunneta – kaikki kuitenkin tietävät omalla kohdallaan mitä lihasjumi tarkoittaa. Toiselle se voi olla eri tunne kuin toiselle. Mainittakoon, että yksikään hieroja ei voi lihaksiasi paplpoimalla (käsin tunnustelemalla) sanoa sinulle varmuudella että tämä lihas tässä on ”jumissa” ja kipeä. Lihastonus ja kipu kun korreloivat melko huonosti.

Esimerkkiksi huono työergonomia tai yksipuolinen treenaus yhdistettynä puutteelliseen aktiiviseen lihashuoltoon voi saada aikaan näitä lihasjumeja. Kun ollaan tietyssä pisteessä sen oman ”jumin” kanssa, ainakin omalla kohdallani koen, että hieronta on tällöin enemmän kuin paikallaan. Ensisijaisen tärkeää olisikin hakeutua sellaisen hierojan vastaanotolle, joka hieroo juuri sinua miellyttävällä tavalla. Kaikkia kun ei valitettavasti voi yksi hieroja miellyttää. Tärkeä on myös varmistaa että hierojasi on saanut asianmukaisen koulutuksen. Toisaalta, toinen henkilö samassa tilanteessa voi kokea ettei hieronnasta ole mitään hyötyä.

Hieronta on yleisestiottaen rentouttavaa ja rauhoittavaa. Kosketuksella on yllättävän paljon positiivisia vaikutuksia, mikä näkyykin nimenomaisesti hyvänä pyykkisten sairauksien hoitovasteena. Uskon että hierojan ja hierottavan välinen ”luottamus” ja tilanteen vaivattomuus voivatkin olla hieronnan koettujen hyötyjen kannalta suurempia kuin ehkä yleisesti arvellaan. Uskon myös, että edellisestä johtuen hieronnan vaikutus hermostoon, ja sitäkautta lihaksistoon on suurempi kuin vaikutus suoraan lihakseen. Tämä toki on vain oma uskomukseni.

Hieronnalla on valtavan suuri rentouttava vaikutus.

Placebo-vaikutusta ei pidä aliarvioida. Jos joku kokee saavansa hyviä vaikutuksia siitä, että hieronnan jälkeen juo vettä poistaakseen kuona-aineet kehosta, ei nähdäkseni tieteellistä perustetta aiheelle vaadita. En koe että minun tarvii tässätapauksessa alkaa väittämään vastaankaan. 🙂

Opetus Kuortaneella on onneksi sellaista, että voimme yhdessä pohtia asioita eikä mitään myydä ns. yhtenä ainoana totuutena. Asioista keskustellaan rakentavasti – kaikkea saa ja pitääkin kyseenalaistaa. Tämä on mielestäni erittäin tärkeää matkalla kohti terveydenhuollon ammattilaisuutta. Nimenomaan siltä kantilta että kykenee toimimaan osana kokonaisuutta – kyseenalaistaa, etsiä tietoa, oppia ja sitäkautta löytää parhaita mahdollisia hoitokeinoja asiakkaille. Tarvittaessa ohjata toisen terveysalan ammattilaisen vastaanotolle.

Lähestyn hierontaa ehkä hieman eri kulmasta kuin yleisesti. Koen että se ei ole missään nimessä ensisijainen hoitomuoto ja ydistämällä hieronta aktiiviseen liikkeeseen saadaankin parhaat tulokset. Mielestäni hierojan ja fysioterapian osaamisalueita kannattaisi yhdistääkin enemmän yhteistyön muodossa. Tahdon myös viedä hierontaa eteenpäin enkä ylläpitää vanhoja uskomuksia, jos niille ei mitään oikeaa totuusperää ole. Tahdon toisinsanoen tuoda hieronnan tähän päivään ja muutan tottakai mielipidettäni sitä mukaa kun tutkimukset tekee uusia löydöksiä.

Opiskelijat suuren kysymyksen äärellä.

Summa summaarum

Hieronnan ympärillä on paljon myyttejä ja asioita joita tiede ei ole pystynyt vahvistamaan. Se ei kuitenkaan tee automaattisesti hieronnasta turhaa tai tehotonta koska laadukkaita tutkimuksia on hankala toteuttaa.

Missään nimessä ei kannata olla suorilta käsin sitä mieltä, ettei hieronnasta ole mitään hyötyä. Varsinkaan jos joku muu sinulle niin sanoo. Kokeile ja voit parhaassa tapauksessa yllättyä positiivisesti. Eikä siinä korkealta tipu jos kerran-pari kokeilee. Sittenpähän tietää. Ja hei, sitä tunnetta minkä sopivalla paineella suoritettu rentouttava hieronta tekee, on hankala päihittää. Sen voi siis ottaa ihan vaan myös arjen luksuksena.

Tarkoitus tällä artikkelilla on herättää keskustelua aiheesta. Oletko kenties erimieltä? Oliko tämä vain virkaintoisen hierojaopiskelijan turhanpäiväinen kirjoitus? Oletko hakenut hieronnasta enemmän hoitavaa vaikutusta vai tavoitteletko sillä mieluumin yleistä rentoutumista? Vai onko hieronta mielestäsi täysin turhaa.

PS: Haku syksyn Kuortaneen Urheiluhierojakouluun on auki joten jos luet tätä artikkelia syystä että hierojan ammatti kiinnostaa, hae tästä. Ja ei, tämä ei ole maksettu mainos.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.