Tietoa perimästä

*Artikkeli on kaupallinen yhteistyö Suomalaisen geenitestejä tekevän Evogenom yrityksen kanssa

Geenitestin teettäminen on ollut mielessä jo pidempään, mutta en ole tohtinut ulkomaalaisista palveluista sitä hankkia – sen verran foliohattu olen. Tietoa omasta perimästä ja geeneistä olisi kuitenkin hienoa saada. Uutena tietona aivan puun takaa tuli, että Suomessakin näitä tehdään. Kun sain siihen yhteistyön kautta mahdollisuuden niin totta munassa!

Käyn artikkelissa läpi ensin mikä ylipäätään on geenitesti, mikä yritys testauksen takana on ja onko tällainen testi turvallista tehdä? Miten geenitesti tehdään? Sen jälkeen pohdiskelen testien luotettavuutta, mahdollisia hyötyjä ja haittoja. Miksi sitä omaa perimää kannattaa tonkia, vai kannattaako?

Uskomaton editointi. Nyt ei aika ja rahkeet riittäneet enempään 😀

Mikä geenitesti ja miten se tehdään?

Geenitestistä saat tietoa perimästäsi – niistä rakennuspalikoista joista sinut on tehty ja joihin et suoranaisesti voi vaikuttaa. Meillä jokaisella on oma geeniperimämme, joka pysyy melkolailla muuttumattomana koko ikämme. Niitä tutkimalla voidaan selvittää omasta perimästä mielenkiintoisia asioita. Esimerkkinä vaikkapa se että onko perimän puolesta enemmän taipuvainen kestävyys- vai voimalajeihin. Tottakai pitää ymmärtää ettei geenitesti ole mikään autuaaksi tekevä asia eikä tuloksia voi tuijottaa kuin raamattua. Iso osa on ympäristövaikutuksen aikaansaannoksia, mutta käydään tätä tarkemmin kirjoituksen loppupuolella.

Netissä on valtava määrä näitä testejä tekeviä lafkoja ja viimevuosina niitä on tullut Suomeenkin. Evogenom on Suomalainen yritys joka on tehnyt geenitestejä kuluttajille 2017 vuodesta lähtien. Itselleni tällaisen testin tekeminen edellyttää että se on tietoturvallista. En nimittäin halua pohtia myöhemmin että minneköhän tietojani kaupataan tai mitä jos tiedot päätyvät muutenvain arveluttavalle taholle. Evogenomin tapauksessa tätä vaaraa ei ole. Yrityksen sivuilla sanotaan näin:

"Palvelun tuottamisessa Evogenom Oy vastaa, että analyysi- ja tuotantoprosessit noudattavat Suomen lainsäädäntöä. Analyysi tuhotaan, kun olet saanut sen. Niin ikään toimittamasi sylkinäyte tuhotaan, kun lopullinen analyysi on toimitettu Sinulle. Näytettäsi käytetään ainoastaan geneettisen informaation tuottamiseen Sinulle.
Vaalimme luottamuksellisuutta kaikessa toiminnassamme. Tietoturvaan liittyvistä syistä geneettistä dataasi ei analysoida tietokoneella, joka on kytkettynä internetiin. Lisäksi Sinua koskevaa geneettistä dataa ei säilytetä internetissä eikä analyysisi ole saatavilla internetitse, ellet jostain erityisestä syystä nimenomaisesti pyydä meitä toimittamaan analyysiisi liittyviä seikkoja tätä kautta."

Yhteistyön hedelmänä sain siis paria blogikirjoitusta vastaan tehdä kattavan Sport geenitestin joka on Evogenomin sivujen mukaan suunnattu huippu-urheilijoille. Yep, thats me!

Sylkinäyte

Paketti kolahti postiin ja minä sitä avaamaan.

Paketin mukana tuli hyvin seikkaperäiset ohjeet joiden avulla kuka tahansa osaa homman hoitaa. Suppilo kiinni näytteenottopurkkiin ja sylkeä merkkiin asti. Näyte samaan pakettiin missä se postitettiin ja päälle mukana tullut vastauslähetystarra. Sepäs oli mukavan simppeliä.

Nyt sitten odotellaan 4-8 viikkoa että tulokset tulevat. Kerron sitten niistä tarkemmin.

Geenitestin hyödyt ja sudenkuopat?

Mitä tallaisesta geenien penkomisesta kannattaisi ajatella?

Ensinnä täytyy mainita vielä toistamiseen tietoturvasta ja yksityisyydensuojasta joka aiheeseen liittyy. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, Suomen lainsäädäntö määrittelee melko tiukasti sen miten testidataa käsitellään. Suomessa tehtävät testit nauttivat siis melko hyvää yksityisyydensuojaa. Tämä on mielestäni ensisijaisen tärkeää.

Testeihin on toki hyvä suhtautua terveellä varauksella ja ymmärtää se mitä netistä hankittu geenitesti voi todellisuudessa sinulle kertoa. Suurta osaa testien tekijöistä kiinnostaa pääasiassa riskit sairastua erilaisiin kansansairauksiin. Itseäni tällaiset ei juurikaan kiinnosta siitä syystä, että niiden todenperäisyys on hyvin kyseenalaista. Jos tiettyä, esimerkiksi syövälle altistavaa geenivirhettä ei löydy, ei se kuitenkaan tarkoita etteikö tähän syöpään voisi sairastua. Tämä pätee myös toisinpäin. Muutamaan geenimerkkiin perustuvat ”todisteet” eivät siis ole kovin pitäviä suuntaan tai toiseen. Siitä syystä nämä kuluttajatestit antavat korkeintaan aihetta hakeutua tarkempiin tutkimuksiin. Lähinnä tällä yritän sanoa, että jos geenitestin teetät, mieti maalaisjärjellä tuloksia ja tarvittaessa keskustele niistä lääkärin kanssa, ennenkuin teet mitään radikaaleja elämäntapamuutoksia.

Evogenomin Sport-testi ei ota kantaa näihin kansantauteja altistaviin geeneihin (toki lisämaksusta on mahdollista saada tietoa myös näistä). Sport-testi onkin urheilijan tai aktiiviliikkujan näkökulmasta erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus. Yrityksen sivuilla sanotaan testistä näin:

Evogenomin geenitestin tuloksena saat suomenkielisen raportin omista geneettisistä ominaisuuksistasi, kuten unen laadusta ja määrästä, sinulle sopivasta ruokavaliosta ja erilaisten harjoitusmuotojen vaikuttavuudesta juuri sinuun.

Tämä on enemmän kuin hyvä juttu. Tottakai tässäkin asiassa on hyvää pitää se maalaisjärki mukana. Tulokset eivät ole mustavalkoisia. Kuten aiemmin mainitsin, elämäntavoilla on valtava vaikutus kaikkeen eikä näinollen geenitutkimus anna mitään yhtä absoluuttista totuutta. Mielenkiintoista on kuitenkin tietää miten geeniperimän perusteella omaa harjoittelua ja elämää ylipäätään olisi ehkä mahdollista optimoida.

Mitä mieltä olet aiheesta? Kiinnostaisiko itseäsi teettää geenitesti?

1 kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.