Sujuvaa treeniä

Ajankäyttö ison lapsiperheen keskellä on tärkeässä roolissa. Tämä koskee myös treenaamista. Jos saan nipistettyä harjoittelusta edes muutaman minuutin, on kaikki aina niinsanotusti kotiinpäin. Ja miksei tehokas ajankäyttö koske ihan yhtälailla ketä tahansa. Koska oma ajankäyttöni on nyt muilta osin ollut hieman heikompaa, on tälläkertaa vuorossa pikainen artikkeli. Ajattelin nimittäin jakaa pari simppeliä keinoa jolla olen saanut hiottua treenin läpiviemisen mahdollisimman tehokkaaksi. Tunnin treeniin kun voi helposti käyttää kaksikin tuntia jos ei ajatus ole hommassa mukana.

Kyse ei ole mistään maata mullistavista jutuista, mutta monta kertaa se yksinkertaisin ja ilmiselvin juttu onkin paras. Seuraavassa siis pari pikaista käytännön vinkkiä joilla toivottavasti helpotat elämääsi kehonpainoharjoittelun/salitreenin saralla.

Muutama pikatipsi

Ensimmäinen ja ehdottomasti tärkein yksittäinen oman treenin sujuvuuden ”avustin” on urheilukello.

Perinteisesti ajatellaan että sykemittari on omiaan lähinnä juoksuun ja muihin aerobisiin lajeihin. Tänäpäivänä mittareissa on kuitenkin mainioita ominaisuuksia myös saliharjoitteluun. Itselläni on ”modernien” sykemittareiden osalta kokemusta ainoastaan Garminin tuotteista. Mittareita olen toki omistanut laajan skaalan, mutta vanhemman koulun kelloissa ei juuri muokattavia ominaisuuksia ollut. Tänäpäivänä niitä on yllinkyllin ja oletankin että samat ominaisuudet löytyvät myös muiden isojen valmistajien kelloista. Omaan ”Vivoactive 3” kellooni olen ollut varsin tyytyväinen.

Itse olen siis tehnyt jokaiselle mesosyklille oman treeniohjelman kelloon. Hyöty tässä on siinä, että kello kertoo aina seuraavan liikkeen ja sen päälle palautumisen. Eli kun liike on tehty, käynnistyy määrittelemäsi palautumisaika jonka jälkeen kello värisee ilmoittaen että nyt on seuraavan liikkeen aika. Yksinkertainen juttu mutta säästää ajassa ihan mittaamattoman paljon ainakin allekirjoittaneen kohdalla. Ei tule jäätyä haaveilemaan turhia. Tein havainnollistavan esimerkin aiemmin kirjoittamastani Rapakuntoreenistä joka on suunnattu aloittelevalle kehonpainoharjoittelijalle.

Pikakelattuna homma toimii jotakuinkin näin….

Toinen äärimmäisen yksinkertainen, mutta hankalasti seurattava asia on ollut staattisten liikkeiden kellotus. Jos ohjelmassa on esimerkiksi staattinen etuvaa’an pito 15sek ajan on vaikea katsella kelloa samalla – rannekelloa ei näe eikä seinäkellokaan ole välttämättä näkökentässä. Tähän ”ongelmaan” keksin yksinkertaisen ratkaisun – metronomi! Googlesta löytyy näppärä ja helppo metronomi. Siihen kun ruuvaa 60bpm niin on helppo laskea sekunteja tehdessä. No-brainer.

Itse kannatan myös vanhan koulun vihkoon merkkaamista. Olen sen verran homespää etten muista tarkkaan edellisen treenin sarjoja. Näinollen, kun voin tarkistaa vihkosta edellisellä kerralla merkkaamani sarjat ja painot, pystyn palautellessa jo valmistua seuraavaan settiin tietäen tasan tarkkaan mitä aion seuraavaksi tehdä. Mikään ei nimittäin ole turhauttavampaa kuin käyttää aikaa siihen että pohtii että olikohan seuraavaksi nyt mitä ja millä painoilla.

Hyvin oleellista on myös se, että , että minimoi ympäristöstä kaikki turhat ärsykkeet. Näistä oleellisin on tottakai puhelin. Koska puhelin on monesti pakollinen paha – lähinnä tekniikan kuvauksen vuoksi – on hyvä opetella jättämään somet ja muut rauhaan treenin ajaksi. Eli opettele käyttämään sitä vain yllämainittuun metronomihommaan ja kuvaukseen. Erityisesti kotona treenaaminen vaatii suurta itsehillintää.

Summa summarum

Tälläkertaa siis vähän kevyempi artikkeli. Pieniä juttuja joilla omasta mielestäni on iso rooli. En tiedä pidätkö näitä asioita aivan itsestäänselvyyksinä – minulle ne eivät ainakaan aluksi olleet. Siksi ajattelin että ehkä sinäkin saatat niistä hyötyä.

Tapoja on varmasti yhtä monta kuin on treenaajaa ja tästä syystä olisikin kiva kuulla mikä on sinun tapasi tehostaa ja sujuvoittaa harjoittelua? Onko jotain tiettyjä rutiineja mikä helpottavat omaa tekemistäsi?

2 kommenttia

  1. Täällä laitetaan kännystä sekuntikello pyörimään ja katsotaan tauot siitä. Planche Lean pidetään vastaavalla tavalla tai joskus on ollut sellainen wanhan aikainen herätyskello käytössä, josta sekuntiviisaria seuraamalla tajutaan ajan kulku 😊

    Tykkää

    1. Joo toi toimii hyvin niin kauan kun liikkeet on sellaisia että kellon näkee. Itelle on tyo metonomin käyttö muodostunut tavaksi jo eikä sen takia tuu paljoa kelloa vilkuiltua muutakuin 1min+ kestävissä jutuissa ☺️

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.