Kehonpainoharjoitteluako?

Vaikka puhunkin kehonpainoharjoittelun puolesta, en ole sen suhteen puristi – hardcore kehonpainoharjoittelija kun käyttää harjoittelussaan ainoastaan sitä itseään, eli kehonpainoa. Itse kuulun pakanoihin jotka hyödyntävät myös lisäpainoja. Missään nimessä painoliivi ei ole ehdottomuus mutta kyllä se vähän niin on, että harrastuksen mielekkyys voi joskus parantua kun siihen vähän satsaa rahaa. Kehonpainoharjoittelun kontekstissa puhutaan vielä ihan järkevistä summista. Mitään polkupyöräilyä tämä ei sentään ole…

Koen että harjoittelu on monipuolisempaa ja progressiot hieman helpompia kun saa lisätä painoa hiljakseen. Tähän asti olen pärjännyt lisäpainovyöllä, ja se riittääkin varsin pitkälle ollen hyvin monipuolinen. Joitain liikkeitä kuten punnerruksia, lankkuja ja kässäripunnerruksia sen avulla on silti huomattavan paljon vaikeampi tai jopa mahdoton tehdä. Toisaalta painoliivin avulla saa oleellisesti tehoa kävely- tai juoksulenkkiin tai mihin tahansa pitkäkestoiseen suoritukseen.

Olen sen verran harjoittelussani jo edennyt että koin nyt olevan otollinen aika kunnolliselle painoliiville. Totta puhuakseni en ole ikinä sellaisella treenannut aiemmin mutta haluan uskoa että se on näppärä lisävaruste. Onko se sellainen, selvinnee tästä artikkelista. Siispä ostohousut jalkaan ja Google tulille…

Ostoskoriin valikoitui 10kg Compactfitin painoliivi

Laaja valikoima

Köyhän ei kannata halpaa hankkia, sanotaan. Tästä syystä sivuutin ensimmäisenä Ebayt ja muut. Tässä vaikeassa tilanteessa halusin muutenkin tukea suomalaista toimijaa, vaikkei tuote itsessään olisi Suomessa valmistettukaan. Alkuun pohdin että 20kg liivi olisi meikäläisen valinta, mutta tarkemmin ajateltuna kymppikiloinen olisi kuitenkin näin alkuun varmasti käytännöllisempi. Jos tämän hyväksi havaitsen, voinhan ostaa kympikiloiselle kaverin. Vaikkei näitä nyt ihan voi ostalla niinkuin toffeepusseja – sen verran arvokkaita kuitenkin ovat.

Vaatimuksena liiville oli kestävyys ja helppo painojen lisäys ja poistaminen. Oleellinen ominaisuus on myös se, että paino sijoittuu mahdollisimman ylös ja keskelle.

Painoliivejä löytyi Suomenmaalta ihan kiitettävästi ja käytännössä jokainen isompi ja useampi vähän pienempikin urheiluvälineitä kaupusteleva nettikauppa sellaisia tarjoaa. Laajamittaisen Googlettelun tuloksena päädyin hintalaatusuhteeltan pätevältä vaikuttavaan CompactFitin 10kg liiviin joka oli tarjouksessa. Mainittakoon nyt tässäkohdin että kirjoitus ei ole tehty millään tavalla yhteistyössä CompactFitin kanssa. Omilla selkänahastani revityillä roposilla liivin hankin ja täten kerron ihan rehellisen arvioni tuotteesta.

Ensivaikutelma ja ominaisuudet

Liivi antoi heti ensihypistelyllä hyvän ja kestävän vaikutelman. Liivin kangas on mukavan kestävää ja toppaus on sopivan pehmeä, mutta kuitenkin jämäkkä. Tarranauhakiinnikkeet painojen taskuissa ja vyötärön kiristysremmissä ovat leveät ja näin ollen oletettavasti hyvin pitävät. Etupuolella on vielä varmistukseksi ylimääräinen lisäpidike jonka tarpeellisuus on hyvin kyseenalainen. Liivi on hieman V-muotoinen joten kyljet saavat olla ”paljaana” mikä on hyvä juttu. Rintapieltä komistaa CompactFitin logo.

Liivin mukana tulee lyijypainot, jotka ovat kappaleelta pyöreästi kilon painoisia (~925g). Liiviin saa näitä painoja mahdutettua siis kymmenen kappaletta. Rintapuolelle painoja menee kolme ja loput seitsemän selän puolelle. Tällaiselle 170 senttiselle oravanraadolle alimmat painot osuvat karkeasti ottaen etupuolella miekkalisäkkeen kohdalle ja takana lapaluiden alapuolelle.

Liivi oli hyvin sellainen kuin oletinkin eikä sen suhteen suuria yllätyksiä tullut. Laatu oli ehkä jopa hieman odotettua parempi. Koitetaas seuraavaksi miltä se tuntuu käytössä…

Käytännössä

Liivissä on näppärä kaksivaiheinen kiristyssysteemi. Karkean säädön voi suorittaa ensin takana olevalla tarraremmillä. Tätä säätöä ei siis tarvitse tehdä kuin kertaalleen, oletuksena ettei liivin alla oleva vaatekerrasto paksune tai ohene oleellisesti. Hienosäätö tehdään sitten liivin edessä olevalla tarranauhalla jossa vielä lisänä varmistusklipsu.

Tarrakiinnitys on näppärä ja hyvin pitävä

Liivi tuntuu päällä mukavalta eikä purista ikävästi mistään. Se on mukavan tyköistuva ja portaattomalla kiristyksellä sen saa jämptisti kiinni. Olkanivelen toiminta on epätieteellisen tutkimuksen mukaan noin 95% vapaata. Ainoa hieman ahdistava liikesuunta on kädet suoraan ylöspäin. Jos omistaa vähän leveämmät hartiat kuin allekirjoittanut (onko mahdollista?) paranee liikkuvuus siltä osin oleellisesti. Vapaa olkanivelen toiminta on allekirjoittaneen mielestä ehkä se tärkein liiviltä vaadittu ominaisuus. Tämä on erityisen tärkeää pitkäkestoisissa suorituksissa (esim sauvakävely). Oletan että painavemmissa 20-30kg liiveissä tämä liikkuvuus huononee oleellisesti koska painot jakautuvat leveämmälle alueelle (kylkien puolelle). Nähtäväksi jää, saako liiviä niin timmisti kiinni että käsilläseisontapunnerrukset onnistuu.

Painoja on helppo lisätä ja ottaa pois. Etupuolen 3kg painot pystyy napata pois helposti liivin ollessa päällä joten sarjojen välissäkin voi pientä hienosäätöä tehdä tarvittaessa. Takana olevien painojen poisottaminen vaatii että liivi napataan pois tai ainakin käännetään 180-astetta niin että painoihin pääsee käsiksi.

Kymmenen kiloa ei ole itselleni kovin suuri lisäpaino perinteisiin dippeihin tai leuanvetoon, mutta hieman liikkeiden luonnetta muuttamalla painoliivin avulla saa ihan uutta ärsykettä näihinkin liikkeisiin. Roikunta saa myös ihan uuden ulottuvuuden painoliivin ansiosta. Myös aloittelijalle tälläinen 10kg liivi voi olla todella hyvä koska lisäyksiä voi tehdä kilon välein.

Mainittakoon että liivi on todella hiostava ja se korostuu oleellisesti jos sitä pitää ilman aluspaitaa. Tämä nyt ei toki ole mikään yllätys.

Punnerruksissa liivi on aivan timanttisen hyvä. Peruspunnerrus eri variaatioineen on jo alkanut käydä helpoksi (no okei löytyy vaikeitakin mutta niihin on liian pitkä matka) ja painoliivistä saa näihin erinomaista ärsykettä. Liivi pysyy paikallaan melko hyvin jopa kässäripunnerruksia tehdessä. Siihen hommaan 10kg riittää itselleni vielä hyvin pitkälle, koska kymmenellä kilolla en pysty vielä kunnolla tehdä edes hyviä eksentrisiä toistoja.

En pystynyt ottaa tähän saumaan kuvia tai videoita treenistä liivin kanssa joita olisin alunperin halunnut koska kevätflunssa yllätti koko perheen. Treenitkin on sitämyöten jääneet tältä viikolta väliin. Onneksi ollaan paranemaan päin…

Summa summarum

Painoliivi on ehdottoman näppärä lisävaruste kehonpainoharjoitteluun. Ostamani liivi oli laadukas enkä siitä oikein löydä mitään huonoa sanottavaa. Vielä paremmin se istuisi jos olisin vähän riskimpi, mutta siitä ei voi syyttää kuin muikunruotoa itseään. Liivi tulee olemaan käytössä hyvin tiiviisti ja olen tyytyäinen että se tuli vihdoin hankittua. Katsotaan kasvaako nälkä syödessä niin että liivi saa jossain vaiheessa ”isoveljen”. Liivi ei ole ehtinyt minulla vielä kauaa vanhentumaan joten pitkän aikavälin arviota en pysty vielä antamaan, mutta päivittelen aiheesta tähän artikkeliin myöhemmässä vaiheessa myös sen.

Se on muuten jännä homma miten kymmenen kiloa tuntuu raskaalta kun sen heittää niskaansa – lähinnä ajatellen miltä tuntuisi jos olisi sen verran ylipainoa. Voisinpa haastaa itseni pitämään painoliiviä viikon verran jatkuvasti ja katsoa miten arkiaskareet sujuu pienen lisäpainon kanssa.

Onko painoliivi sinun hankintalistallasi tai onko kokemuksia painavemmista malleista? Otan mielelläni suosituksia vastaan!

4 kommenttia

 1. Oli taas mielenkiintoinen kirjoitus. Laittoi harkitsemaan tuota ko. tuotetta ja tietty kiva kuulla jatkoa asian tiimoilta. Mielestäni kuitenkin paras asia olikin jutun lopussa. Kun siellä tulee näkyviin nuo edelliset päivitykset ja palasin lukemaan Periodisaatio ja progressiivisuus päivityksen.
  Niin, kertaus on opintojen äiti ja niin edelleen. Olin lukenut ja ajatellut tuon tekstin silloin kun se ilmestyi ja otin sieltä oppia harjoituksiin. Nyt se kuitenkin avautui mielessä ihan uudella tavalla ja taasen laittoi ajatusnystyrät hyrräämään. Eli tuntui siltä, että jotain kehittymistä on tapahtunut kun sai vanhasta artikkelista uusia ajatuksia, olisko se sitä ”luetun ymmärrystä” 😆

  Tykkää

  1. Hienoa että kirjoitus herätti ajatuksia 🙂

   Vielä hienompaa kuulla että jo kertaalleen luettu artikkeli voi antaa ”enemmän” kun sen lukee toistamiseen. Itsellänikin on monesti niin että kertapurkeskelu ei riitä vaan on hyvä antaa hetken ajatusten rauhoittua ja palata aiheeseen uudestaan!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.