Kuumakin on

Lämpimät kelit ovat hellineet Suomea jo hyvin pitkään mutta hiljakseen näyttää että lämpötilat alkavat laskemaan ”järkeviin” lukemiin. En toki valita, on se kiva että lämmintä piisaa, mutta ilmastonmuutoksellisesta näkökulmasta hieman harmittaa. Asiantuntijat kun tuntuvat olevan kaikki yhtämieltä siitä, että tämä on vain ja ainoastaan ihmisen aiheuttamaa. Tällaisen luontoa rakastavan yksilön silmäkulma kostuu kun miettii miten ihmiskunta on toimillaan ajautunut tähän pisteeseen. Ihminen todella on tämän pallon tyhmin eläin. Vaikea uskoa, että kelkkaa voidaan kääntää, korkeintaan hieman hidastaa. Onkohan minulla nyt sellainen ilmastoahdistus?

En kuitenkaan ajatellut kirjoitella sen enempää globaalista lämpenemisestä vaan jakaa pari ajatusta enemmän yksilötasolta. On nimittäin ollut niin kuumaa, että se on vaikuttanut olemiseen ja elämiseen yllättävänkin paljon.

Pehi, pahi, pihi ja tihi

Näistä kaksi ensimmäistä ovat tulleet enemmän kuin tutuiksi taas tänä kesänä. Kahta jälkimmäistä en luonnollisestikaan ole voinut miehenä kokea, mutta uskon että naisilla on yhtä kurjaa pihinsä ja tihinsä kanssa. Jos käsitteet ovat vieraita niin googeloi rauhassa. Sieltä se selviää.

Meikä mandoliini on ollut aina ihan järjettömän kova poika hikoilemaan. Onneksi hikeni ei omista sellaista kamalaa kalman hajua, mutta ei se toisaalta mansikaltakaan haise. Hikoaminen on ihan hieno homma silloin kuin urheilee. Se että terassilta postilaatikolle käveltäessä ei ole varma onko housuihin kaatunut vesipullo vai virtsa päässyt karkaamaan, ei taasen ole niinkään hieno homma. Eikä sekään toki haittaa kun tässä kotosalla pyörii ja touhaa. Kyllä tosimiehellä vähän pallit hiessä pitää ollakin. Työmaalla se vaan ei ole kovin kivaa. Teen kahta työtä: turvalaiteasentajana ja hierojana. Voin kertoa ettei näistä kummassakaan ylimääräisestä hikoilusta ole varsinaisesti mitään etua.

Pieni pehi ei menoa haittaa, mutta tehot on alakanttiin…

Asentajan hommissa jo lähtökohtaisesti kankeat snickersin työhousut muuttuvat aivan helvetin kankeiksi. Kun perse, pallit ja sitä myöten koko alaraajat on valeltu soijalla on kävellessä olo kuin hidastetussa elokuvassa. Tikapuille nouseminen, se se vasta perseestä onkin kun lonkkaa koukistaessa tuntuu kuin nilkassa olisi kahdenkymmenen kilon lisäpaino. Auta armias jos pitää mennä välikattoon. Jos erehtyy laittamaan harmaan paidan, voi lähiesimies nähdä sen selkäpuolella Afrikan mantereen ja kainalossa paistinpannut. Ymmärtänet myös ettei ylimääräinen hikoilu hierontahommissa ole itselle eikä asiakkaalle varsinainen nautinto. Onneksi hierottaessa voi olla kevyellä varustuksella ja tuulettimen alla. Tämä helpottaa tilannetta niin, ettei kuumuus pääse liian intensiiviseksi.

Treeni ja elämä

Treeni on kyllä ollut tahmeaa. Harjoittelussa on pitkä katkeamaton putki ja jokainen harjoitus on silti tullut tehtyä. Mitä nyt vähän toki päivät ovat vaihdelleet, mutta viikolle suunnitellut harjoitteet on aina tullut tehtyä – vaikkei niin olisi aina huvittanutkaan. Se fiilis kun treeni on takanapäin, on kuitenkin parasta mitä tiedän. Ei voi kyllin korostaa, että tärkein yksittäinen asia kehittymisen kannalta on johdonmukaisesti treenaaminen.

Mutta takaisin asiaan… Helteiden vaikutus näkyy treenitehoissa ainakin allekirjoittaneella todella merkittävästi. Voimatasot eivät varsinaisesti ole kadonneet, mutta sellainen tehokkuus siitä puuttuu. Treenin aloittaminen on aina todella vaikeaa kun on väsy ja olo on vähän semmoinen ettei nyt oikein lähde. Ja siltä se tuntuu lähes koko treenin ajan. Treenit teen pääasiassa autotallissa, jossa on onneksi hieman viileämpää betonilattian ansiosta.

Jätskiä on mennyt luvattoman iso määrä. Se onkin helteiden ehdoton plussa…

Tämän kaiken lisäksi olen ollut todella väsyinen pitkin päivää jo pidemmän ajan. Uskonkin että tämä yleinen väsymys johtuu helteistä. Olen nukkunut pitkiä yöunia, mutta silti pitkin päivää täytyy haukotella ja ajatus on matkassa vähän puolivaloilla. Meillä kun ei viilennyslaitteita ole niin päivällä tuvassa on ollut lähes 30-astetta. Se on hieman liikaa nukkumista ajatellen. Luojalle kiitos siitä, että yöt ovat olleet viileitä. Läpivedolla on asunnon saanut yöksi järkeviin celsiusasteisiin ja nukkuminen onnistuu.

Itse olen vielä nuori ja hyvässä kunnossa, mutta ihan hirvittää ajatella vanhuksia jotka joutuvat taistelemaan tämän kuumuuden keskellä.

Summa summarum

Helteet saavat ainakin meikäläisen väsyneeksi. Yritän silti painaa treenit läpi ja skaalata harjoituksia tuntemusten mukaan. Hyvä treeni on hyvä treeni. Ei nähdäkseni kannata treenata jos siitä ei yhtään mitään tule, siksi skaalaaminen on tärkeätä tällaisena ajanjaksona. Jos jaksaa treenata laadukkaammin hieman pienemmällä intensiteetillä tai volyymillä, on se mielestäni paljon parempi niin.

Helteet onneksi helpottavat hiljakseen ja toivottavasti saadaan sellaiset normaalit kesäkelit ennen syksyä.

Miten sinulla on helteiden kanssa mennyt? Onko pehit vaivanneet?

Parasta kesässä on – ei paskaiset jalat – vaan paljaat jalat!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.