Oodi lapsille

Tunnen hetkittäin huonoa omaatuntoa siitä, että kirjoitan lapsiperhearjesta usein hieman alavireiseen sävyyn. Arki neljän pienen lapsen kanssa kun tuppaa olemaan usein henkisesti hieman raskasta. Pilke silmäkulmassa sitä tulee monesti hieman korostettua. Se kaikki kuuluu kuitenkin tähän ajanjaksoon elämässä enkä todellakaan vaihtaisi sitä mihinkään. Positiiviset asiat ovat aina monin verroin palkitsevampia kuin ne negatiiviset. Näin isänpäivän kunniaksi, taas aamulla kyyneliin herkistyneenä, tahdon kertoa muutaman syyn, miksi isyys on mielestäni maailman paras juttu.

Isänpäivälahja vuosien takaa. Parhaani yritän että lapsilleni sellainen olisin…

Konkretiaa

Olen jo melko nuorena haaveillut siitä, että perustan perheen suhteellisen nuorena. Useampi lapsikin on niissä haaveissa ollut. Tämä haave sai ensimmäisen konkreettisen askeleen kun ensimmäinen lapsista syntyi vuonna 2011. Se oli nuorelle miehelle jännittävää aikaa ja ensimmäistä isänpäivää pääsinkin viettämään jo pari viikkoa lapsen syntymän jälkeen.

Tämä on laskuissaan siis jo yhdestoista isänpäivä minulle ja nyt onnentoivottajia on jo neljä – neljä aivan kertakaikkisen rakasta ja oman persoonan omistavaa rakkauden hedelmää. Koen, että minulle isänä, kiintymyssuhde lapsiin kasvaa sitä suuremmaksi mitä vanhemmaksi he tulevat. Nyt pieninkin lapsista on jo niin iso, että kommunikointi onnistuu vaivattomasti. Vaihtelevalla menestyksellä toki.

Koska kokemusta isyydestä on kertynyt jo hyvän tovin ajan ajattelin listata joitain asioita miksi isyys on mielestäni parasta mitä maa päällään kantaa:

1. Pyyteetön rakkaus

Vasta isyyden myötä olen oppinut mitä pyyteetön rakkaus ihan oikeasti on. Tottakai rakkaus esimerkiksi omiin vanhempiin tai sisaruksiini on pyyteetöntä, mutta pyyteetön isän rakkaus on jotain ihan spesiaalia. Sitä omaa lastaan katsoo ihan eri tavalla eikä halua minkään ulkoisen tekijän aiheuttavan ikinä hänelle mitään pahaa. Tämä oivallus on ollut iselleni yksi parhaita koko isyyteni ajalta.

2. Tiedät kaikesta kaiken

Se tunne, kun lapset kysyvät aina vastauksia esimerkiksi siihen miten jokin toimii, miksi jokin on kuten se on tai miten jokin on rakennettu. Monesti he olettavat että tiedän ihan kaikesta kaiken, vaikkei se ihan aina pidäkään paikkaansa. Se tekee isänä olemisesta ihan super mahtavaa. Tämä on meidän perheessä ehkä ainoa asia jossa isän mielipidettä kysytään ennen äitiä. Siksi pidän siitä erityisen paljon 😀

Olen kokenut aina äärimmäisen tärkeäksi antaa lapsilleni vastaukset mahdollisimman tarkasti heitä askarruttaviin kysymyksiin. Pyrin siihen että jos en tiedä, otan selvää. Tämä voi kuulostaa mitättömältä asialta, mutta lähes mikään ei saa itselleni samanlaista sankarin viittaa harteille kuin se että voin antaa vastaukset lähes kaikkiin mieltä askarruttaviin asioihin.

3. Saat olla itsekin lapsi

Ei tullut parikymppisenä leikittyä legoilla tai tehtyä lumilinnaa. Vaikka olisi mieli tehnyt, niin ei olisi edes viitsinyt. Omien lapsien myötä on enemmän kuin sallittua olla itsekin lapsi jälleen. Joskus ihan suoraan sanoen vituttaa jos joku lapsista hajottaa tornin jonka juuri rakensin.

En toki ole mikään super-dad joka leikkii päivittäin lasten kanssa, mutta viikkotasolla tulee kyllä ihan riittävästi rakenneltua palapelejä ja pelattua lautapelejä. Huumorin tasoa saa myös luvan kanssa laskea entisestään ja kertoa mitä hassumpia vitsejä joille jopa nauretaan. Kun saan lapset nauramaan, saan myös oman sieluni hymyilemään. On ihan suunnattoman siistiä olla yksi lapsista. Vaimoa se toki aika-ajoin vähän kismittää.

Iskän pikku kusimutterit, kuten joskus leikkisästi tuumaan.
4. Ylpeys

Se järjetön ylpeyden tunne kun kuulet kautta-rantain kehuja omasta jäkikasvustasi. Esimerkiksi omien lasten kohteliaisuus tai tunneäly vieraan ihmisen kehun kohteena saa aikaan kylmät väreet ja silmän kostumaan. Jokaikinen kerta tekisi mieli kirjoittaa paikallislehteen juttu ja kertoa koko maailmalle kuinka fiksu lapsi minulla on. Todellisuudessa kuitenkin taltioin ne hetket sydämeni sopukoihin ja myhäilen mielissäni.

Tottakai tämä asia toimii myös käänteisesti, mutta nyt ei ole sijaa sille 🙂

5. Nähdä miten he oppivat

Kun lapset kasvavat oppien uusia asioita, on siinä jotain maagista. Vielä maagisempaa on se, että lapset on monesti monin verran parempia kuin minä itse. Siinä se isän ylpeys jälleen nostaa päätään. Myös se, että saan opettaa heille asioita joita itse pidän tärkeänä on yksi oleellinen osa isyyden mahtavuutta.

6. Isänpäivä

Kaiken tämän kruunaa vuosittainen Isänpäivä. Joka vuosi on tippa tullut linssiin kun lapset ovat antaneet tekemänsä kortit ja lahjat. Isänpäivänä juhlitaan meitä isejä ja sitä kuinka mahtavia me ollaan. Vähänkö on siistiä. Nyt kun muksut ovat jo vanhempia, odottaa aamupalakin valmiina. Se on luksusta se. Näin pätkäpaaston harjoittajana tämä taitaa olla ainoa päivä vuodessa kun syön aamupalan, mutta se on sitäkin merkityksellisempi 🙂

Summa summarum

Asioita voisi listata paljon enemmänkin, mutta tässä muutama jotka tuli ensimmäisenä mieleen – senkin vuoksi että tänään ei ole ollut kovin paljoa aikaa kirjoittaa ja aihe tuli lennosta.

Minulla on neljä maailman parasta lasta joista olen äärettömän iloinen.

Mitä sinä lisäisit listalle? Niin ja hei, hyvää isänpäivää kaikille isukeille. Aivan erityisesti niille jotka sitä ensimmäistä kertaa viettävät!

Perhekuplan supersankari.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.