Työsuhde-etu

Työsuhdepolkupyörät ovat tulleet verovapaiksi tänä vuonna, jonka ansiosta niiden hankinta on kasvanut räjähdysmäisesti. Etu on verovapaa 1200 euroon saakka vuodessa mikä tarkoittaa käytännössä sitä että palkka pienenee edun verran mutta verovapauden ansiosta maksat pyörästä kuukausitasolla vähemmän. Mitä suurempi palkka ja kalliimpi pyörä, sitä enemmän verovapaudesta hyödyt. Tämän vuoksi sähköavusteisen pyörät onkin kovaa huutoa työsuhdefillareina. Työnantajallekin tämä etu on lähes kuluton, joten kynnys sen hankkimiselle on suhteellisen pieni.

Meillekin tuli työpaikalle mahdollisuus työsuhdepolkupyörään ja pienen puntaroinnin jälkeen painoinkin tilausnappia. Miksi hankin pyörän? Minkälaisen pyörän voi hankkia? Minkälaiseen pyörään päädyin? Paljonko se minulle tulee maksamaan? Miten pyöräleasing käytännössä toimii ja mistä pyörän voi hankkia?

Muiden muassa tällaisiin kysymyksiin saat vastaukset lukemalla jutun kokonaan!

Ylpeä uuden pyörän omistaja.

Miksi polkupyörä?

Lonkkaleikkauksen jälkeen aerobinen kuntoni on laskenut aika tavalla. Ennen leikkausta, lenkkeily oli pääasiallinen treenimuotoni aerobisen kunnon ylläpidossa. Nyt leikkauksen jälkeen olen vähän huonosti tohtinut juoksemaan, vaikkei sitä kiellettykään ole. Jostain syystä lonkkaa tulee varjeltua vähän liikaakin, vaikka ei sen kanssa mitään kipuja enää ole.

Kun polkupyöräetu tuli saataville, ajattelin heti, että tuo voisi olla hyvä korvike lenkkeilylle. Se ei rasita lonkkaa samalla tavalla ja maisemakin vaihtuu mukavasti. Talvi on toki tulossa mutta paskaakos siitä. Eikös se ole vain pukeutumiskysymys? En ole sitten ala-asteen omistanut kunnollista polkupyörää joten välineurheilun näkökulmastakin homma alkoi kiihottamaan. Puntaroin toki sitä, että miten kalliita kilometrejä pyörälle kertyy jos en innostu/ehdi sillä ajelemaan alkuinnostuksen jälkeen. Totesin, että eipä tuo pohtimalla selviä ja näin olikin päätös tehty. Totesin myös, etten koskaan maksaisi yli tuhatta euroa polkupyörästä kertalaakista, joten tällainen kuukausittainen leasing kuulosti enemmän kuin hyvältä – alkupääomaa kun ei tarvita.

Kaikenkaikkiaan helppous oli siis yksi asia mikä konseptissa viehätti.

Minkälainen polkupyörä ja miten?

Meidän firmassa polkupyörät hankitaan leasingfirma Vapauden kautta. Leasing tarkoittaa sitä, että Vapaus omistaa pyörän siihen saakka, kunnes olen sen täysimääräisesti maksanut ja itselleni lunastanut. Pyörää ei ole pakko lunastaa, vaan sen voi palauttaa koska tahansa muutaman kuukauden leasingmaksuja vastaan. Onko pyörää järkevää palauttaa onkin sitten eri asia.

Pyörä saa olla ihan omien mieltymysten mukainen. Ainut ehto on että se saa maksaa korkeintaan ~4850€ (en muista tarkkaa hintaa, mutta karvan alta 5k se oli). Tämän kalliimpiin pyöriin veroetu ei taivu. Minua tämä ei toki haitannut, koska olin jo etukäteen pohtinut että budjetti on sielä tuhannen euron hujakoilla. Budjetin lisäksi omat kriteerit olivat pyörässä jolla pääsee ketterästi niin maantiellä kuin sorateilläkin. Itse kun todennäköisesti ajelen tasaisesti molemmilla.

Homma toimi seuraavasti:

  1. Ilmoitin töissä asiasta vastaavalle, että haluan työsuhdefillarin.
  2. Selasin Vapauden yhteistyökumppaniverkoston (joka on muuten todella kattava) ja mietin mistä pyörän haluan hankkia.
  3. Täytin hakulomakkeen Vapauden kumppanisivustolla.
  4. Odottelin viikon
  5. Pyörä oli paffiloodassa kotiovella.

Aivan käsittämättömän helppoa ja vaivatonta. Tämä ei ole maksettu mainos ja voin todella lämpimästi suositella Vapauden palveluita. Homma toimi kyllä niin liukkaasti, etten keksi mitään moitittavaa.

Paljonko pyörä minulle maksaa?

Itse en pääse nauttimaan kovinkaan suuresta veroedusta siitä syystä, että olen osittaisella hoitovapaalla. Tuloni ovat siitä(kin) syystä tällä hetkellä kohtalaisen pienet mikä vaikuttaa tuon veroedun suuruuteen.

Vapauden sivuilla on hyvä laskuri jonka avulla voit testata, mitä pyörä tulisi omilla tuloilla ja veroprosentillasi maksamaan. Itse saan verohyötyä ainoastaan noin sadan euron verran, mutta se ei omalla kohdallani ollut alunperinkään syy miksi pyörän halusin hankkia.

Minkälainen fillari?

Kuten aiemmin mainitsin, oli ehtoina noin tonnin budjetti ja hyvä ajettavuus niin sora- kuin maanteilläkin. Selailin fillarisivustoja ja tajusin etten ymmärrä polkupyörien päälle paskan vertaa. Ja kun tällä haavaa en omaa aikaa aiheeseen perehtyäkään, ulkoistin tehtävän triathlonia harrastavalle velipojalleni. Siinä ei kauan nokka tuhissut, kun veli ojensi auttavan kätensä muutaman vaihtoehdon saattelemana. Näitä selailtuani, voittaja löytyikin helposti. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä.

Pyöräksi valikoitui Canyon verkkokaupan Pathlite 6 hybridipyörä. Budjetti hieman ylittyi, mutta totesin että numeroa pienempi malli oli sen verran ”huonommilla” osilla varustettu, että pieni hinnan lisäys kannatti.

Onhan se nyt kaunis totta vieköön.

En edelleenkään ymmärrä pyörien päälle mitään, mutta sen ymmärrän muutaman kymmenen ajokilometrin jälkeen, että pyörä on juuri sellainen kuin halusin. Velipojalla oli vieläpä antaa minulle ”ylimääräiset” talvirenkaat joilla ajokokemus näin lumikeleillä muuttui aivan uudelle levelille.

Mistä pyörässä tykkään erityisesti on se, että eturattaita on vain yksi. Välitykset ovat silti erinomaiset mäkiseen maastoon ja maantielle. Vaihteensiirtäjän toiminta on antaa hetkittäin orgastisen tunteen kun vaihteet vaihtuvat niin sulavan kivuttomasti. Tämä orgastisuus johtuu ehkä siitä, että aiemmassa pyörässäni vaihteet eivät toimineet lainkaan.

Totuttelua pyöräily vaatii vielä muutamilta osin. Ensinnäkin perse kipeytyi ensimmäisillä lenkeillä aika tavalla. Ensimmäisen lenkin viimeiset muutamat kilometrit tuntui siltä, että istuinkyhmyt pyrkii nahan läpi vapauteen. Ovat jo onnekseen hieman tottuneet.

Toinen asia mitä pitää hieman silmäillä on sykerajat. Tajusin vasta, että kynnysalueet tippuvat pyöräillessa aika tavalla verrattuna juoksuun. Näitä sykerajoja pitää hieman vielä haeskella jonkin aikaa.

Summa summarum

Pyörä on ollut minulla vasta ihan muutamia päiviä, mutta tuntumaa maantiehen on tullut jo muutaman kymmenen kilometrin verran. Tiedän jo nyt, että ostos oli hyvä ja tulen todennäköisesti tekemään aerobista harjoittelua paljon enemmän kuin aiemmin. Talven kylmät tietysti hieman hidastaa tällä hetkellä menoa, koska pakkaslukemat hipoo kahtakymmentä astetta.

Mahdollisuus työsudepolkupyörään oli kyllä ihan huippujuttu. Voin suositella!

3 kommenttia

    1. Käsittääkseni melko vähän. Jotain kymmenen euron toimistokuluja kuukausittain. Kannattaa ehdottomasti kertoa tästä työnantajalle niin ottavat selvää varmasti. Toi on aika win-win juttu kuitenkin ☺️

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.