Vanha vaiva

Kyselin taannoin täällä blogin puolella neuvoja pitkäaikaiseen nivusvaivaani. Ongelmana oli vihlova kipu lonkassa kun lonkka oli koukistettu yli 90-asteen. Lonkan sisäkierto tässä asennossa oli kipujen takia mahdotonta. Voit lukea aiemman artikkelin aiheesta painamalla tästä.

Kymmenet lukijat antoivat vinkkejä ja vertaistukea. Parilla lukijalla oli jopa hyvin samankaltainen vaiva. Teidän, rakkaat lukijat, ansiosta vaivan juurisyy on nyt selvitetty.

Lihasperäistä?

Olin aivan varma vaivan olevan lihasperäinen, koska oireet aika-ajoin helpottuivat. Saatujen neuvojen perusteella aloin systemaattisesti testailemaan erilaisia harjoitteita. Pääasiassa lonkankoukistajien ja pakaran aktivointia, venytystä, rullailua yms…

Apua tuli liikkuvuuden suhteen rutkastikin. Nivuskipu silti pysyi.

Yksi minua viestillä lähestyneistä lukijoista oli paikallinen pitkän uran omaava osteopaatti. Hän kirjoitti pitkästi pohdiskellen mikä tuohon oirekuvaan voisi vaikuttaa. Se teki minuun niin suuren vaikutuksen että päätin lähteä hänen vastaanotolleen. Sain osteopaatin käsittelystä ihan valtavan isosti apua liikkuvuuden suhteen. Nivuskipu ei silti kaikonnut mihinkään. Tässä kohtaa heräsi epäily rakenteellisesta viasta. Hän ultrasi lonkan ja epäili sen perusteella vikana olevan rustorenkaan, eli labrumin repeämä lonkkamaljassa. Vahva kehotus oli siis mennä jatkotutkimuksiin lääkäriin. Jos kaipaa seinäjoen suunnalta osaavaa osteopaattia niin minulta saa yhteystiedot 🙂

Sittenkin rakenteellista..

Marssin työterveyden pakeille jossa parin perus liikkuvuustestin jälkeen sain lähetteen röntgen-kuviin ja ortopedille. Radiologin lausunto röntgenkuvasta oli pysäyttävä:

Femurin caput on aspheerinen. Caputin ylälateraali nurkkaus on laakeasti prominentti ja tällä kohdin on subkortikaalinen reaktiocysta. Myös lonkkamaljakon ylälateraalinurkkauksessa on vastakkainen lievä painauma. Löydökset sopivat femoroacetabulaariseen pinnesyndroomaan. Nivelrako on vielä säilynyt.

Ahdas lonkka siis ainakin… Luonnollisesti tarkempia kuvia vaadittiin ja marssin magneettikuvaukseen. Koska olkapäässäni on myös pitkään ollut viheliäinen vaiva jota en ole saanut kuntouttamalla paranemaan, ajattelin kysyä josko se kuvattaisiin samaan konkurssiin. Sehän kävi päinsä. Seuraavan tunnin makoilinkin varjoaineiden kera magneettipömpelissä ja kuuntelin luureista rokkia.

Reisiluun ”kaulassa” näkyy selvästi luista prominenssia…

Tässäkohtaa on kyllä pakko kehaista Seinäjoen Terveystalon toimintaa. Tutkimukset, ajanvaraukset ja kaikki näihin liittyvä informointi oli erittäin saumatonta ja sujuvaa. Oli ilo asioida…

Tulokset tulivat ja lonkan osalta tuomio oli seuraava:

Femurin caput/collumrajalla lateraalisesti on CAM-tyyppiseen FAI:hin sopivaa luista prominenssia ja periostin alainen cysta. Lonkkanivelen acetabulumin puoleisen nivelpinnan kraniolateraalireunalla on myös rustovariota ja labrum ruptuura. Lievää rustovauriota vaikuttaisi olevan nivelpinnan dorsaaliosissakin.

Olkapään osalta tilanne oli tämä:

Takalabrumin alaosissa on alalabrumiin ja etulabrumin yläosiin asti ulottuva ruptuura. Selvää rustovauriota glenohumeraalinivelessä ei todeta. Glenohumeraaliligamentit vaikuttavat säännöllisiltä. Bicepsjänne on normaali. Cuffin jänteissä ei ole ruptuurasuspekteja muutoksia eikä tendinoosia. Subakromiaalibursassa ei bursiittinesteilyä. Akromion on suora. AC-nivelessä on artroosia, nivelpintojen alaisia degeneraatiokystia ja hohkaluuödeemia. Lihakset ovat normaalit.

Mitä nämä kaikki sitten tahtoo sanoa? Kiteytetään ne loppukaneettiin.

Magneettikuva lonkasta varjo-aineineen….

Summa summaarum

Eli lonkan osalta ainoa vaihtoehto on leikkaushoito – jos lonkan siis haluaa kivuttomaksi. Labrum, eli nivelurustorengas lonkkamaljan ympärillä on osittain repeytynyt. Sen lisäksi reisiluun kaulan alueella on ”luista prominenssia” mikä kansankielellä tarkoittaa että siihen on tullut luinen patti. Nämä kaksi seikkaa aiheuttavat kivun joka sätii kipeästi nivuseen, tai siis tarkemmin lonkkaniveleen. Tähystysleikkauksella rustorengas pystytään kiinnittämään takaisin paikoilleen ja ylimääräinen ”luuaines” puhdistamaan pois. Ainoa miinus koko hommassa on, ettei Seinäjoella moisia leikkauksia tehdä. Seuraavaksi täytyy lähteä Tampereelle seuraavan ortopedin juttusille. Nyt kun hierojakoulu on kesken, taidan jättää leikkauksen suosiolla myöhemmälle ajankohdalle…

Olkapään osalta tilanne on siinä mielessä kurja, että olkapäässä oleva rustovaurio on todella hankala korjata. Joskin hyvä uutinen on ettei se ole ihan valtava. Suurempi ongelma on tuo AC-nivel ja siitä olkapäässä oleva kipu oletettavasti aiheutuukin. AC-nivel (Eli solisluun ja lapaluun välinen nivel tuossa olkapään yläpuolella) on ottanut sen verran osumaa että nivel ei ole enää täydessä iskussa. Tekoniveltä en nyt sentään ole hankkimassa joten vaivan kanssa pitää elää ja yrittää vahvistaa tukilihaksia. Jos sinä olet paininut saman vaivan kanssa, laitahan viestiä jos on hyviä tipsejä.

Olen erittäin iloinen siitä, että syy on vihdoin selvillä. Nyt tietää mitä asialle voi tehdä. Kiitos tästä kuuluu osaltaan teille rakkaat lukijat jotka lähditte ratkomaan arvoitusta 🙂 Vilpitön kiitos siitä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.