edit: Kirjoitus on kokonaisuudessaan alkuperäinen, mutta sisältää nyt Affiliate linkin. Olen itse käyttänyt ko. kenkiä lähes kaksi vuotta ja voin hyvällä omatunnolla mainostaa niitä kaikille. Jos hankit kengät artikkelissa olevan linkin kautta, saan siitä pienen kiitoksen. Allekirjoitan edelleen kaiken minkä artikkelissa alunperinkin kirjotin.

Vapauta varpaasi

Viimeviikon artikkelissa pohdiskelin miksi jokaisen kannattaisi antaa paljasjalkakengille mahdollisuus. Olen saanut paljon kysymyksiä aiheen tiimoilta jo aiemmin ja erityisesti edellisen artikkelin jälkeen. Mielenkiinto pj-kenkiä kohtaan on monilla iso, mutta monesti kynnys lähteä koittamaan on suuri pelkästään siitä syystä, että hyvät paljasjalkakengät ovat arvokkaita. Laadukkaat kengät kun ovat hintaluokassa 100€ ylöspäin.

Ensimmäiset omat paljasjalkakenkäni tilasin netin välityksellä ja ne maksoivat 140€. Siinä sitä mietti kylmä rinki persauksissa että miten syvälle paskaan tuli astuttua… On ymmärrettävää ettei monet tohdi laittaa noin paljon rahaa kenkiin ihan vaan testatakseen. Tästä syystä olen jo pitkään etsinyt ns. ”entry level” kenkiä jotka täyttäisivät paljasjalkakengän määritelmän mahdollisimman hyvin, ollen kuitenkin suhteellisen edullinen. Tottapuhuen yhtälö on melko haastava.

Kuitenkin eräänä kauniina marraskuisena sadepäivänä, kuin jumalan armosta, kohdennettu mainonta pamautti silmilleni ”Vapauta Varpaat™”-brändillä varustetut paljasjalkakengät. Nimi kuulosti hieman epäilyttävältä, mutta konsepti kiinnosti. Perehtyin aiheeseen, pidin lukemastani joten kysyin kenkiä tehtailevalta Kipukaupalta saisiko kenkiä testiin! Tämä sopi heille ja minä varmistin että sana on vapaa joten lyötiin kättä päälle. Sain siis kengät ilmaiseksi testiin ja saan pitää ne halutessani testin jälkeen, mutta mitään muuta en tästä yhteistyöstä hyödy. Vilpitön tavoite on antaa teille lukijoille rehellinen arvio. Mikäli kenkä kiinnostaa, toivon että käytät niiden tilaamiseen affiliate linkkiäni.

Olen nyt noin kuukauden ehtinyt testaamaan kenkiä, ja uskon pystyväni kertomaan melko luotettavasti minkälaisista kengistä on kyse. Seuraa siis viiltävä analyysi. Aloitetaan ensivaikutelmasta

Ensivaikutelma

Paketti kolahti postiin ja odottavin tuntein kiirehdin sitä avaamaan.

Kengät tulivat kompaktin kokoisessa, tyylikkäässä kipukaupan logolla varustetussa pahvilaatikossa. Kengät oli pakattu vielä erilliseen muovipussiin, jonka tarpeellisuuden huomasin sen avattuani. Pussin sisältä leijaili melko voimakas kiinankumin tuoksu jota hieman säikähdin. Mieleeni nimittäin palautui vuosia sitten tilaamani kumipäällysteiset voimistelurenkaat jotka haisevat vielä tänäkin päivänä.

Kengät saapuivat tyylikkäässä laatikosa.

Kengät olivat siistit ja hintaisekseen melko laadukkaan oloiset. Mikään paikka ei irvistänyt eikä kengän materiaaleissa ollut moitteita. Kengissä on helppo kuminauhakiristeinen nyöritys ja irrotettavat pohjalliset. Haju hälveni hieman jo muutamien minuuttien kuluessa, mutta päätin kuitenkin laittaa kengät seuraavaksi yöksi terassille nukkumaan.

Hajua lukuunottamatta ensivaikutelma oli siis hyvin positiivinen. Toimitus oli nopea, paketointi tyylikäs ja itse tuote jopa yllättävän laadukkaan oloinen käsissä hypistellessä.

Laatu

En ole suutari enkä tiedä kengän valmistetustekniikasta, saati jargonista, mutta koetan harrastaa pientä ”takaisinmallinnusta”. Anteeksi siis mahdollisesti väärä termistö 🙂

Kitkerä kuminen haju katosi yön aikana kokonaan joten säikähdys sen tiimoilta oli onneksi aiheeton. Koska kengät ovat paljasjalkakengiksi melko edulliset, en suoraansanoen odottanut ihan valtavasti laatua rahalle. Pyörittelin kenkiä käsissäni ja totesin, että eivätpä ne oikeastaan hassummalta vaikuta. Kengät olivat hyvännäköiset ja ennenkaikkea nettisivulla olevien kuvien mukaiset. Ne näyttivät siis livenä yhtä hyviltä kuin kuvissakin, mikä ei ole aina ihan itsestäänselvyys.

Miksi valita paljasjalkakengät?

Paljasjalkakenkä, minimalistinen kenkä, barefoot-kenkä Otsikonmukaiset kengät tarkoittavat kaikki samaa asiaa. Ohutpohjaisia, kevyitä ja hyvin ”simppeleitä” kenkiä jotka mahdollistavat jalan luonnollisen tuntuman maahan. Minimalistinen kenkä onkin niille ehkä se kuvaavin synonyymi. Olen itse ollut paljasjalkakenkien (jatkossa pj-kenkä) käyttäjä jo…

Lue juttu kokonaan

Paljasjalkakengissä erityisesti kiinnostava ominaisuus on tottakai kengänpohja. Sen tulee olla tasainen ja mielellään alle 5mm paksu. Tällaisella kengällä saa parhaan tuntuman maahan joskaan, tuo 5mm paksuus ei varsinaisesti ole mikään alan standardi. Enemmänkin sellainen yleinen käsitys ”hyvästä” pohjasta. Vapauta Varpaat-kenkien pohja on omien – hyvin epätieteellisten – mausermittausten valossa ohuimmasta kohtaa mitattuna noin 6mm ja paksuimmasta 8mm. Pohjan paksuutta lisää mukana tuleva kengänpohjallinen ja sen kanssa mennäänkin jo yli senttimetriin. Tämä Paksuhko pohjallinen mielestäni kadottaa ison osan kengän hyödyistä enkä näinollen ole ihan varma sen tarpeellisuudesta. Tästä vähän lisää myöhemmin.

Toinen oleellinen asia on varvastilan riittävyys. Vapauta Varpaat-kengässä se on kohtalaisen hyvä. Lesti saisi olla ehkä vielä piirun verran leveämpi omalle räpylälleni että varpaat ja päkiä saisivat levetä ihan rauhassa. Kengän joustava materiaali toki auttaa tässä asiassa, enkä nyt ylipäätään koe sitä minkäänlaisena ongelmana. Mainitsemisen arvoinen asia kuitenkin.

Varvastila on riittävän iso ja kenkä istuu jalkaan kuin hansikas.

Kun kengästä nappaa irrotettavan pohjallisen pois, tulee näkyviin pehmeä välipohja. Tämä välipohja on ommeltu kiinni kengän päällisosaan, joka on saumaton rakenne. Varsinainen pohja taasen on liimattu välipohjaan ja osin kengän päälliseen. Kengänpohjan saumat näyttävät ympäriinsä hyvin tehdyiltä ja liimaukset pitävät. Tein kokeeksi pienen ”väkivaltatestinkin” pohjan saumaliimaukselle, ja se läpäisi testin hyvin. Kestävän oloinen liimaus siis.

Välipohjan ommel on näkyvissä ja kohtalaisen hyvännäköisesti tehty. Välipohjan ja kengänpäällisrakenteen saumassa (jossa ommel siis on) on hieman kovia nuppineulan pään kokoisia kohtia. Kun kengänpohjallinen on paikallaan, ei näistä luonnollisesti ole mitään haittaa. Tästä edelleen vähän myöhemmässä vaiheessa lisää.

Kengän päällisosa on mitä ilmeisemmin puuvilla/polyesteriseosta. Se on mukavan pehmeä ja venyvä. Nilkan kohdalla on joustavampi ”suulake” joka kietoutuu timmisti nilkan ympärille.

Kengännauha on venyvä ”kuminauha” jossa on pikakiristysklipsi. Sillä saa hieman tukevuutta lisää, mutta senkin tarpeellisuus on kyseenalainen. Tästä myös pari sanaa lisää myöhemmin.

Kokonaisuudessaan kenkä on hintaansa nähden laadukkaan oloinen!

Eettisyys

Tottakai halpoja kiinassa valmistettuja kenkiä testattaessa tulee mieleen eettisyys. En mielelläni laita jalkaani lapsityövoimalla tehtailtuja kenkiä enkä näinollen halua tukea sellaista toimintaa. Kipukaupan sivuilla aiheesta sanotaan näin:

Meidän kanssa yhteistyössä toimiva tehdas vakuuttaa toimivansa ammattimaisesti ja eettisesti. Heillä on asiakkaita ympäri maailmaa ja eettisyys on myös heille tärkeä asia. Tämä on vielä heidän sanaansa uskomisen varassa. Tarkoituksenamme on, että Kipukaupan yrittäjät vierailevat tehtaalla tutustumassa toimintaan, kun matkustaminen on taas vapaampaa.

Tässäkohtaa siis täytyy luottaa ainoastaan tehtaan sanaan, mutta toivon suuresti että kipukauppa ottaa selvää asian oikeasta laidasta ja kertoo siitä rehellisesti kun siihen mahdollisuus on.

Kipukaupan mukaan kengät ovat myös vegaaniset, eli eläimet eivät ole saaneet kipeää millään muotoa näiden kenkien vuoksi.

Istuvuus ja kokotaulukko

Kokotaulukko on ehkä suurin moitteeni. Sivuilla oleva kokotaulukko on hyvä ja kertoo tarkasti minkäkokoiset kengät sinulle on sopivat. Oman kokemukseni mukaan olen hieman erimieltä taulukon oikeellisuudesta. Itselläni normaali kengänkoko on yleensä 41. Kokotaulukossa olevan mittatestin mukaan (oma mittaustulos 250mm) minulle sopiva kenkä olisi kokoa 39. Tämä vähän epäilytti. Sain onneksi testiin myös kokoa suuremman numeron.

Kuten epäilin, koko 39 oli minulle liian pieni. Se oli niin tyköistuva, että jalalle painoa varatessa kengän pottuvarvas otti kengän kärkeen kiinni. Tilanne parani hieman kun pohjallisen nappasi pois. Leveyskään ei päkiän kohdalla ollut ihan optimaalinen. Näin ”justi”-kokoisena suuri osa paljasjalkakengän hyödyistä katoaa taivaan tuuliin. Kokoa suurempi malli oli huomattavasti parempi. Seistessä isovarpaan eteen jää vielä vajaa senttimetri tilaa, samaten leveyssuunnassa kenkä on huomattavasti miellyttävämpi. Ja edelleen vielä miellyttävämpi ilman pohjallista. Paljasjalkakenkiä hankkiessa on mielestäni tärkeää ottaa mieluumin hieman isompi koko kuin sellainen ”ehkä tämä on sopiva”-koko. Ydinajatus on kuitenkin se, että varpaat saavat elää omaa elämäänsä.

Huomioi että tämä on vain ja ainoastaan allekirjoittaneen mielipide. Ensisijaisesti kannattanee uskoa kokotaulukkoa koska oma mieltymykseni kengänkokoon ja istuvuuteen voi olla erilainen kuin sinulla.

Kun sopiva koko oli jalassa, tuntui kenkä varsin passelilta. Kenkä istuu jalkaan todella hyvin. Koska olen itse hardcore paljasjalkailija, omasta mielestäni kengänpohjallisen kanssa tuntuma jää hieman pehmoiseksi ja ”ilmavaksi”, mutta tilanne paranee huomattavasti kun pohjallisen ottaa pois. Tällöin päästään lähelle ”oikean” paljasjalkakengän tuntumaa. Kengässä oleva välipohja on pehmeäkö, mutta ei liikaa ja uskon että ensimmäisiksi pj-kengiksi nämä ovatkin siitä syystä enemmän kuin hyvät. Jos kenkää pitää jalassa ilman sukkaa ja pohjallinen on otettu pois, saattavat aiemmin mainitsemani paukurat välipohjan saumassa hieman hiertää jalkaa. Tätä ongelmaa en havainnut kuitenkaan sukka jalassa kummankaan kokoisella testikengällä. Mainittakoon nyt vielä, että tämä kyseinen hiertäminenkin oli hyvin mitätöntä eikä ilmene pohjallisen kanssa ollenkaan.

Kengännauhat ovat kengissä ehkä enemmänkin koristeena, mikä on mielestäni ihan hyvä asia. Istuvuus on sen verran jämäkkä, ettei kenkiä ole välttämättä tarvis kiristellä sen enempää. Kuitenkin tarvittaessa nauhoilla saa mukavasti jämäkkyyttä ja ”istuvuutta” mikäli sitä kaipaa. Uskon myös että moni muu on tästä nauhojen tarpeellisuudesta kanssani erimieltä ja ymmärrän sen hyvin.

Jokapäiväisessä käytössä

Kengät ovat nyt olleet ahkerassa käytössä noin kuukauden päivät. Opiskelen hierojaksi ja opiskelutiloissa toimiessa kengät ovat olleet jalassa pääsääntöisesti jatkuvasti. Olen käyttänyt niitä ilman pohjallisia ohuen sukan kanssa. Normaalisti olen toki sukkasillani, mutta kengän testauksen nimissä olen halunnut pitää niitä mahdollisimman paljon jalassa. Ajatuksissani lähinnä työläiset jotka pitävät kenkiä koko työpäivän jalassa (eivätkä tarvi suojajalkineita) – lähihoitajat, hierojat, sairaanhoitat, toimistotyöläiset yms…

Kenkää pystyy pitämään jalassa kohtuullisen pitkän ajan ilman että jalka väsyy millään tavalla. Useamman tunnin jalassa pitäminen hieman puuduttaa omaa jalkaa päkiän kohdalta. Tämä on silti ihan mitätön tuntuma jos sitä verrataa ”tavallisen kengän” jalassa pitämiseen. Vaikka kengän päällysmateriaali on verkkomainen ja näin ollen super hengittävä, tahtoo jalat silti hieman hautua ja hiota. Hikoilu on toki läsnä ainoastaan sisällä käyttäessä ja jalkani hikoilee hieman pelkällä sandaalillakin. Hikoilu saattaisi hieman vähentyä jos käyttäisi pohjallisia.

Kengänpohjan materiaalina on pehmeä kumi ja erityisesti hierojan työssä tämä on timanttinen juttu. Tämä siitä syystä, että hierottaessa voimaa tuotetaan paljon jaloilla eikä jalka saa näinollen lipsua lattialla yhtään. Pehmeän kumin ansiosta grippi lattiaan on todella hyvä, eikä ainakaan kuukauden jatkuva käyttö sen ominaisuuksia muuttanut millään tavalla. Grippiominaisuuksista kenkä saakin 6/5 tähteä.

Urheillessa

Salilla asioitaessa kengät ovat erityisen hyvät. Ne ovat kevyet ja hyvän grippinsä ansiosta saliolosuhteissa loistavat. Itse toki kannatan edelleen sukkasillaan treenaamista, mutta jos tämä ei ole mahdollista ovat nämä paljasjalkakengät erinomainen vaihtoehto. Tasaisen pohjan ja joustavuutensa ansiosta ne eivät muuta jalan biodynamiikkaa juurikaan puntteja kolistellessa, mikä taas antaa jalalle uudenlaista ärsykettä vahvistaen niitä luonnollisesti.

Itse en parkouria harrasta, mutta väkisinkin olen miettinyt kengän soveltuvuutta siihen. Olisi mielenkiintoista kuulla miten nämä taipuvat siihen. Uskoisin että hyvän grippinsä ansiosta voisivat olla ko. lajiin omiaan. Noh, tämä oli spekulointia ohi aiheen…

Kipukaupan kotisivuilla sanotaan että kengät ovat tarkoitettu pääasiassa sisäkäyttöön ja kuiville kesäkeleille ulos. Painoin silti näillä kuukauden mittaan kaikki juoksulenkit lumessa ja pakkasessa. Täytyy sanoa, että tässä kenkä pääsee oikeuksiinsa. En ole käyttänyt kengässä pohjallista ollenkaan ja nauhatkin nappasin pois koska en itse kokenut niille tarvetta.

Olen juossut pääasiassa 4-7km lenkkejä vaihtelevassa olosuhteessa (paljas asfaltti, luminen hiekkatie ja liukas maantie) ja kenkä on suoriutunut tehtävästään vallan mainiosti. Hieman arvelutti juosta tiellä jossa oli noin 5cm lumikerros, koska pelkäsin että sukat kastuvat, mutta kuin ihmeenkaupalla ei varpaisiin tullut ainakaan kylmä, eikä jalka tuntunut kastuvankaan. Pohja antaa kivan tuntuman maahan, mutta ollen kuitenkin hieman pehmoisempi kuin esimerkiksi omat Vivo Barefootin Ötillöt. Tämä on erityisesti paljasjalkajuoksuun opeteltaessa erittäin hyvä asia.

Allekirjoittaneen mielestä kengät ovat ehdottoman hyvät myös talviolosuhteisiin.

Kymmenen asteen pakkanen maustettuna pienellä tuulella, ei omia varpaitani ole saanut vilustumaan vaan päinvastoin kengät ovat olleet lämpöiset. Tämä johtunee siitä että kengän päällyskangas on hyvin hengittävä joten hikoilu pääsee haihtumaan pois. Tavallisilla lenkkareilla olen ollut lähestulkoon aina varpaat jäässä pakkasella.

Summa summaarum

Vapauta Varpaat- paljasjalkakenkä on hintalaatusuhteeltaan erinomainen.

Kalliimpien kenkien edut ovat kiistattomat, mutta testi osoittaa että myös pienemmällä hinnalla voi saada rahalleen vastinetta. Laadullisesti kenkä on parempi kuin mitä odotin ja kokonaisuus on kaikkineen mainio. Kenkä istuu jalkaan kuin valettu ja se jos mikä on tärkeää. Se on siis ehdottoman hyvä ensimmäiseksi paljasjalkakenkäpariksi. Varsin hyvä se on päivittäiseen käyttöön ja työmaalle, mikäli työ sellaisen sallii. Itse voin suositella Vapauta Varpaat kenkiä hyvällä omatunnolla.

Täydelliset ne eivät toki ole, mutta huonot puolet ovat todella pienet. Vaikka kengistä löysinkin ns. huonoja puolia, olivat ne kokonaiskuvassa mitättömiä. Itse tulen käyttämään näitä todella paljon niin urheillessa kuin työskennellessä. Vuoden kuluttua voisi olla paikallaan pitkän ajan testi. Katsotaan sitten miten kenkä on kestänyt…

Mainittakoon vielä että minulla ei ole mitään sidoksia kipukaupan toimintaan. Olin itse heihin yhteydessä ja pyysin kenkiä testiin. Kengät sain ilmaiseksi, mutta se on ainoa hyöty mitä tästä itselleni saan. Kirjoitus on siis tehty 100% puolueettomasti ja aion itsekin hyödyntää alla olevaa alekoodia tilatakseni vaimo-veitikalle oman parin 🙂

edit: HUOM! Jos tämä artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen ja vaikutti ostopäätökseesi myönteisesti pyydän että tilaisit kengät tämän linkin kautta. Näin minä saan siitä pienen komission. Tämä lisäys on tehty artikkeliin jälkeenpäin, koska olen ollut enemmän kuin tyytyväinen näihin kenkiin jo kohta kahden vuoden kokemuksella.

Lue myös perusteluni miksi kannattaa valita paljasjalkakengät!

Pensselit jäässä ja villapipo päässä.

3 kommenttia

    1. Taitaa olla kipukaupalla itseasiassa nykyisin oletuksena vapaa toimitus suomeen. Pitääpä tarkistaa ja korjata tekstiä siltä osin! Kiitos huomiosta.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.