*Kaupallinen yhteistyö: Puhti.fi

Säännöllinen tarkastus

Puolisen vuotta sitten kävin ensimmäistä kertaa mittauttamassa veriarvoni perusteellisesti. Olin ennen tuota hetkeä autuaan tietämätön, että labrakokeisiin voi ylipäätään päästä ilman lääkärin lähetettä. Puhti oli minulle uusi tuttavuus ja sain tuolloin mahdollisuuden tehdä heidän kanssaan yhteistyötä. Yhteistyön hedelmänä syntyi artikkeli, jossa kävin läpi oleellisimpia löydöksiä tuosta tutkimuksesta. Suurimmaksi osaksi arvot olivat kuten piti, mutta kaikki tulokset eivät silti olleet viitearvoissa.

Tällöin tein tiettyjä ryhtiliikkeitä asioiden eteen ja nyt puoli vuotta myöhemmin olikin sopiva hetki testauttaa arvot uudelleen. Onko muutoksia tullut suuntaan tai toiseen? Seuranta on hyvin tärkeää siitä syystä, että tietää ottavansa oikeita askeleita.

Teetin saman tutkimuksen kuin viimeksi, eli ”Liikkujan terveystarkastuksen” joka sisältää hyvin kattavasti tietoa terveydentilastani. Sai ilokseni huomata, että mukaan oli tullut uutena tulokkaana Pitkäaikaisen sokerin tutkimus B-HbA1c. Paketilla on hintaa ainoastaan 149€ joka on mielestäni todella kilpailukykyinen hinta suhteessa tarjottavaan tutkimusten määrään.

Kurkataan oleelliset tulokset, mikä on muuttunut!

Tulokset

Palveluna Puhti on kyllä järjettömän toimiva. Tilataan vain tuote verkkosivulta ja labraan saa mennä samalta istumalta. Labrakokeet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen yksiköissä joita löytyy ympäri Suomea. Täytyy myös antaa jätti-iso positiivinen palaute Mehiläisen henkilökunnalle miellyttävästä asiakaspalvelusta! Parasta palvelussa on se, että tulokset tulevat todella nopeasti. Tällä kertaa ne tulivat vieläpä älyttömän nopeasti. Verikokeissa kävin perjantaiaamulla ja kaikki tulokset olivat valmiina sunnuntai-iltaan mennessä.

Viime kerralla (huhtikuu -21) eniten ihmetystä aiheuttivat eosinofiilit. Eosinofiilit ovat valkosoluja, jotka immuunijärjestelmässä osallistuvat pääasiassa allergisiin reaktioihin. Oletus tuolloin lääkärilläkin oli, että siitepölykauden alkaessa tasot ovat nousseet. Mistään valtavasta tasojen noususta ei sinänsä ollut kyse mutta olivat kuitenkin viitearvojen ulkopuolella. Lääkkeenä tähän aloin syömään allergialääkettä nimeltä Kestine. Nyt arvot näyttävät tältä:

Arvot ovat edelleen hieman yläkanttiin, mutta suunta on oikea. Tahdon vielä aiheesta päästä keskustelemaan lääkärin kanssa koska nyt ei ainakaan tuota lievää kohonnutta prosenttiosuutta voi laittaa siitepölyn piikkiin. Allergialääkettä olen kuitenkin syönyt päivittäin viimeisen puolen vuoden ajan. Mainittakoon, että kestinen syöminen on tuonut mukanaan ainakin pari loistavaa lieveilmiötä: pystyn taas syömään omenaa ja päärynää saamatta perkeleellistä kurkun kutitusta. Pystyn myös olemaan ongelmitta elukoiden (tarkoitan eläimiä, en lapsia) kanssa samassa tilassa.

Magnesium tasot olivat lievästi koholla ja D-vitamiini alakanttiin. Mielenkiintoista oli myös katsoa millä mallilla B12-vitamiinit ovat muuttuneen kasvisruokavalion vuoksi. Lihan syönti kun on tippunut arviolta 95. Magnesiumlisät lopetin siihen paikkaan ja D-vitamiinin saantia nostin 50ug päiväsaantiin. Nyt arvot näyttävät tältä:

Viitearvoihin on siis päästy. Tämä puoltaa sitä ajatusta, että ravintolisät ovat monessa tapauksessa turhia jos päivittäisestä ruoasta (tai ruokiin lisätyn vitamiinin ansiosta) saa tarvittavan määrän – näin siis magnesiumin ja B12 vitamiinin osalta. D-vitamiinia olen syönyt suhteellisen säännöllisesti mutta silti arvo on vain 62nmol/l. Viitearvo D-vitamiinin osalta oli ennen 75nmol/l joten siihen en vieläkään pääse. Edessä on pitkä ja pimeä talvi, joten saatan koettaa nostaa annosta sataan mikrogrammaan.

Hemoglobiini on jostain syystä minulla vähän alakanttiin, vaikkakin viitearvoissa pysyy. Aiemmin (=parikymppisenä) minulla on ollut tasaisesti ~150g/l lukemat. Ferritiini on laskenut melko paljon edellisestä. Toki ferritiinin arvosta tunnutaan olevan montaa mieltä eikä sen vaikutusta täysin tunneta. Hemoglobiinin ja ferritiinin välillä ei näy olevan minkäänlaista yhteyttä. Voiko suuri eosinofiilien prosenttiosuus vaikuttaa hemoglobiiniarvoon? Pitää tässäkin kääntyä lääkärin puoleen.

Summa summarum

Seuranta antoi minulle kallisarvoista tietoa siitä missä mennään. Koska olen kovin kiinnostunut siitä miten terveyteni laita on, pystyn jälleen tehdä asioiden eteen uusia siirtoja.

Suosittelen sinuakin seuraamaan omia veriarvojasi – ne kertovat valtavasti siitä mitä ”konepellin alla” tapahtuu. Vaikkei itselläni mitään hälyyttäviä arvoja ole ilmennyt, ei se tarkoita etteikö niitä voi ilmestyä. Täytyy myös mainita, että edellisen kirjoitukseni innoittamana eräs tuttuni kävi mittauttamassa veriarvonsa. Häneltä löytyi lievä munuaisten vajaatoiminta hänen käytyään verikokeissa – vaikkei tähän viittaavia oireita vielä ollut. Juuri tällaisten asioiden kantilta testaus ja seuranta on erinomaisen tärkeitä.

Puhdin palvelu tekee tästä erityisen helppoa ja vaivatonta. Mikä tärkeintä, hinta ei myöskään päätä huimaa. Testipaketteja voi valita valmiista seteistä tai tarpeen vaatiessa räätälöidä oman mielen mukaan sopivaksi.

Mitäs ajatuksia tämä herätti? Tuleeko seurattua veriarvoja vai saiko tämä kirjoitus kenties herätettyä mielenkiintosi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.