Paskan talven määritelmä

Muistatko legendaarisen lausahduksen: ”Lunta sataa ja kaikkia vituttaa.”? Nyt on taas se aika vuodesta kun tämä pitää kutinsa paremmin kuin hyvin.

Jokainen somekanava ja kaikki uutisotsikot, jotka eivät koske koronaa, huutavat taas samaa itkuvirttä. Oikeastaan ne ovat huutaneet sitä koko talven: ”Ihan paska talvi”. Lunta ja pakkasta ei ole juurikaan näkynyt, mikä oli kaikkien mielestä perseestä ja nyt huhtikuussa kun sitä tuli yhtäkkiä läjäpäin, ihmisiä kynsii tämä ”takatalvi”. Ikinä ei ole keli kohdillaan. Ajattelin kirjoittaa lyhyen mietelmän aiheesta.

Ikinä ei ole keli kohdillaan.

Meidänkin perheessä kesän tuloon valmistauduttiin jo trampoliinin kasaamisella josta riittikin lapsille (ja vähän itsellenikin) iloa muutamaksi päiväksi. Nyt se nököttää pihassa surullisena lumivaipan alla. Liukurit ja muut talviaiheiset rekvisiitat vietiin ”talven” jäljiltä lähes käyttämättömänä naftaliiniin. Nyt ne saa kaivaa taas pariksi päiväksi esiin. Luistelemassa ehdittiin käydä tälle talvelle kokonaista kolme kertaa.

En tiedä kultaako aika muistot, mutta kun minä olin pieni, niin kaikki talvet hiihdettiin ja luisteltiin. Jäille pääsi loka-marraskuulla, luistelukelit loppui maalis-huhtikuussa ja lunta piisasi yllinkyllin. Jokainen vuoden vaihde oli niin perkeleen kylmä, että pommeja paukutellessa sormet olivat lähes amputoinnin partaalla. Nykyään saa uudenvuoden raketeille lyödä lähtöalustan rautakangella maahan ja paukutella pommit paitahihasillaan.

Asenne kuitenkin ratkaisee?

Kaksituhattaluvulta en muista montaa hyvää talvea. Tälläisten talvien myötä nykymuksut eivät opi kunnolla edes hiihtäämään saati luistelemaan, jos vuodessa pääsee laduille ja jäälle vain muutaman kerran.

Täytyy myös sanoa etten muista koska olisin viimeksi, ennen tätä vuotta, haravoinut koko yläpihan nurmikkoalueen helmikuussa. Täyttänee paskan talven määritelmän? On ne kelit menneet merkillisiksi. Vai onko ne?

Asenne ratkaisee

Ottamatta sen kummemmin kantaa minkä vaikutuksesta tämä ilmasto on sellainen kuin se nyt on, haluan kuitenkin ottaa kantaa siihen mihin minä ja jokainen meistä voi vaikuttaa.

Keli paranee tai huononee ihan samassa suhteessa kuin mitä siitä ajattelee. Vähän samaan tapaan kuin ajatuksessa että sinun paska arkesi on lastesi lapsuus. Se, että loskakeli ei varmasti ole kenellekään se rakkain sää mutta pienellä asennemuutoksella siitäkin voi löytää ne positiiviset puolet 🙂 Joskus sitä itsekin sortuu synkistelemään vallitsevan ilmaston takia, eikä se toki ole ihme. Sään vaikutus mielialaan on kiistämätön.

Keli paranee tai huononee ihan samassa suhteessa kuin mitä siitä ajattelee.

Paska talvi, kuten paska kesäkin on kuitenkin ”state of mind” ja mielestäni on turha valittaa sään vaihteluista. Tämäkään takatalvi ei kauaa kestä – sää on nyt mitä on ja sillä mennään. Loppujen lopuksi kun siihen aika vähän pystyy itse vaikuttamaan. Seuraavan kerran kun on paska sää ja sataa lunta väärään vuodenaikaan, haastan sinut ajattelemaan että ompa kiva kun ei ukkosta ja saa olla terve (ja ehkä saa olla ulkona yleisötapahtumissa).

Olen ihan varma että ensi kesäkään ei ole hyvä – on joko liian kuuma, liian kylmä, liian sateinen, liian vähäluminen tai mitätahansa. Jokatapauksessa sitä lunta tulee ja kaikkia vituttaa.

Ei muuta tällä kertaa 😀

Ota hetki aikaa ja pohdi onko ne kelit nyt oikeasti niin huonoja.

3 kommenttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.