Kipeät liikkeet

Olen aiemmissa kirjoituksissa maininnut kipuilevasta selästäni välilevynpullistuman ja iskiasvaivan johdosta. Olen oppinut elämään asian kanssa kun olen tiennyt välttää tiettyjä liikkeitä. Näistä pahiten selkävaivoja provosoivat liikkeet ovat olleet kyykyt ja maastaveto. Ne ovat aiheuttaneet myös oikean nivusen alueelle vihlovaa kipua, jota on vaikea tarkemmin kohdistaa. Viimeiseen puoleen vuoteen en käytännössä ole tehnyt näitä ollenkaan vaan korvannut ne toisilla liikkeillä.

Kehonpainoharjoittelussa jalat tuppaavat kaipaamaan kovasti lisäpainoja koska kehonpaino ei välttämättä riitä hirveän pitkälle jos tavoitteena on voiman kehitys.

Yhden jalan kyykkyjä (pistoolikyykkyjä) olen ilman lisäpainoa pystynyt tekemään, eikä se ole aiheuttanut kipuiluja ja niillä olenkin pääsääntöisesti jalkoja treenannut. Maastavedot olen ”korvannut” nordic curleilla joita olen tehnyt eksentrisinä harjoitteina. Molemmat ovat hyviä harjoitteita, mutta eivät kehitä voimaa optimaalisesti. Tästä syystä kyykky ja mave olisivat enemmän kuin tervetulleita harjoitusohjelmaan.

Kehitys harjoittelussa saa hyvän mielen.

Syynä huono tekniikka?

Pääasiallisesti olen syyttänyt tekniikkaani, siitä että paikat kipeytyy. Olen katsonut kymmeniä tunteja tutoriaaleja, lukenut aiheesta useita opuksia ja kuvannut paljon omaa tekniikkaani. En kuitenkaan ole huomannut tekniikassa silmämääräisesti mitään isompia moitteita. Kysyin myös mielipidettä eräältä painonnostoa opettavalta tuttavaltani , eikä hänkään löytänyt tekniikastani huonoa sanottavaa – sain ainoastaan pieniä vinkkejä joilla hioa kokonaisuutta. Kokonaisuudessaan siis tekniikkakaan ei pitäisi olla se kipeyttävä tekijä. Siihen, että anatomiani ei nyt ei vain taivu näihin liikkeisiin, en halua uskoa.

Hiomista löytyy, mutta yleisesti ottaen tekniikka pitäisi olla ihan ok.

Totuus paljastuu hiljakseen

Olisiko syy siis huonossa liikkuvuudessa? Kirjoitin viime helmikuussa artikkelin venyttelyn vaikeudesta. Lähtökohdat oman liikkuvuuden ja venyvyyden kannalta ovat olleet kahtiajakoiset. Osaltaan liikkuvuuteni on keskitason paremmalla puolella, mutta varsinkin takareidet ja lantion alue olivat kuin muuratut. Artikkelin kirjoittamisen jälkeen olen ottanut venyttelyt ja ennenkaikkea liikkuvuusharjoittelun ensimmäistä kertaa elämässäni OIKEASTI säännölliseen ohjelmaan ja boom – taivas alkaa aueta.

En toki vieläkään ole ankerias, mutta ahkeran taka- ja etureisien venyttelyn tulokset alkavat näkymään. Pystyn ensikertaa kyykkäämään ja vetämään maasta ”isoilla” painoilla saamatta helvetillisiä selkävaivoja. Isot painot tässä kontekstissa tarkoittaa toki vain 80kg molemmissa liikkeissä. Reserviä olisi vielä paljon, mutta nämä painot ovat tässä kohtaa todella isot siihen nähden mitä olen pystynyt tekemään.

Pystyn ensikertaa kyykkäämään ja vetämään maasta ”isoilla” painoilla saamatta helvetillisiä selkävaivoja.

Olen huomannut, että raskaan treenin jälkeen jos erehdyn istumaan, alkaa vaivat ilmoittelemaan itsestään. Tämä kielii siis vahvasti takaketjun lihasperäisestä ongelmasta. Uskonkin tällä hetkellä päällimäisen syyn vaivoihini olevan nimenomaan kireät takareidet ja pakarat, jotka vetävät lantiota väärään asentoon.

Painot vähän huonosti paikoillaan 😀

Tähänastisella venyttelylläni olen kehittänyt liikkuvuuttani sen verran, että vaivat eivät tunnu juuri missään. Olen kehittänyt myös huippuunsa viritetyn täsmäliikesarjan iskiaksen ja välilevyjen hyvinvointiin. Kokosin muutamia hyväksi havaittuja liikkeitä eri lähteistä ja tein niistä parin minuutin pituisen rutiinin. Myös tällä on ollut uskoakseni iso rooli kehityksen suhteen. Taidan kirjoitella siitä jonkinnäköisen artikkelin erikseen. Uskon että joku iskiasvaivoista kärsivä saattaa löytää siitä apua.

Summa summaarum

Tulevaisuus selkävaivojen suhteen näyttää siis valoisalta. Toistaiseksi olen päässyt askeleen lähemmäs kohti tervettä selkää. Tuntuu ihan uskomattoman hyvälle kun aamulla sängystä noustessa ei alaselkä kipuile. Kaikista kolotuksista en vielä eroon ole päässyt täysin, ja homman kanssa saattaa tulla takapakkia, mutta jokatapauksessa koen että olen jälleen askeleen lähempänä kohti hyvinvoivaa kehoa 😀

5 kommenttia

 1. Heippa! Löysin blogisi juuri, kun etsiskelin, millä korvata juurikin mave ja kyykyt iskiaksen uhrina. Jäi kiinnostamaan tuo täsmäliikesarja selän ja välilevyjen huoltoon, oletko julkaissut sitä vielä? Kiitos mielenkiintoisesta ja maanläheisestä treeniblogista, tulen seuraamaan!
  t. Sari 54 v

  Tykkää

  1. Hei Sari ja kiitos paljon mukavasta palautteesta 😊

   Olen sen artikkelin kirjoittanut lähestulkoon loppuun, mutta se on itseasiassa vähän jäänyt muiden julkaisujen jalkoihin koska en ehtinyt aikanaan siihen ottaa tarvittavia kuvia /videoita. Laitanpa sen nyt tähän alkuvuoden to-do listalle koska se varmasti monia muitakin kiinnostaisi 😊

   Tykkää

 2. Moikka, tuota täsmä liikesarjaa minäkin kaipailisin. En onnistunut sitä löytämään. Päädyin sivuillesi kun googlailin apua maastavedossa kipeytyvään alaselkään.

  Tykkää

  1. Moi Kati!

   Tuota on nyt pyydetty kyllä jo niin useasti että nyt laitan sen ihan oikeasti työn alle. Se kun on vähän jäänyt. Itselle on tullut tämänkin kirjoituksen jälkeen aika paljon ahaa-elämyksiä tuon selkäkivun suhteen. Ovat toki pelkästään omakohtaisia, eivätkä varmasti kaikille toimi mutta ei maksa mitään testata. Lupaan että tammikuun aikana kirjoittelen aiheesta! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.