Mustaa kultaa

Käsi ylös kuka ei saa päivää käyntiin ilman kahvikupposta? Tai kolmea?

Kahvinjuonti kuuluu suomalaiseen kulttuuriin hyvin vahvasti ja suomalaiset ovatkin maailman suurimpia kahvinkuluttajia. Kahvia kuluu 12kg per asukas. Siis kaksitoista kiloa jokaista suomalaista kohden. Tästä kun nappaa pois lapset ja muut kahvia juomattomat ihmiset, nousee luku aika paljon.

Omalla kohdallani voin myöntää että aamu ilman paria kuppia kahvia on teeskentelyä. Laktoosi-intolerantikkona luonnollisesti aina mustana. Kahvi on kuulunut hyvin vahvasti omiin aamurutiineihin jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Se on tavallaan osa identiteettiä. Se on asiana niin tavattoman pieni ja itsestäänselvä, mutta kuitenkin niin valtavan iso. Itsestäänselvyytenä sitä ei joka aamu edes osaa nostaa erityisesti jalustalle, mutta appajee jos se jää aamusta pois. Sen huomaa viimeistään siinä vaiheessa kun vieroitusoireet hiipivät hiljakseen pääkivun muodossa. Eikä kahvin juominen toki aamuun jää. Työpäivän aikana tulee juotua melkoisen monta mukia.

Lähteestä riippuen kahvilla on jumalattomasti hyödyllisiä vaikutuksia ja se on jopa yksi pitkän iän salaisuus. Toisaalta taas sanotaan että elämänlaatu paranee kun kahvinjuonnista luopuu – mm. unenlaatu paranee ja stressioireet helpottavat. Omasta mielenkiinnosta perehdyin tutkimuksiin aiheesta ja päätin jakaa ne kanssasi. Katsellaan siis muutamaa potentiaalista hyötyä ja haittavaikutusta tarkemmin seuraavassa.

Siinä sitä on. Mustaa kultaa.

Kahvin (potentiaaliset) hyödyt

Kahvi tuntuu joidenkin mielestä täyttävän veroilmoituksenkin puolestasi. Se on niin uskomaton aine, että se parantaa hyvinvointia joka osa-alueella, tekee sinusta kauniimman ja voimakkaamman. No leikki sikseen. Kun lukee aiheesta lähdekriittisesti niin nostaisin pari oleellista ja mielenkiintoista asiaa esiin. Saat itse päättää mitä mieltä niistä olet.

Antioksidantit

Antioksidantit ovat kehon oma puolustusmekanismi niin sanottuja vapaita radikaaleja vastaan. Nämä vapaat radikaalit pyrkivät hapettamaan kudoksia ja elimiä kun taas antioksidantit korjaavat näitä ”vaurioita”. Terveessä kropassa antioksidanttien ja vapaiden radikaalien suhde on tasapainossa.

Kahvi sisältää valtavasti hyödyllisiä antioksidantteja. Väitetään jopa että kahvi saattaa olla ruokavalion yksi tärkeimmistä antioksidanttien lähteistä. Tämä ei siis tarkoita että se sisältää enemmän antioksidantteja kuin jotkin ruoka-aineet, vaan kahvin määrä päivittäisessä ruokavaliossa on yleensä niin suuri että antioksidanttien kahvista saatava prosentuaalinen määrä suurin.

Tässä yksi pätevä syy pitää kahvi omassa ruokavaliossa.

Alentaa riskiä moniin sairauksiin

Kahvinjuonnin on tutkimuksissa huomattu alentavan riskiä sairastua moniin vakaviin tauteihin kuten 2-tyypin diabetekseen, Parkinsonin tautiin, Alzhaimerin tautiin ja moniin syöpäkasvaimiin kuten esimerkiksi eturauhassyöpään. Tätä kautta kahvinjuonti siis pidentää ikää.

Mitään absoluuttisia totuuksia nämä eivät tietysti ole, mutta eivät myöskään tuulesta temmattuja. Siis toinen ihan pätevä syy pitää kahvi ruokavaliossa.

Fyysinen suorituskyky

Kahvin sisältämä kofeiini stimuloi keskushermostoa. Se saa kehossa aikaan niinsanotun ”taistele tai pakene” reaktion. Tämä reaktio taasen saa kehon ikään kuin valmiimmaksi fyysistä suoritusta varten. Tämä on mielenkiintoinen hypoteesi josta en kuitenkaan löytänyt luotettavaa lähdettä joka olisi luettavissa ilmaiseksi. Tässä kuitenkin aiheesta kertova artikkeli jossa on lähteviitteet.

Itse pidän perus hutuista enkä niin ole tumman paahdon perään.

Kahvin (potentiaaliset) haitat

Haittoja on monia joista mielestäni oleellisimmat asiat ovat unenlaadun heikkeneminen ja vatsavaivat. Kahvinjuonti voi myös kofeiiniherkillä tuoda fyysisiä oireita jotka on verrattavissa lievään paniikkikohtaukseen.

Unenlaatu

Mututuntumalla voisin arvailla, että unitutkija Matthew Walkerin ”Miksi nukumme?”-kirjan julkaisun jälkeen kahvinjuonnin lopettamista on ajatellut aika moni. Voisin myös väittää että iso osa tämän artikkelin pariin hakukoneiden kautta itsensä löytävistä on täällä juuri tästä nimenomaisesta syystä.

Ehkä suurin syy yleisesti ottaen kahvin tai kofeiinin käytön lopettamiseen tai käytön järkeistämiseen onkin mahdollinen unenlaadun parantaminen.

Kun aamulla heräät, aivosi alkavat tuottamaan kemikaalia nimeltä adenosiini. Sen määrä kasvaa pitkin päivää ja illallalla ennen nukkumaanmenoa se on suurimmillaan. Mitä kauemman olet hereillä, sitä suurempi on adenosiinin määrä kehossasi. Mitä enemmän adenosiinia on kehossa, sitä enemmän sinua nukuttaa. Se on siis tavallaan kehon omaa unilääkettä.

Mustaa euforiaa

Adenosiinin vaikutuksen kehoon voi tehokkaasti blokata juomalla kahvia. Kahvin sisältämä kofeiini kiinnittyy samoihin reseptoreihin aivoissa, mihin adenosiini normaalisti kiinnittyisi. Tästä johtuu kahvin ”piristävä” vaikutus. Ongelmaksi muodostuu kofeiinin hidas poistuminen kehosta. Kofeiinin puoliintumisaika on ihmisestä riippuvainen ja toisen keho hankkiutuu siitä eroon nopeammin kuin toisen. Keskiarvot ovat Walkerin mukaan noin 5-7h tienoilla. Käytännössä se tarkoittaa siis sitä, että aamulla klo 8 juodun kahvin kofeiinista puolet on kehossa vielä 5-7h päästä. Tästä seuraavat 5-7h ja tuo määrä on jälleen puoliintunut. Kun sitten kofeiinin vaikutus jossain kohtaa lakkaa, tuleekin hurja väsy koska adenosiinin määrä kehossa on edelleen suuri.

Iltasella juotu kahvikupponen siis suurella todennäköisyydellä vaikeuttaa nukahtamista ja vaikuttaa unen laatuun heikentävästi. Tämä jos mikä on syy vähentää kahvinjuontia.

Vatsavaivat

Monilla kahvinjuonti aiheuttaa vatsavaivoja. Itse kuulun vahvasti tähän kerhoon mutta kahvin tuoma mielihyvä on siitä huolimatta tähän saakka selättänyt vatsavaivojen tuomat negatiiviset efektit.

Vatsavaivoja voivat aiheuttaa kahvin sisältämät hapot, kofeiini ja erityisesti tyhjään mahaan juominen. Paastoilusta johtuen teen jälkimmäistä itse joka aamu. Tiedän vallan mainiosti ettei vatsani tykkää siitä laisinkaan. Optimaalisinta olisi juoda kahvi ruoan yhteydessä jolloin sen vatsaa ärsyttävät vaikutukset minimoituvat.

Voiko olla suomalaisempaa. Muumimuki ja Kultakatriinaa

Sydämentykytykset

Tämä koskee lähinnä itseäni, enkä yrittänytkään etsiä tälle väitteelle tieteellistä pohjaa. Itse olen addiktoituneena kahvinjuojana huomannut useat kerrat, että pienikin määrä kahvia saa sykkeeni nousemaan ja olo muuttuu hieman levottomaksi. Jos juon vähänkin liikaa, saan epämiellyttäviä sydämentykytyksiä ja jopa rytmihäiriöitä.

Monissa tutkimuksissa sanotaan, että kofeiini parantaa keskittymiskykyä, mutta omalla kohdallani se ei ihan ole niin. Se aiheuttaa enemmänkin levottomuutta ja jopa hieman epämiellyttävän olon jos juo peräjälkeen liian monta kuppia.

Summa summaarum

Kahvin tiimoilta on paljon tutkimuksia ja olettamuksia. Tottakai on myös omia kokemuksia vuosien ajalta.

Kannattaako kahvia sitten juoda terveyshyötyjen tähden vai jättää juomatta? Luulen että totuus on varmasti jossain siellä ääripäiden välissä. Uskon että kohtuukäytöllä voi saada kahvin hyödyt ilman mittavia haittavaikutuksia. Omalla kohdallani kohtuukäytöstä ei kyllä juuri voi ainakaan tällä hetkellä puhua.

Koitan tehdä itselläni kuukauden kestävän ihmiskokeen ja juoda kahvin ainoastaan lounaan yhteydessä. Toivon että vatsani kiittää ja unenlaatu paranee.

Tähän loppuun vielä pitkään mielessäni pyörinyt ajatus. Olen nimittäin ihan varma että Willbergin Pertti on kirjoittanut sanat lauluunsa aamukahvi mielessään. Oletko samaa mieltä? 🙂

Uskollinen ystävä jo vuosien ajalta…

Kun silmäni mä auki saan ja sinut siinä nään mä ihan lähelläin
Niin lämpimänä vasten oot sä minun kylkeäin.
Siihen mä jään Sä tuot niin hiljaa kätes kädellein.
Sanot kultasein, mä näin tahdon olla vain

Mun huuliani etsien sä harot hiuksiain ja sulat suudelmaan
Vain hyvänolon hiipivän mä tunnen suonissain, odotan vaan.
Sä viet mun hiljaa niin kuin varoen ja mä myötäilen, ja näin tahdon olla vain

Ei saa tätä tunnelmaa kun vain aamuisin näin aloittaa mä päiväni tahdonkin.
Ja syttyä sun kanssasi näin päivääni päin hiljalleen

1 kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.