Uutta kokeiluun

Olet siis kuullut pätkäpaastosta? Olet ehkä lukenut edellisen artikkelini aiheesta ja tullut tulokseen että haluaisit testata sopisiko se sinulle? Koska sain tästä aiheesta niin paljon kiinnostuneita kysymyksiä, päätin kirjoittaa pätkäpaastosta pienimuotoisen aloittelijan oppaan. Teksti on pitkähkö, mutta pyrin jättämään siitä kaiken turhan jaarittelun pois.

Kerron tässä artikkelissa siis miten päästä alkuun ja mitä tulee ottaa huomioon, että voit turvallisesti koittaa pätkäpaastoilua itse. Sanottakoon kuitenkin että koetat tässä antamiani vinkkejä ja neuvoja omalla vastuullasi. Jos missään vaiheessa paastoamista tulee vähänkään huono olo, on parempi katkaista paasto siihen paikkaan. Pätkäpaastoilu on jokatapauksessa turvallista perusterveelle aikuiselle kunhan sen suorittaa järkevästi eikä lähde heti äärimmäisyyksiin.

Kerron miten itse asiaa lähestyn ja mitkä ovat oman tietoni valossa järkeviä metodeja tuoda paastoilu osaksi arkea! Huomaa että kirjoituksen ei ole tarkoitus olla paastoa ylistävä oodi, vaan johdatus sen maailmaan aiheesta kiinnostuneille.

Paastoaminen on helppoa. Kello kertoo koska syödään tai ollaan syömättä.

Paaston eri tyypit

Erilaisia paastotyyppejä on useita. Käytännössä kuitenkin kaksi muuttujaa säätelee jokaisen paaston ”ominaisuudet”: mitä paaston aikana saa syödä/juoda ja miten pitkään yksi paastojakso kestää. Käydään läpi seuraavassa erikseen nämä kaksi muuttujaa.

Mitä paaston aikana saa suuhunsa laittaa

Paasto ei tarkoita sitä etteikö jotain voisi (tai pitäisikin) suuhunsa laittaa. Pääsääntöisesti tässä pätee simppelit säännöt.

Varmasti yleisimpiin paaston aikana sallittuihin aineisiin kuuluvat kalorittomat juomat kuten vesi, tee ja musta kahvi (toki tee ja kahvi sisältävät pari kaloria, mutta sillä ei merkitystä). Nämä kuuluvat myös omaan paastoiluuni ja suosittelenkin niitä ensisijaisesti.

Vettä kannattaa juoda aina silloin kuin janottaa. Aamulla heräämisen jälkeen on hyvä juoda ensimmäisenä pari isoa lasia vettä ja tästä olisikin hyvä tehdä tapa. Yön aikana kehosta haihtuu hikoilun ja hengityksen mukana nesteitä jotka on hyvä kuitata takaisin heti ensitöikseen aamulla.

Teetä on monenmoista laatua ja kaikki passaavat. Itse juon pääasiassa vihreää teetä ja rooibosta (vaikka jälkimmäinen ei teknisesti teetä olekaan). Rooibos on siitä hyvää, että se on luontaisesti kofeiiniton jonka vuoksi sitä voi juoda myös illalla. Samasta syystä sitä voi juoda määrällisesti hieman enemmän kuin kofeiinipitoisia juomia.

Kahvi on monelle se ensimmäinen aamun piristys ja paastossa lohdullista on ettei siitä tarvi luopua. Toki se pitää opetella juomaan mustana, mutta niin se kahvi on tarkoitettukin juotavan 🙂 Itse en ole ikinä käyttänyt mitään lisukkeita kahvissa joten tämä oli minulle itsestäänselvyys. Kahveista paaston kylkeen käy niin kofeiiniä sisältävät kuin kofeiinittomatkin versiot. Itse olen viimeaikoina alkanut haalimaan näistä jälkimmäisiä ja tykännyt kovasti!

Musta kahvi ja tee on paastoajan ystävät, mutta muista käyttää niitäkin kohtuudella.

Kalorittomat limonadit ynnä muut ovat periaatteessa sallittuja, mutta niitä en voi suositella. Siinä kusee helposti kintuilleen jos niille antaa ”vallan” – kulutus nousee paastotessa helposti mahdottomuuksiin ja niihin jää koukkuun. Toisekseen paaston yksi ydinajatus on puhdistaa kehoa ylimääräisistä hiilihydraateista ja rasvoista – samaten kuin ylimääräisistä, keinotekoisista kemikaaleista ja lisäaineista joita ”dieettikolat” ovat pullollaan. Itse nautiskelen muutaman pepsi maxin silloin tällöin saunajuomana jos tekee herkkua mieli.

Vesipaasto on yleinen ja hyväksi havaittu tapa. Käytännössä siis kaikki muu on kiellettyjen listalla. Vesipaaston aikana suolojen saanti on käytännössä nolla, mutta tästä ei tarvitse alle kahden vuorokauden paastoissa murehtia – keholla on mahtava ominaisuus säilyttää suolatasapaino kun sitä ei ruoasta saa. Itse en ole vielä koittanut, enkä kyllä itseasiassa halunnutkaan luopua kahvista ja teestä kokonaan, mutta ehkä joskus siirryn paastoillessa pelkkään veteen.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa että mitään kaloripitoista – ei sitä pientäkään makupalaa – voi paaston aikana syödä tai juoda koska se nostaa insuliinitasoa ja paastotila rikkoontuu. Se pieni makupala tekee siis koko paaston turhaksi. Usein kuulee puhuttavan että: ”Olen paastonnut koko aamupäivän, päivälliseen saakka”. Kun kyselee tarkemmin, on aamukahvi juotu maidolla ja lounaalla otettu ”vain banaani”. Asiaan perehtymätön voi kuvitella tätä paastoamiseksi. Sitä se ei kuitenkaan ole koska keho ei ole oikeasti paastotilassa. Tällainen tyyli saa aikaiseksi vain helvetillisen nälän koko päiväksi 🙂

Miten pitkään paastojakso kestää

Pätkäpaastoilussa puhutaan erilaisista aikaikkunoista joiden sisällä syödään tai ollaan syömättä. Riippuen vähän siitä mitä paastolla tavoittelet, voit säätää aikaikkunaa mieleiseksesi. Paastosta voi alkaa kuitenkin puhumaan vasta kun olet ollut 12 tuntia syömättä. En omista faktalappua takataskussani, mutta voisin perstuntumalla arvioida että melko harva on tänä päivänä näinkään kauaa syömättä. Hyvin usein suuhun pannaan jotain juuri ennen nukkumaanmenoa ja herätessä tehdään samoin. Pisin paasto voi päivän aikana olla pahassa tapauksessa vain kuusi tuntia.

Kahvilaatuja on monia. Paasto onkin oiva syy maistella eri makuja. Täältä peukut kofeiinittomalle kuten myös premium kahveille 🙂

Hyvin yleinen tyyli pätkäpaastoon on 16/8. Tämä tarkoittaa että paastotaan vuorokaudesta 16 tuntia ja syödään päivän energia jäljelle jäävän 8 tunnin aikana. Itse toteutan kutakuinkin tätä tapaa muutaman tunnin skaalalla. Yleensä olen vähintään 15h paastossa. Koen että tämä paastotyyli on äärimmäisen helppo ottaa käyttöön kenelle tahansa, ja tästä syystä tässä artikkelissa paneudutaankin tarkemmin nimenomaan 16/8 paastoon.

2024h paastossa syödään käytännössä yksi ateria päivässä. Itse pidän kuukausitasolla keskimäärin yhden tällaisen vuorokauden kestävän paaston. Painonhallintaa ajatellen tämä on järkevä vaihtoehto tehdä useamminkin, mutta riittävästä kalorimäärästä on tärkeää huolehtia. Varsinkin alkavan paastoilijan on vaikeampi syödä isoja annoksia kerralla. Tällainen tyyli tuo päivään tunteja mukavasti ja siinä samassa säästää rahaa…

Paljon puhutaan myös 5/2 paastosta. Se toteutetaan syömällä normaalisti viisi päivää viikosta ja paastoamalla kaksi. Internet kertoo tästä metodista, että paastopäivinä saa syödä 500-600kcal. Tämä tyyli toimii nähdäkseni paremmin painonhallinnan näkökulmasta (koska kalorimäärä viikkotasolla laskee), eikä siinä saa varsinaisia paaston hyötyjä ellei ole ihan oikeasti syömättä kahta päivää. Syystä että siitä näkee paljon kirjoitettavan (ja minulta kysyttävän), halusin sen ottaa tähän mukaan ikään kuin näön vuoksi.

Yli vuorokauden kestävät paastot eivät varsinaisesti kuulu pätkäpaastoilun piiriin joten niistä tässä artikkelissa kirjoita.

Koska paastotaan

Nyt sinulla on ymmärrys ”paaston muuttujista”. Lähdetään seuraavaksi miettimään miten sinun kannattaisi paasto ajoittaa.

Koska yö ollaan oletuksena aina paastossa, se on käytännössä järkevää hyödyntää. Tämä tarkoittaa sitä, että paastoaikaa täytyy ottaa mukaan jommasta kummasta päästä. Itse jätän aamupalan syömättä koska se antaa aamuun aikaa, eikä aamulla ole muutenkaan iso nälkä (ihan luonnollisistakaan syistä).

Koska ensisijainen suositukseni aloittavalla paastopasille (tai -pirkolle) on lähestyä 16/8 mallia, tarkoittaa se esimerkiksi sitä että syödään päivän viimeinen ateria klo 19 ja seuraavan kerran lounaalla seuraavana päivänä klo 11. Tähän väliin jää siis 16h paastoaikaa. Jos omiin tarpeisiisi sopii paremmin aamupalan syöminen klo 7, voit syödä viimeisen aterian klo 15. Näin väliin jää taas 16 tuntia. Itse koen että illalla paastoaminen on henkisellä tasolla haastavampaa isompien iltasyömishoukutustan vuoksi. Tämä on toki subjektiivinen asia ja sinun kannattaa tehdä niin kuin itse näet parhaaksi.

Annoskoot kasvavat hiljakseen kun paaston aloittaa. Tämä on ok kunhan syö tavoitteidensa mukaisesti!

Jos treenaat säännöllisesti, on tottakai liikunnan ajoitus oleellinen miettimisen aihe. Itselläni aamutreenit ovat olleet varsin toimivia. Käytännössä siis heti heräämisen jälkeen juon vettä ja painun salille tai lenkille. Mitään älytöntä juoksulenkkiä tai kuluttavaa urheilua ei paastotilassa kannata lähteä tekemään, mutta omalla kohdallani alle kymmenen kilometrin lenkit ja kehonpainoharjoittelu kulkevat ainakin ilman mitään ongelmia ja itseasiassa koen että kehonpainotreeni kulkee jopa paremmin tyhjään vatsaan. Paljon debaattia on siitä miten pian ruokaa pitäisi saada urheilun jälkeen että voi optimoida hyödyn. Ellet ole huippu-urheilija, on nähdäkseni kokolailla yhdentekevää syötkö heti treenin jälkeen vai vasta muutaman tunnin kuluttua. Ei ne gainssit jää saamatta sen takia 🙂

Aluksi ei missään tapauksessa kannata lähteä heti kylmiltään 16-tunnin paastoon. Suosittelen parin päivän ajan koittamaan ensin 12-tuntista paastoa – syöt aamupalan klo 7 ja iltapalan klo 19. Jos tässä ei ole ongelmia, koita seuraavaksi 13h, sitten 14h ja lopuksi 16h.

Kolmivuorotyöläisille tämä asettaa omat haasteensa enkä tässä uskalla alkaa sen suhteen neuvomaan koska kokemusta yövuoroista ei ole.

Mitä syödään kun syödään

Sitten kun koittaa ensimmäisen aterian aika on se kaksin verroin mukavampaa kun on ihan oikeasti nälkä.

Kahdeksan tunnin ruokaikkunan aikana on järkevää syödä kaksi tai kolme ateriaa. Esimerkkinä lounas klo 11, päivällinen klo 16:30 ja iltapala klo 19. Itse syön lounaan joka päivä klo 11-12, päivällisen klo 17 ja joskus tarpeen mukaan iltapalan klo 19-20.

Näiden pääaterioiden välillä on järkevää olla myös napsimatta mitään, koska kaikki mitä syöt nostaa insuliinitasoa ja pätkäpaaston ajatuksena on lisätä insuliiniherkkyyttä laskemalla insuliinitasoja säännöllisesti. Insuliiniherkkyys on siis vastakohta 2-tyypin diabetekselle ja sen myötä kehosi osaa hyödyntää paremmin syödyn ravinnon.

Sen verran kannattaa kaloreita laskea että tiedät omien tavoitteittesi perusteella missä mennään. Laihduttajan on hyvä tiputtaa kulutusta alle päivän tarpeen ja lihaskasvua hakevan vastaavasti nostaa.

Herkkujakin saa syödä, mutta käytä järkeä. Muista että sokeri nostaa insuliinitasoja haipakkaan!

Neuvoja paaston onnistumiseen

Kun paastoon ryhtyy, on hyvä tietää jotain asioita mitä on odotettavissa. Ensimmäinen ehdottoman tärkeä asia on ymmärtää miten suhtautua näläntunteeseen. Yleisesti uskotaan että nälkä on normaali fysiologinen reaktio sille että keho vaatii ruokaa koska on oltu liian kauan syömättä. Jos asia olisi näin, heräisit joka aamu maha kiljuen. Nälkä onkin osin opittu asia. Jos totutat itsesi syömään kolmen tunnin välein, kehosi osaa kyllä vaatia sitä. On siis tärkeä ymmärtää että vaikka on nälkä, se ei tarkoita että kehosi menee säästöliekille tai alkaa polttaa lihasta saati mitää muutakaan pahaa – päinvastoin se hellii 🙂 Nälän tunteeseen tottuu eikä se hetken päästä ole enää häiritsevää.

Kuulin taannoin sivukorvalla keskustelun jossa vanhempi liikunta-alan ammattilainen kertoi nuoremmille urheilijoille, että on tärkeää syödä kun on nälkä koska se on kehon tapa kertoa että käydään vajaalla polttoaineella. Jos hän herää yöllä nälkäisenä, niin menee silloin jääkaapille ja syö. Siinä hetkessä en tiennyt itkeäkö vai nauraa, mutta kamalalta se tuntui… Toivottavasti ei nuorukaiset ottaneet neuvosta vaaria.

Nämä seuraavat neuvot on kopioitu suoraan Jason Fungin kirjasta ”Complete guide to intermittent fasting. Osa on ”no-brainereita” mutta koen että näistä voi poimia itselle mahdollisesti sopivia juttuja. Itse sain näistä alkuun huomattavaa apua:

 1. Juo vettä – Nesteytyksestä on hyvä huolehtia heti ensitöikseen aamulla. Juo aina silloin kun on jano, mutta älä kuitenkaan litki liikaa. Liiasta vedenjuonnista kun voi olla myös haittaa.
 2. Pidä itsesi kiireisenä – Jos pysähdyt miettimään nälkää ja seuraavaa ruokailua johon on vielä monta tuntia, saattaa se tuntua kohtuuttoman raskaalta. Pyri siis pitämään itsesti kiireisenä sillätavoin ettei nälän miettimiselle jää liikaa aikaa.
 3. Juo kahvia/teetä – Aloita aamu kupillisella mustaa kahvia tai teetä. Kahvi ja tee toimivat jopa mietona nälän siirtäjänä.
 4. Näläntunne tulee aalloissa – Näläntunne kulkee aalloissa ja jos nälkä yllättää, menee se yleensä hyvin pian ohitsekin. Jos oikein kovasti nälättää, on hyvä juoda lasi vettä tai kuppi kahvia.
 5. Älä kerro että paastoat – Tulet kohtaamaan valtavaa vastarintaa ihmisiltä jotka eivät tiedä asiasta tuon taivaallista. On monesti helpompi olla kertomatta aiheesta avoimesti kaikille, ainakaan aluksi, ellet halua käyttää aikaa asian perusteluun jokaiselle. Pieni tukiverkko aiheen tiimoilta tottakai on pelkästään hyvä asia.
 6. Anna paastolle kuukausi aikaa – Älä odota että kroppa tottuu paastoon välittömästi. Anna ainakin kuukausi aikaa ennenkuin perustat mielipiteesi. Jos se ei tunnu edelleenkään omalta jutulta, niin sitten se on testattu ja voit kohdistaa ajatukset muualle.
 7. Syö terveellisesti – Paaston varjolla ei kannata mätätä mitä tahansa sontaa suuhun. Kun syöt terveellisesti ja monipuolisesti kokonaisuus on monin verroin parempi. Kroppa ja mieli kiittää.
 8. Älä ahmi – Paaston jälkeen, syö ihan normaalisti. Annoskoot toki kasvavat kun syömiskerrat vähenee, mutta älä ahmi koko syömisikkunan ajan valtavasti kaloreita. Se ei ole paaston idea.
 9. Suunnittele – Suunnittele miten voit sisällyttää paaston arkeen ja juhlaan. Pyri miettimään miten se on sinulle helpoin toteuttaa. Miten esimerkiksi on hyvä ajoittaa treenit ja syöminen. Muista ettei ole vaarallista jos syöt tai juot joskus myöhemmin illalla tai tekeekin mieli hotellissa ollessa nautiskella aamupala. Yksi päivä silloin tällöin ei saa kokonaisuutta kaatumaan. Pääasia että muistat pitää kokonaisuudesta kiinni.
Salaatilla on hyvä rakentaa lautasen perusta.

Kenen ei kannata paastota

Jos olet perusterve täysi-ikäinen, voit huoletta kokeilla paastoa omaa kehoasi kuunnellen.

Raskaana oleville, imettäville äideille ja ala-ikäisille paastoa ei suositella koska heillä ravinnon tarve on enemmän jatkuvan luonteista. Jos käytät jotain lääkitystä, täytyy aina keskustella lääkärin kanssa paastoamisen soveltuvuudesta sinulle. Paastoa käytetään 2-tyypin diabeteksen hoitoon hyvin menestyksekkäästi mutta tämä tulee tehdä vain ja ainoastaan taitavan ja aiheeseen perehtyneen lääkärin valvonnassa. Älä siis lähde omin päin soosaamaan. 1-tyypin diabetes on aina ehdoton ei paastoamiselle.

Jos olet alipainoinen tai syöt hurjan epäterveellisesti, ei paastoon kannata sekaantua. Paastoaminen vaatii että kehossa on rasvaa jota polttaa ja sen edellytyksenä on myös että syöt ravintorikasta ruokaa. Pelkällä nakki-suolakurkkudieetillä ei paastoamaan kannata lähteä.

Jos jossain vaiheessa tulee vähänkään huono olo (huomaa että nälän tunne ei ole huono olo) kannattaa paastoaminen lopettaa.

Summa summaarum

Sama pähkinänkuoressa:

Aloita muutaman päivän ajan 12:12 paastorytmillä ja jos se tuntuu hyvältä, kasvata paastoaikaa hiljakseen 16:8 rytmiin. Viikkotasolla voi huoletta pitää yhden tai kaksi 24h paastopäivää jos se tuntuu itsestä hyvältä. Juo vettä, mustaa kahvia ja/tai teetä mutta muista kohtuus. Suunnittele paastoa hieman etukäteen niin se on helpompaa – mieti siis mihin aikaan aiot seuraavana päivänä syödä ja miten treenata. Syömisikkunan sisällä saat periaatteessa syödä mitä vaan, mutta käytä järkeä. Syö mahdollisimman tuoretta ja ravintorikasta ruokaa ja jätä kaikki teolliset kikkareet pois. Suosi laadukkaita rasvoja ja hiilihydraatteja. Tottakai joskus saa herkutellakin. Jos haluat laihtua, tiputa kaloreita alle kulutuksen ja jos hankkia massaa, tee päinvastoin.

Paastoaminen on siis helppoa, halpaa ja ajankäytöllisesti tehokasta. Mainitsen vielä että kaikkea tässä esittämiäni neuvoja ja ohjeita koetat omalla vastuullasi. Älä vie hommaa äärimmäisyyksiin koska silloin mennään perseelleen. Tärkeätä ottaa pieniä askelia ja katsoa minkälainen paasto sopisi sinulle, vai sopiiko se laisinkaan. Heti ei myöskään kannata muutaman päivän kokeilun jälkeen tyrmätä asiaa suorilta käsin – anna keholle hetki aikaa tottua uuteen tilanteeseen.

Parhaassa tapauksessa saat tästä itsellesi uuden tavan syödä ja jos ei tämä ole sinun juttusi, voit aina palata entiseen!

Heräsikö kysymyksiä tai vastalauseita? Vastaan niihin mielelläni ja otan rakentavaa palautetta vastaan. Aiotko itse kokeilla paastoamista tai vai oletko jo kokeillut? Mitä ajatuksia aihe sinussa herätti?

Paastoillessa ei tarvi kuin katsoa kelloon

18 kommenttia

 1. Ihan samasta syystä harrastan tätä. Vatsa voi näin paljon paremmin. Itse en tosin pysty juomaan kahvia tyhjään vatsaan joten juon kahvia vain syönnin jälkeen enkä aina edes silloin. Kahvi toimii paremmin kun sitä ei juo säännöllisesti. Nämä ovat kuitenkin yksilöllisiä juttuja. Vaimo esim on pätkäpaastolla vain kuukautisten aikaan, vähentää kipuja.

  Tykkää

  1. Moro Vekku! Olen kuullut monilta tuosta ”ongelmasta” aamukahvin kanssa. Tee, varsinkin rooibos on hyvä vaihtoehto jos jotain kahvin korviketta aamuun kaipaa!

   Ja tuo yksilöllisyys on totta. Omaa kehoa kuunnellen!

   Tykkää

 2. Mites kun teen kanssa tulee käytettyä keinomakeutusaineita (1 Hermesetas tai vaihtoehtoisesti Stevia -nappi per kuppi), onko ne sellaisia, jotka pitäisi jättää pois/haitttaavat paastoa vai ok käyttää?

  Tykkää

  1. Moikka! Keinomakeutusaineissa ei juurikaan kaloreita ole, joten periaatteessa eivät paastoa riko. Pieni määrä päivässä ei siis varmasti ole ongelma. Tietysti aina parempi jos opetelee juomaan ilman makeutusta 😊

   Tykkää

   1. Vielä kysellään…kuinka tärkeää on tuon paastoajan yhdenmukaisuus, eli joka päivä sama aikaväli? Tarkoitan että millainen merkitys sillä on, jos esim. yhtenä päivänä ruokailu on 7-15 toisena 9-17 ja jonain päivänä 12-20, mutta paastoaika kuitenkin aina se 16 tuntia. Vai sekoittaako vaihtelu paaston?

    Tykkää

   2. Hyvä kysymys! Ei ole käytännön merkitystä noin pienillä ajoilla. Eikä ylipäätään kannata liian orjallisesti noudattaa sitä 16h aikamäärettä. Joskus voi olla paastossa muutaman tunnin pidempään ja joskus lyhempään. Omaa kroppaa kuunnellen 😊

    Tykkää

 3. Harvemmin tulee blogeja kommentoitua, mutta nyt on kyllä ihan pakko kiittää! Eksyin tekstiesi pariin etsiessäni kokemuksia pj-kengistä, mutta päädyinkin lukemaan pätkäpaastosta. Kuukauden “kokeilujakso” tulee tänään täyteen ja tämähän on ihan loistavaa, aion ehdottomasti jatkaa!
  Paljon nyt jo kuukauden aikana ilmenneistä hyödyistä ja pudonneesta painosta menee varmasti sen piikkiin, että pätkäpaaston ohella on perheessä muutenkin alettu hieman tarkemmin katsoa mitä lautaselle päätyy ja kuinka paljon. Olen taistellut ylipainon kanssa käytännössä koko ikäni: hukkunut eri tahoilta toitotettuihin suosituksiin (joista amatöörinä ei tiedä mihin pitäisi luottaa), ja aina lopulta luovuttanut kun minimiin karsitut sallittujen ruokien listat alkaa maistua puulta ja monta kertaa päivässä pienten annosten syöminen ei vain onnistu kehittymään tavaksi, vaikka kuinka yrittää. Olen ollut ikuinen jojoilija jolle iltanapostelu on ollut ylivoimainen voitettava. Tiedostan, että ruokavaliossani on toki vielä viilattavaa, mutta kun nyt otin paaston kaveriksi ruokapäiväkirjasovelluksen seuratakseni että päivittäinen energiansaanti pysyy suunnilleen kuosissa söin sitten “mitä vaan”, niin yllätys yllätys: iltanapostelu on jäänyt pois ihan huomaamatta! Ja kun iltaisin ei tule ravattua kaapeilla, päivittäisten kalorimäärien ylläpitäminen ei ole enää ollenkaan niin hankalaa kuin jos söisin aamupalan, ja ihmettelisin sitten illasta että päivän energiat on syöty mutta yhä vain on (muka) nälkä.
  Urheilijaa tai edes urheilullista minusta ei varmasti ikinä saa tekemälläkään, vaan lenkkeilen koiran kanssa ja käyn pari kertaa viikossa salilla lähinnä ylläpitääkseni jonkinlaista peruskuntoa, mutta juuri nyt on TODELLA kova luotto siihen, että pätkäpaaston avulla pystyn hallitsemaan syömistä paremmin, ja luomaan oman terveyden kannalta merkityksellisiä muutoksia. Eli kiitos! Kiitos asiapohjaisesta tiedosta ja aiheen käsittelystä, ilman ihmeempää fanitusta. Saatoitpa juuri muuttaa elämäni 🙂

  Tykkää

  1. Hei Kaisa.

   Kiitos tuhannesti! Tämä oli varmasti yksi mukavimmista palautteista mitä olen koskaan saanut. Kiitos siis todella paljon! Aivan mahtavaa että olet saanut paastosta apua ja ennen kaikkea paljon tsemppiä jatkoon! Toivottavasti seuraavat kuukaudet tuovat mukanaan lisää positiivisia muutoksia 😊

   Tykkää

 4. Moi. Olen ollut muutaman päivän pätkäpaastolla. Eka ateria klo 11:00 ja viimeinen siinä klo 20:00 maissa. Minulla tulee todella huono ja huimaava olo tuon ekan ruokailun jälkeen. Se on todella epämukavaa. Meneekö se ohitse kun elimistö tottuu vai eikö tämä vain sovi minulle. Olen tykännyt jo näinä muutamana päivänä kovasti siitä kun aamulla ei tarvitse väkisin syödä vaan ensimmäisellä ruokailulla on tosiaan nälkä.

  Tykkää

  1. Moi Tero!

   Hyppäsitkö heti tuohon 15tunnin sykliin? Se saattaa olla kropalle kova shokki jos on pitkään tottunut syömään aamupalan eikä yöllinen paasto ole kestänyt kauaa. Jatkuuko se huono olo kauan vai meneekö suhteellisen nopeasti ohi? Voi olla että kroppa tottuu siihen nopeastikin, mutta suosittelisin siirtymään pitempään paastoon vaiheittain – tunti kerrallaan – alkaen esim 12h paastosta. Vielä ei ainakaan kannata luovuttaa, vaan katsoa tovi alkaako homma toimimaan kun paastoa pidentää rauhassa. Jos aina vain tulee huono olo, niin voi olla että se ei vain ole sulle sopiva tapa syödä…

   Tykkää

   1. Hyppäsin tietysti heti syvään päähän =), eli juuri tuohon 15 tunnin sykliin. Lähdin tosiaan vähän innokkaasti soitellen sotaan. Huono olo kestää noin tunnin kaksi ensimmäisestä ruokailusta. Tänään sitä ei onneksi tullut. Söin kyllä hieman vähemmän hiilareita ja koitin syödä vähän hitaampaa. Sen olen huomannut, että jokainen päivä on ollut helpompi tuon paaston suhteen.

    Tykkää

 5. Moi. Anteeksi vastaukseni hieman kesti. Ajattelin nyt vastata, kun tulee 8 viikkoa täyteen pätkäpaastoa. Ensimmäinen viikko oli hankala mutta toisella viikolla elimistö rupesi tottumaan pikku hiljaa paastoon. Syön edelleen ensimmäisen aterian noin klo 11 ja viimeisen aterian klo 19 – 20. Syön kolme isompaa ateriaa päivässä ja pienen välipalan iltapäivällä. Aion jatkaa tätä koska vatsani voi paremmin. Se toimii paremmin eikä ole löysällä kuten ennen. Tämän myötä kyllä on tullut syötyäkin puhtaammin. Myös aamulla voin nukkua 30- 45 minuuttia pidempään kun ei tarvitse ahtaa aamupalaa ennen töihin lähtöä kuten ennen. Koskaan se ei oikein maistunut. Minulle tämä kyllä sopii hyvin. Painon hallinta on helppoa kun vain päättää, että klo 20 loppuu syöminen. Ei tule naposteltua iltaisin eikä herkuteltua ruoka ikkunan ulkopuolella. Aluksi ajattelin, että iltaisin leffan tai jalkapallo matsin katsominen on hankalaa ilman ”herkkuja” mutta ei niitä oikeastaan enää kaipaakkaan. Leffa on yhtä hyvä tai huono oli se karkki kulho siinä tai ei =).

  Tykkää

  1. Mahtava kuulla! Tähän kun tottuu niin ei kohta ole mitään halua tai tarvetta palata entiseen. Näin ainakin itselläni. Se tosiaan on ollut mullakin yksi parhaista jutuista, ettei aamulla tarvi väkisin sitä ruokaa kiireellä syödä 😊 ja kokonaisuudeta jää helpommin roskaruoat vähemmälle, vaikka niitäkin toki tulee aika-ajoin syötyä…

   Tykkää

  1. Moro Peppi! Minä olen väärä henkilö sanomaan tuohon oikein juuta tai jaa. En varmasti lähtökohtaisesti suosittelisi jos on haasteita syömisen kanssa ollut koska paastoamisen voi helposti viedä äärimmäisyyksiin jos siinä ei ole ”järki” mukana. Riippuu siis varmasti tilanteesta ja monesta asiasta! Jos asia kiinnostaa, niin suosittelen kääntymään asiaan perehtyneen ravitsemusterapeutin puoleen. Instagramin puolella esimerkiksi Leena Putkosella on paljon hyvää sisältöä ja hän varmasti vastaa yksityisviestiinkin aiheen tiimoilta 😊

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.