Prologi

Kävin tuttavani kanssa mielenkiintoisen keskustelun siitä, onko absoluuttinen johdonmukaisuus avain onnistumiseen jos haluaa tuloksia treenirintamalla. Meillä oli hieman eri näkemys siitä mitä johdonmukaisuus on nimenomaan harjoittelun näkökulmasta. Olen useaan otteeseen täällä blogissakin kirjoittanut sen tärkeydestä mutta selvyyden vuoksi haluan tarkentaa ettei tämä(kään) asia ole täysin mustavalkoinen.

Pyrin avaamaan tässä kirjoituksessa syitä sille miksi näin ajattelen. Mitä johdonmukaisuus tarkoittaa? Miksi johdonmukaisuus on äärimmäisen tärkeää ja miksi sen kanssa voi toisaalta astua paskaan. Miksi se on suurimmalle osalle meistä niin vaikeaa?

Aina ei huvita.

Mitä johdonmukaisuus on?

Lienee paras ensin määritellä mitä johdonmukaisuus mielestäni tarkoittaa, niin että puhumme varmasti samasta asiasta.

Sanakirja kuvailee sitä seuraavin sanoin: ”loogisuus, yhtenäisyys” sekä lauseella ”samaa periaatetta noudattava”. Tähän voisi mielestäni lisätä ”säännöllisesti toistuva”.

Määrittely on mielestäni seuraavanlainen:

  • Johdonmukaisuus on siis ensisijaisesti sitä, että harjoitellaan säännöllisesti tietty määrä tietyssä ajanjaksossa – esimerkiksi viikkotasolla kolmesti.
  • Johdonmukaisuus on sitä että sinulla on suunnitelma siitä mitä yksittäinen harjoitus ja tuleva kuukausi pitää sisällään.
  • Johdonmukaisuus on sitä, että pysyt päätöksessäsi ja tavoitteessa jonka olet asettanut.

Pähkinänkuoressa johdonmukaisuus on siis sitä että toteutat suunnitelmallista harjoittelua kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

It is” vai ”is it” all about consistency

Se että harjoituksia tehdään säännöllisesti, on varmasti yksi tärkein (ellei se tärkein) asia tulosten kannalta. Asioiden toistaminen uudestaan ja uudestaa, progressiivisesti haastetta lisäten, on ainoa tapa millä voit tulla paremmaksi missä tahansa asiassa. Ei ole oikotietä onneen.

Varsinkin aloittelijan näkökulmasta harjoituksen sisällöllä on pienempi painoarvo kuin harjoittelun säännöllisyydellä. Viimeisen päälle hiotulla ja loppuun mietityllä harjoitusohjelmalla voi pyyhkäistä perseensä, jos joka toinen harjoitus jää välistä. Sitävastoin säännöllinen harjoittelu useita kertoja viikossa vie harjoittelua varmasti oikeaan suuntaan vaikkei harjoitusohjelma olisikaan optimaalisin tai tekniikka täydellinen.

Kun pysyt johdonmukaisena uuden asian kanssa siitä muodostuu helposti tapa (oikeastaan johdonmukaisuus itsessään on tapa) – oli kyse sitten tupakoinnista tai kehonpainoharjoittelusta. Tämä on edelleen tärkeää aloittelevan harjoittelijan näkökulmasta, mutta toisaalta ensisijaisen tärkeää myös edistyneemmän treenaajan kannalta. Ja ei, tupakoinnin kanssa ei kannata olla johdonmukainen.

Miten tällainen ”salainen resepti” taattuihin tuloksiin voi sitten olla pahaksi?

Siitä yksinkertaisesta syystä että joskus saatetaan olla hieman liian johdonmukaisia. Usein erityisesti elämäntapamuutoksensa aloittava hioo kaikki yksityiskohdat heti alkuunsa viimeisen päälle ja noudattaa niitä kuin piru raamattua. On todella johdonmukainen sanan varsinaisessa merkityksessä. Erityisesti ruokavalioasioissa tämä pitää usein paikkansa. Tällainen ehdottomuus on tuomittu kuolemaan lähes poikkeuksetta.

Joskus sitä toteaa että tänään ei lähde….

Johdonmukaisena pysyminen onkin oma taiteenlajinsa.

Yksi välistä jäänyt treeni tai yhden viikonlopun huono syöminen ei saa kokonaisuutta kaatumaan kun muistaa palata ruotuun. Elämä ei ole yhtä harjoittelua tai täydellisen manuaalin noudattamista. Täytyy osata kuunnella kehoa ja sitä mitä korvien välissä tapahtuu. Psyykkinen puoli onkin todella tärkeä osa kokonaisuutta ja siitä mielestäni puhutaan liian vähän. Jos tuntuu siltä että tänään ei kannata treenata, älä treenaa. Se ei tee sinusta heikkoa tai luovuttajaa.

Miksi se on niin vaikeaa?

Johdonmukaisuus on siitä hankalaa, että tulokset näkyvät vasta pitkän ajan kuluessa. Kaikki me haluaisimme tuloksia nopeasti – samalaisen kropan ja taidot kuin sillä ihailemallamme somevaikuttajalla.

Alussa tuloksia voi toki tulla nopeastikin, mutta alun pyrähdyksen jälkeen tulokset tasaantuvat poikkeuksetta. Toisaalta, riippuen lähtötasosta, alussakaan ei välttämättä tule onnistumisen tunteita tai nopeaa edistymistä. Tässä kohtaa täytyy luottaa prosessiin ja siihen että nimenomaan se johdonmukaisuus tuo näkyvät tulokset pitkällä aikavälillä. Sinusta tulee kyllä parempi ja voimakkaampi. On hyvä muistaa ettei johdonmukaisuuden tarvi olla huippu-urheilijan tasolla – voidaan ottaa huomattavasti löysemmin rantein.

Summa summarum

Itse olen pohjimmiltani ihan helvetin laiska ihminen, eikä minua huvita läheskään aina. Ei treenaaminen, ei töissä käyminen eikä kotityöt. Johdonmukaisuus on kuitenkin asia joka saa minut saavuttamaan asioita joita haluan. Ja se on varmaa, että se toimii ihan kaikille samalla tavoin. Tärkeätä on muistaa ettei aina tarvi jaksaa.

Joku saattaa mieltää tämän kirjoituksen ydinajatuksen kuulostavan enemmän suorittamiselta kuin johdonmukaisuudelta. Tällainen ihminen ei todennäköisesti ikinä ole pystynyt pitäytymään omissa päätöksissään eikä toisinsanoen onnistunut asettamissaan tavoitteissa. Suorittamiseksi asia muuttuu siinä vaiheessa jos asiaa X ei tehdä omasta tahdosta ja halusta.

Jos aihe kiinnostaa syvemmin elämäntapamuutoksen vinkkelistä, olen kirjoittanut aihetta sivuavan jutun aiemmin.

Onko johdonmukaisena pysyminen sinulle helppoa vai tuottaako se ylitsepääsemättömiä ongelmia?

Tuloksia tulee kun jaksaa ”graindata” 🙂

.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.