Talvi tekee tuloaan

Olen käynyt monta keskustelua siitä, että kotona on hankala treenata koska treeniä ei tarvitse ”lähteä” tekemään. On helpompi ottaa itseään niskasta kiinni silloin, kun salille joutuu ihan oikeasti lähtemään. Ymmärrän tämän näkökulman erinomaisesti. Se oli itsellenikin aluksi hieman vaikeaa. En kuitenkaan ole maksanut kuntosalijäsenyydestä enää pitkiin aikoihin, koska olen todennut kotona treenaamisen toimivan minulle hyvin.

Hierontatilan rakennus vuosi sitten vei minulta kotisalin ja treenikamat siirtyivät autotallin puolelle. Kesällä siellä onkin hyvä treenata, mutta näin talven alla täytyy talli ottaa sille tarkoitettuun käyttöön. Herääkin kysymys: missäs mä nyt reenaan? Tahdonkin taas ajatella ääneen eri vaihtoehtoja ilman sen kummampaa punaista lankaa tai syvällisempää pohdiskelua.

Mikä neuvoksi?

Minulla on nähdäkseni kaksi tähän saumaan realistista vaihtoehtoa. Joko treenaan tuvassa tai sitten yritän kehittää autotalliin jonkinlaisen hätäratkaisun. Niin että siellä voisi treenata kun auton ajaa ulos. Tämä voisi onnistua jos treenikamat saisi näppärästi esille kun niitä tarvitaan. Luonnollisesti niiden pois laittaminen tulisi olla myös näppärää. Ei niin realistinen vaihtoehto olisi täysin uuden treenitilan rakentaminen, joka sekin on ollut jo pidempään mietinnässä. Puuttuu vain aika ja raha. Se on kuitenkin aikaisintaan ensi kesän projekti.

Olen tehnyt kesän mittaan paljon reeniä levytangon kanssa, joten tilaa on sitä myöten tarvinnutkin hieman reippaammin. Autotalli on siinä mielessä ollut ihan ehdoton. Viimeisen kuukauden aikana treenaamiseni on muuttunut melko oleellisesti, koska nyt mennään liikkuvuustreeni edellä. Tämä ei varsinaisesti vaadi tilalta ihmeitä mutta tietyt jutut pitää löytyä. Ehdottomia ovat leuanvetotanko ja renkaat. Kahvakuulat ja muut nyt mahtuu sitten tilaan kuin tilaan.

Olen nyt jo pidempään tehnyt treenejä tuvan puolella vähän kuin väistötiloissa ja olen itseasiassa tykännyt siitä todella paljon. Tilaa on todella rajallisesti mutta toistaiseksi se on riittänyt. Miinuspuolena on ehdottomasti se, että leuanvetotankoa ei ole mahdollista saada kuin oviaukkoon, joka sekin on ainoastaan 190 korkea. Renkaat roikkuvat samasta tangosta ja tämä tuo hieman haastetta esimerkiksi muscle-uppeihin. Levytanko ja painot eivat kellariin mahdu oikein mitenkään päin mikä on myös hieman huono homma. Tila toimii myös samalla herrasväen makuuhuoneena, joten aamureenejä on hieman hankala painaa jos rouva yrittää nukkua vieressä. Alakerrassa treenaamisen yksi suuri etu on siinä, että voin tehdä treeniä samalla kun muksut on kotona. Tallissa se ei oikein toimi pienempien lasten takia.

Tallissa taas tilaa on yllin kyllin, kunhan auton ajaa pois. Nyt siellä on 2x3m suuruinen pehmeä matto, dippitelineet, kunnon leuanvetotanko, kyykkyteline ja levytanko painoineen. Periaatteessa siis täysiverinen voimaharjoitteluun sopiva kotisali. Nämä kaikki ovat saaneet koko kesän olla tallissa levällään. Nyt kun auto pitää sinne jälleen mahduttaa, on ensitöikseen matosta luovuttava. Lattiamateriaaliksi jää siis miellyttävä betoni. Matto on ns. lohenpyrstötatamia, joten sen kääriminen ei onnistu, enkä ole niin viitseliäs että jaksaisin sen joka kerta sinne asentaa uudelleen. Samalla kyykkytelineet, painot ja tangot täytyisi siirtää tallin peräseinälle josta ne pitäisi siirtää joka kerta parempaan paikkaan treeniä varten. Pehmoinen alusta jolla voi maata, on kuitenkin perusedellytys omalle harjoittelulleni. Tämän vuoksi tallin käyttö taitaa jäädä pois listalta, ellen keksi siihen jotain luovaa ratkaisua. Tipsejä otetaan vastaan! Toki tallissa on myös se huono puoli, että siellä on hankala treenata jos olen lasten kanssa yksin kotosalla.

Uuden treenitilan rakentaminen houkuttaa minua aivan valtavasti. Haaveissa on sellainen noin 50m^2 korkealla sisäkatolla varustettu mökki. Siellä voisin vetää yksilövalmennuksia ja treenejä pienryhmille. Vasara minulla pysyy sen verran kädessä, että itse tilan rakentaminen kävisi vaivatta. Kaikkineen se on silti aikaa ja rahaa vievä prosessi johon ei tässä ruuhkavuosien timmellyksessä ole oikein aikaa. Visiota ja näkemystä asiaan löytyisi kylläkin vaikka ja miten 🙂

Summa summarum

Olen siis eräänlaisen siirtymävaiheen kynnyksellä. Jollain tavalla pitäisi optimoida tilan käyttö ja välineistö – oli lopullinen valintani sitten autotalli tai tuvan alakerta. Nyt pitää vain puntaroida vaihtoehtojen plussat ja miinukset ja tehdä järkiratkaisu niiden pohjalta.

Kyllä hätä keinot keksii, sanotaan. Uskon etteivät ne treenit tekemättä jää nytkään tilan puutteen vuoksi. Tämä on kuitenkin ihan pohdinnan paikka ja on kiva ”ajatella ääneen”. Ehkä se saa sinutkin ajattelemaan asiaa toiselta kantilta jos itse painit samanlaisten ”ongelmien” kanssa. Lihaskuntoa pystyy harjoittamaan vaatimattomissakin olosuhteissa ja tilanteiden muuttuessa pitää vaan muuttua niiden mukana. Kirjoitan tästä vielä toisen artikkelin ennen joulua jossa kerron kuvien kera mihin tulokseen päädyin.

Pitää tähän loppuun kertoa aihetta sivuava pieni-suuri unelmani. Se olisi nimittäin löytää jostain lähimailta edulliset tilat mihin voisin rakentaa kehonpainoharjoittelua ja parkouria varten optimaaliset puitteet. Siellä saisin sitten vetää kehonpainoharjoitteluun erikoistuneita reenejä vanhemmalle väelle ja parkouria ynnä muuta kehonhallintaa kehittävää jumppaa junioreille. Koska siellä olisi kaikilla niin kivaa treenata, tulisi paikan nimeksi ”Höpönassun pesä”. Sitten voisi ihan oikeasti kertoa, onko käynyt höpönassun pesällä.

4 kommenttia

 1. Minä olen myös tuota meidän autotallia miettinyt, että sinne voisi jonkinlaisen kotisalin tehdä. Kuntosalilaitteet kun saisi vain hankittua. Joitain muutamia käsipainoja meillä on nyt, mutta siihen se sitten jääkin. Tuo on kyllä hyvä, ettei treenit siltikään jää välistä ja on totta, että lihaskuntoa voi harjoittaa vaikka puitteet eivät suuret olisikaan.

  Tykkää

  1. Moi Saimi ja kiitos kommentista!

   Kyllä, treenin saa tehtyä hyvinkin minimalistisilla välineillä. Itse suosin voimistelurenkaita yli kaiken. Niillä pystyy tehdä tehokkaan ja monipuolisen voimatreenin missä vaan ne saa tarpeeksi ylös roikkumaan! Kannattaa lukea myös artikkelini ”miten aloittaa kehonpainoharjoittelu” niin sieltä voi saada vinkkejä omaan treeniin kotona!

   Tykkää

 2. Heissan,
  Tässä ns. ohikulkumatkalla törmäsin blogiisi kotisali-aiheisten hakujen tuloksena. Mielenkiinnosta kyselisin tuosta kyykkytelineestä; onko tuollainen “vempula” mistään kotoisin? Etsiskelen tällä hetkellä omalle kotisalille tarviketta ja rompetta ja puntaroin kalliimman rackin ja tällaisen halvemman telineen välillä, joten mahdollisia kokemuksia kaivataan. Kiitos ja anteeksi.

  Tykkää

  1. No jos yli sadan kilon painoja on tarkoitus liikutella niin kannattaa jättää nuo kauppaan ja sijoittaa tukevampiin. Ja toisaalta jos olet kovin pitkä niin nuo jää lyhyeksi melko nopeasti (itse olen 170cm j ovat lähes äärimmilleen korotettu). Samatan sitä vempulammaksi ne muuttuu mitä korkeammalle painot nostetaan. Jos räkki mahtuu tilaan, niin hanki sellainen!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.