HAASTEENA NELIÖT

Mitä vaatimuksia kehonpainoharjoittelu asettaa itse harjoitustilalle. Mistä tee-se-itse-kotisalissa pitää tinkiä ja mikä on ehdoton hankinta?

Periaatteessahan kehonpainoharjoitteluun ei tarvita kuin vähän tyhjää lattiatilaa, leuanvetotanko ja ripaus luovuutta. Näillä eväillä pääsee pitkälle. Mutta. Asiassa pätee silti sama sääntö kuin lähes kaikissa harrastuksissa; pienellä sijoituksella voi mielekkyyttä lisätä usealla pykälällä.

Koska itsellä oli mahdollisuus “rakentaa” autotallin yhteydessä olevaan pieneen lämpöiseen varastoon noin 2x3m kokoinen harjoituskömmeli, en voinut vastustaa kiusausta. Tilan koko asetti melkoiset haasteet mutta nehän on tehty voitettavaksi!

Varaston pääasiallinen tarkoitus on toki edelleen tavaroiden säilytys, mutta pienellä konmarituksella sain helposti hyllytilan tarpeen vähennettyä ja tarpeelliset tavarat siirrettyä varaston toiseen päähän. Imuri laulamaan, varaston toinen pää siistiksi ja sisustushousut jalkaan. Täältä tulee Feng Sui Vesakko!

SISUSTUS

Olkoonkin että kulmanojani ei pysy asennossa sekuntiakaan kauempaa, oli harjoitustilassa sitten Marimekon verhot tai Artekin riippuvalaisin, mutta pari sisustuksellista elementtiä halusin kömmeliin tehdä. Ajatuksissa ei toki ollut marssia Vepsäläiselle vaan ensimmäinen suuri visioni oli tehdä peräseinästä liitutaulu. Tykkään tilastoida kaiken ja pidän kovin tärkeänä sitä että tiedän mihin olen treenissä jäänyt viimekerralla. Tähän tarkoitukseen liitutaulu oli vallan mainio kapistus.

Kotisali
Pieni ja kompakti kotisali mahtuu kuuteen neliöön!

Ensin piti pari kipsilevyn saumaa kittailla mutta sitten pari vuotta vanha harmaa sokkelimaalin jämä sai sekaansa pari vuotta vanhaa harmaata saumalaastia ja vimmaisen maalaustuokion jälkeen seinä oli kutakuinkin visioni mukainen. Kynä ja paperi olisi toki ajanut saman asian vähän helpommalla, mutta ku komian tähären täytyy joskus satsata. Liitutaulu on muuten lastenkin mieleen. Välillä tehdään yhdessä treeniä ja silloin liitutaulun alaosa on usein täynnä mitä kekseliäämpiä kuvatuksia.

Toinen sisustuksellinen seikka (joka ei nyt itseasiassa ehkä ole kuitenkaan niin sisustuksellinen) oli betonilattian päällystys jumppahommiin soveltuvaksi. Paikallinen Biltema tarjosi tähän kohtalaisen halvalla ratkaisun. Treenimatto on juuri passelin pehmeä että siinä voi tehdä vaikka kuperkeikan (ainakin tälläinen muikunruoto) eikä alla olevasta betonista tiedä mitään. Varsinaisesti tilan sisustukseen tuli siis käytettyä 55,60€

Treenimatto
Kotisalin lattiaa verhoava treenimatto.

Mainittakoon sisustuksellisessa mielessä myös peilit. Niitä on jostain aikojen saatossa jäänyt varastoon pari kappaletta. Vaikka en varsinaisesti tykkää liikkeitä tehdessä katsoa peilistä tekniikkaani (jotenkin tuntuu että peiliin jää riippuvaiseksi ja kun se puuttuu, ei osaa tehdä liikkeitä oikein) on ne tietyissä paikoissa käytännölliset. Esimerkiksi takavaakaa harjoitellessa on mukava kun voi vilkaista missä asennossa se selkä on. Tekniikkaa kuvatessa peilit on myös näppärä apuväline näin pienessä tilassa.

OLEELLISET VIMPAIMET

Kehonpainoharjoittelussa lähes välttämättömät ”laitteet” ovat leuanvetotanko ja dippiteline. Kävin kollaamassa yläpihan ”tätä-minä-joskus-vielä-tarvin”-romurautaläjää. Sieltä löysin aikanaan tuvasta purkamani patteriputket, jotka eivät tienneet vielä purkuvaiheessa päätyvänsä dippitelineeksi. Myös vanha Finnsatin sponsoroima televisioantennimasto sai toimittaa leuanvetotangon virkaa. Ahkeraa rälläköintiä ja muutamaa hitsisaumaa myöhemmin dippiteline kuivatteli ensimmäistä maalikerrostaan ja leuanvetotanko komeili katon rajassa. Dippitelineeseen hitsailin vielä jatkopalat soutuja ajatellen. Telineestä tuli yllättävän hyvä ja monipuolinen. Ennen kaikkea se on tukeva! Nämä DIY vempeleet eivät kustantaneet käytännössä mitään.

Levypainot ja tangon hankin vuosia sitten, mutta käyttö on ollut hyvin vähäistä pelkästään senkin takia ettei nille ole oikein ollut kunnon tilaa. Tilaa ei nytkään toki ole kovin ruhtinaallisesti, mutta optimistina sain ne mahtumaan kömmeliin. Kyykkytelineet ovat melko rimpulat ja pitäisi tehdä itse kunnolliset. Ruuvasin myös pikapikaa levypainoille telineet, josko ne löytäisivät paikkansa helpommin. Tankoa ja painoja käytän oikeastaan vain jalkojen treenaamiseen ja aika ajoin pystypunnerrukseen.

Puiset voimistelurenkaat ja niihin sopivat narut tilasin ebaysta. Renkailla pystyy tekemään todella monipuolisesti kehonpainoharjoittelun koko skaalan. Jos on renkaat, leuanvetotanko ei ole välttämättömyys (ja päinvastoin) mutta molempi parempi.

Voimistelurenkaat
Puiset voimistelurenkaat paksummalla 32mm halkaisijalla

Oleellisiin vempeleisiin lasken myös ehdottomasti vastuskuminauhat joiden avulla voi tehdä ihmeitä. Vaikka budjetti olisi kuinka piukka suosittelen heti leuanvetotangon jälkeen sijoittamaan niihin.

PIENEMMÄT, EI NIIN OLEELLISET VIMPAIMET

Kömmelistä löytyy myös liuta pienempiä, mutta ehdottoman näppäriä ja tarpeellisia välineitä.

Kahvakuulia on siunaantunut jokunen; 4kg, 6kg, 10kg ja 20kg. Näitä tulee käytettyttyä tasaisesti siellä täällä. Varmasti tulevaisuudessa enemmänkin. Käsipainot on 20 vuotta vanhat säädettävät 15kg mallit. Nyrkkeilysäkki katselee itselleen hyvää paikkaa. Kömmeliin se ei valitettavasti mahdu. Lisäpainovyö on erittäin tarpeellinen kapine myös. Ennenkuin ostin ”virallisen” vyön, käytin kuormaliinaa joka toimi aivan hyvin sekin. Kiipeilyköyden pala löysi paikkansa leuanvetotangosta ja siinä on vallan mainio harjoittaa grippivoimaa leukoja tekemällä.

Velipojalta sain lainaan säädettävät paralletit joita tulee käytettyä jonkinverran kulmanojan ja press-to-handtandin harjoitteluun. Omat paralletit olisi tarkoitus tehdä itse tässä heti kun ehdin.

Minulle niin rakas asia, musiikki, on treenien yhteydessä lähes ehdoton juttu. Ennenkuin saan kömmeliin rakennettua kunnon äänentoiston, ghettoblasterin virkaa toimittaa pieni bluetooth kaiutin. Pienestä koostaan huolimatta kaiutin on varsin hyvän kuuloinen ja ajaa asiansa paremmin kuin hyvin!

Pienisuuri ämyri joka on kotisalin sydän!

Summa summaarum

Kuuteen neliöön saa sopimaan salin siis vallan mainiosti, joskin ahdasta välillä on. Mitään varsinaista punttisalia en noihin neliöihin silti alkaisi rakentaa huonekorkeudenkaan takia, joka onkin ehdottomasti suurin ongelma. Korotetun lattian vuoksi se on ainoastaan ̃220cm joten muscleup treenit tangolla jää tekemättä. Huonekorkeus on minun pituiselleni vaahtosammuttimelle muuten ihan riittävä. Pystypunnerrustakin pystyy juuri ja juuri tekemään levytangolla. Negatiivisiin puoliin laskettakoon myös se että vapaata laattiatilaa on melko rajallisesti.

Rahallisesti tällä erää koko projektiin ei mennyt montaa kymppiä, mutta jos kaikki aikojen saatossa hankitut vempeleet lasketaan yhteen, on siinä varmasti noin 600€ edestä tavaraa. Tästä toki suurimman osan kattaa levypainot ja tanko.

Oma kömmelini siis on enemmänkin kuin kehonpainoharjoitteluun sopiva ja siellä pystyn tehdä treenin kuin treenin.

7 kommenttia

 1. Mahtavaa tilan käyttöä! Tuo kokonainen liitutauluseinä on kyllä hyvä idea. Itsekin kotisalia tehnyt rajalliseen tilaan. Pienellä suunnitellulla saa yllättävän paljon asioita pieneen tilaan ja kun asioita tekee itse sitä mukaa kun niitä kokee tarvitsevansa ei tule mitään turhaa.

  Tykkää

  1. Kiitos 🙏 Liitutaulu oli kyllä omastakin mielestä hyvä juttu. Sarjojen merkkaus helpottuu mukavasti 😊 ja se oli myös kustannustehokas ratkaisu kun sattui sopivat kamat löytymään nurkista! Diy hengessä on muutenkin mukava askarrella kaikkea mahdollisuuksien mukaan 😊 kotisaliin muuten saa ihan hyviä ideoita redditin r/homegym sivuilta 👍

   Tykkää

 2. Hyvin käytetty tuo tila! Oma kuntosali olisikin kiva. Täytyy hieman tutkia kaikkia kuntosalilaitteita, mitä olisi tarjolla, ja myös hieman kaavailla, että mille on tilaa. Tulisi ehkä itsekin treenattua ahkerammin, kun ei tarvitsisi kotoa lähteä minnekkään.

  Tykkää

  1. Kyllä sen saa pieneen mahtumaan jos ei mitään valtavia laitteita ole vaatimuslistalla! Ja kehonpainolla pääsee pitkälle tosi minimaalisilla välineillä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.