Mikä ihmeen paljasjalkakenkä?

Paljasjalkakengistä kuulee puhuttavan nykyään aika paljon ja itse olen kuulunut ”paljasjalkajuoksijoihin” jo hyvän tovin. Ajattelin kirjoitella aiheesta mietteitä omien kokemusten perusteella. Käyn artikkelissa pikaisesti läpi mikä on paljasjalkakenkä ja mitä hyötyä niiden käytöstä mahdollisesti on. Lopuksi jaan oman empiirisen tutkimukseen perustuvat mielipiteet niiden käytännöllisyydestä ja ”tarpeellisuudesta”.

Kenkä ja paljasjalka ei jotenkin sovi samaan lauseeseen, saati samaan sanaan. Paljasjalkakengät ovatkin mahdollisimman minimalistinen jalkine joissa pohja on vain muutaman millin paksuinen ja tuntuma maahan mahdollisimman luonnollinen. Paljasjalkakenkien toinen tärkeä ominaisuus on suuri varvastila. Varpaiden on hyvä saada olla mahdollisimman vapaasti ja näin ollen ”levittyä” luonnollisesti. Näin ei yleensä ole normaalien jalkineiden kanssa. Yleinen ominaisuus paljasjalkakengälle on myös tasainen pohja. Kantakorotus, joka ”tavallisissa” kengissä yleensä on, puuttuu paljasjalkakengistä.

Ensimmäiset paljasjalkakenkäni.

Paljasjalkakengissä ei pääsääntöisesti ole minkään sortin vaimennuksia tai tukia vaan ne mahdollistavat jalan luonnollisen liikkeen ja tuntuman maahan.

Mitä hyötyä paljasjalkakengistä on, tai pitäisi olla?

Vannoutuneet paljasjalkakenkien käyttäjät sanovat niiden mm. parantavan jalan biomekaniikkaa, vahvistavan jalan lihaksia ja vähentävän loukkaantumisriskiä. Tieteellisiä tutkimuksia aiheesta on jonkin verran, mutta lisää tutkimuksia tarvitaan, että niistä voisi vetää isompia johtopäätöksiä. Minä en sinällään purematta niele näitä väitettyjä hyötyjä, mutta maalaisjärkeni sanoo ettei paljasjalkakengillä (tai paljasjaloin) kävely ole missään tapauksessa huono asia. Se kun on jokatapauksessa selvää ettei ihminen ole aina tallannut Niket jalassa.

Sen kummemmin ottamatta kantaa tieteellisiin faktoihin, ajattelen itse asiaa pienen lapsen kautta – kun lapsi opettelee kävelemään, on yleinen neuvo ettei hänelle laiteta jalkaan kenkiä tai mitään mikä voisi vaikuttaa jalan luonnolliseen kehittymiseen. Miksi sitten heti kun kävelemään on opittu ja vanhemmaksi tultu, kenkien käyttö onkin automaattisesti hyvä asia? Noh tästä voi olla montaa mieltä ja tämä on vain oma näkemykseni asiasta.

Paljainjaloin kannattaa käveleskellä aina kun mahdollista!

Aika moni kävelee paljasjaloin ainoastaan kodissaan mutta kodin ulkopuolella ja kodin pihallakin laitetaan hyvin usein kengät jalkaan. Paljasjalkakenkien syvin ajatus onkin siis palauttaa jalan luonnollinen tuntuma maahan ja saada kaikki jalan lihakset aktiivisesti käyttöön.

Miksi halusin koittaa paljasjalkakenkiä?

Suurin syy omaan innostukseen paljasjalkakenkiä kohtaan johtunee työstäni. Joudun käyttämään 8h päivästä työkenkiä, jotka saavat jalkani voimaan pahoin. Kolmen eri valmistajan kenkää ja näiden lukuisia eri malleja on ollut käytössä, mutta omat räpyläni eivät tykkää niistä ollenkaan. Teetätin jokunen vuosi sitten myös yksilölliset pohjalliset siinä toiveessa että niistä olisi hyötyä, mutta samalla tavoin jalkani väsyivät. Työni vaatii, että kengissä on oltava naulaanastumissuojat sekä turvakärki. Nämä ovat ehkä ne oleelliset syyt jotka vaikuttavat työkenkien epämukavuuteen. Varpaat kipeytyvät hiljakseen päivän mittaan ja kello 16 on päivän paras hetki kun saa ottaa työkengät pois jalasta. Tilanne ei kuitenkaan perus lenkkareihin vaihdettaessa parantunut kuin hiukan, mutta vuosien saatossa siihen jotenkin vain tottui. Sitä piti normaalina, että varpaita vähän kivistää ja jalat väsyvät kun kenkiä käyttää pitkään.

Normaaleissa kengissä on nähdäkseni meikäläisen jalan anatomialle kaksi isoa ongelmaa. Ensimmäinen ja suurin on järjestään pienet varvastilat. En koe, että jalkani on mikään erityisen leveä, mutta varpaat väsyy valtavasti peruskenkiä jalassa pidettäessä. Toisekseen lähes kaikissa ”normaaleissa” kengissä on kantakorotus joka saa pohkeeni tekemään normaalia enemmän töitä. Tämä taas vaikuttaa pitkässä juoksussa isoihin jumeihin koko takaketjun alueella.

Paljas jalka ja paljasjalkakenkä

Syy miksi itse ensimmäisen paljasjalkakenkäparini ostin, oli siis puhtaasti kiinnostus siihen, että voisiko niistä olla apua kipeytyneisiin ja väsyneisiin kinttuihini.

Käytännön kokemukset paljasjalkakengistä

Olen nyt noin vuoden päivät käyttänyt paljasjalkakenkiä työajan ulkopuolella. Myös töissä olen pyrkinyt olemaan mahdollisimman paljon joko ilman kenkiä tai paljasjalkakengillä (esim toimistotyöt yms hommat muualla kuin asennustyömaalla).

Kerrottakoon myös, että oma isäni on ihan pienestä pitäen kannustanut aina olemaan mahdollisimman paljon ilman kenkiä. Kesäisin ei kotipihassa kenkiä tullut käytettyä silloin muksuna, eikä liiemmin nykyäänkään. Tästä johtuen omat jalkapohjat ovat aika hyvin karaistuneet eikä erilaisilla alustoilla käveleminen aiheuta juurikaan naamanvääntelyä tai sipsuttelua. Paljasjaloin kävely kannattaa sinunkin ottaa ehdottomasti haltuun, jos et sitä vielä tee 🙂

Ensimmäiset paljasjalkakenkäni ostin noin vuosi sitten – ajatuksena testata mitä jalkani niistä ovat mieltä. Päädyin isohkon valikoiman selailun lopputuloksena ostamaan VivoBarefoot merkkiset ”Stealth II Ötillö”- kengät. Ajatuksena oli hankkia kengät joita voisi käyttää lenkkeillessä, mutta myös tarvittaessa vapaa-ajalla. Siihen tarkoitukseen vivot oli mielestäni ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan erinomaiset. Hinta oli suhteellisen kallis, mutta ajattelin että se on pieni summa siitä, jos saan sillä vähänkin parannusta ”vaivoihini”. Halvemmat jokatapauksessa kuin ne teettämäni pohjalliset…

Ensimmäiset kerrat kun paljasjalkakenkiä sujautin jalkaan, oli fiilis hyvin erikoinen. Tuntui ihan oikeasti ettei jaloissa ollut kenkiä lainkaan. Tossut istui jalkaan kuin nakutettu ja ne oli niin mukavat ettei niitä todella huomannutkaan. Hieman toki arvelutti tilata netin kautta arvokkaita kenkiä, koska koosta ei ollut varmuutta. Vivolla oli onneksi melkoisen hyvä kokotaulukko netissä.

Kävely tuntui aluksi hieman hassulta. Huomasin, että kävellessä kantapääni kopsahtaa aika tanakasti maahan. Hölkätessä tätä ilmiötä en tuntenut. Kävelytekniikkaa joutui alusta asti hieman hakea, mutta melko nopeasti se löytyi. Edelleen toki, jos kävely on hyvin nopeaa, tulee kantapää ensin maahan. Oletan että tämä on enemmänkin normaalia.

Suurin hyöty minkä huomasin nopeasti, oli siinä etteivät jalat enää väsyneet ja varpaat kipeytyneet. Toinen oleellinen homma oli se ettei jalat hionneet nimeksikään niin paljon kuin aiemmin. Tämä ehkä johtuu toki näiden nimenomaisten ”Stealth kakkosten” tyylistä. Ne ovat todella hengittävät ja edelleen ehdottomat suosikkini.

Sittemmin kenkäkokoelmani on kasvanut kahdella parilla. Molemmat ovat Vivoja – Borough Blackit ja uusimpana tulokkaana Geo Courtit. Boroughit ovat talvikengät korkeammalla varrella ja Geo Courtit kesäisemmät ja ”siistimmät” joita voi käyttää hyvin vapaa-ajalla. Tekisipä mieleni muuten tehdä näistä kengistä itseasiassa arvostelut erikseen.

Talvikenkinä vivot toimivat oikein mallikkaasti. Boroughien mukana tuli ”thermo” pohjalliset, mutta viimetalvi oli sen verran leuto, etten käyttänyt näitä lisäpohjallisia lainkaan. Hyvin tarkeni ilmankin 🙂

Lenkkeily ei ole suuri intohimoni, mutta juoksemassa kuitenkin tulee käytyä jonkin verran. Aluksi jätin juoksulenkeiltä paljasjalkakengät suosiolla pois, koska pelkäsin rikkovani jalat niillä turhaan. Koitin kuitenkin jossain vaiheessa juosta kilometrin verran ja se tuntui ihan hyvälle mutta en silti tohtinut aloittaa pitkillä lenkeillä. Huomasin että luonnollinen juoksutyylini sopi paljasjalkakengille varsin hyvin. Pikkuhiljaa pidensin lenkkejä, eikä missään vaiheessa jalat oireilleet millään tavalla.

Tämän innoittamana kuvailtiin velipojan kanssa tekniikkavideo juoksumatolla josko tekniikasta näkisi siinä jotain oleellista:

Testimielessä tehty juoksutekniikan analysointivideo.

En ole alan asiantuntija, mutta mielestäni tekniikka näyttää videolla ihan kelvolliselta. Nykyään juoksen kaikki lenkkini paljasjalkakengillä, eikä jaloissa ole ollut minkäänlaista vaivaa. Pääasiassa juoksen soratiellä, eikä kivet haittaa juoksua lainkaan. Mikään maratoonari en ole ja juoksulenkkini ovatkin pääasiassa vain ~5km pituisia. Pisin lenkki on ollut ̃10km. Asfaltilla juoksemista olen vältellyt tietoisesti joten en osaa sanoa ottaisiko jalat itseensä siitä.

Summa summaarum

En voisi enää kuvitella palaavani perus kenkien käyttäjäksi. Saatat ajatella mielessäsi että: ”Kylläpä sitä on joka sortin lahkolaisia”, mutta tähän lahkoon kuulun enemmän kuin mielelläni ja olen melko varma että jos hankit itsellesi ensimmäisen parin paljasjalkakenkiä, jäät koukkuun. Niin kävi itsellenikin. Jos aihe yhtään kiinnostaa, suosittelen ehdottomasti satsaamaan ja testaamaan. Tämä artikkeli ei ole mikään maksettu mainos Vivon tuotteisiin. Niitä olen testannut, aktiivisesti käyttänyt ja hyväksi havainnut. Kirjoitus onkin tehty puhtaasta ihastuksesta paljasjalkakenkiin. Haluankin ehdottomasti laajentaa omaa kenkävalikoimaani myös muiden valmistajien kengillä ja testata miten ne toimivat. Erityisesti kiinnostaa testata groundiesit, leguanot sekä Suomessa valmistettavat feelmaxit.

Mitä ajatuksia tämä herätti? Oletko itse käyttänyt paljasjalkakenkiä tai pohtinut hankkimista? Haluaisitko kysyä jotain tiettyä niiden käytöstä? Kiinnostaisiko kenties lukea tarkempia arvosteluja tietyistä kengistä?

9 kommenttia

 1. Erinomainen arvostelu paljasjalkakengistä! Harkitsen itse hyvin vakavasti niitten hankkimista, sillä harvat kengät tuntuvat sopivan hyvin omiin jalkoihin. Eniten oonkin käyttänyt nyt Toms kenkiä, sillä ne ovat litteäpohjaiset ja kevyet jalassa. Hyvien lenkkareiden löytäminen tuntuu mahdottomalta, enkä ite tykkää kun pohja on muotoiltu jollain tavalla. Ehkä nää on ratkaisu mun kenkäongelmiin! Erityisen kivaa oli että arvosteltiin uusia paljasjalkakenkiä 🙂 monet arvostelut olivat ainakin 5v vanhoja eikä vastaavia kenkiä ollut enää myynnissä. Ite aattelin hankkia juuri vivo barefootit, onneksi tampereella pääsee niitä myös testailemaan.

  Tykkää

  1. Kiitos tuhannesti!

   Kannattaa ehdottomasti antaa paljasjalkakengille mahdollisuus! Jos peruskengät ei jalkaan istu niin on todella hyvä mahdollisuus että se on rakkautta ensijalkineella kun saat niitä sovittaa 😁 Ja vaikkei ne heti omilta tuntuisi niin käytä riittävän pitkään että jalka tottuu. Itselle ne kylläkin oli heti kuin valetut 🙂

   Jos ja kun semmoset hankit niin olisi mukava kuulla miltä on tuntuneet pienen käytön jälkeen. Palaillaan 🙂

   Tykkää

 2. Ostimme mieheni kanssa ensimmäiset paljasjalkakengät viime syksynä ja paluuta entiseen ei ole. Leguanon activet edelleen lempparit. Talvella hankin itselleni myös Vivon trackerit jotka todellakin pitivät jalat lämpimänä. Kesällä kokoelma karttui Leguanon ballerinoilla. Koen että pk-kengät ovat vaikuttaneet todella positiivisesti varsinkin omiin selkävaivoihin. Minulla on selkärankareuma, johon sopivaa lääkitystä ei ole löytynyt. Jalkapohjien kireydet lähti näillä ja footbic-jumpalla ja uskon että sillä on ollut vaikutusta koko ruotoon. Kipukaudet ovat harventuneet ja lyhentyneet. Ja selkä kyllä antaa välitöntä palautetta jos jotain väärää jalkaan pistää, kuten talvella hiihtämisen jälkeen. Onneksi en mikään himohiihtäjä olekaan, pari kertaa vuodessa riittää. Niin ja miehen plantaarifaskiitti sai myös kyytiä leguanoihin vaihtamisen jälkeen!
  Lapsille hankin kakkoslaatuiset feelmaxit (mallin nimeä en muista) keväällä ja kiitettävän usein ne jalkaan menevät. Kakkoslaatuiset ihan hinnan takia, koska kolme kasvavaa jalkaparia.

  Tykkää

  1. Aivan mahtavaa että apua on löytynyt. Ehkä vähän jopa yllättävää miten moniin asioihin pj-kengät saattaa vaikuttaa, vaikka suoraa vaikutusta itse vaivaan saisikaan!

   Nuo lasten paljasjalkakengät ovat kyllä itseäkin kiinnostava juttu. Arvokkaita kun ovat niin meille ei vielä ole maltettu ostaa, kun perheestä löytyy neljä pientä jalkaparia 😊 Muistatko missä hinnoissa feelmaxit liikkuivat? Kestäviä kenkiähän nuo (ainakin vivot) on, joten menisi toki aina vanhemmalta nuoremmalle…

   Tykkää

 3. Itselläni on kapeat jalat ja myös jalkapöytä matala. En ole vielä päässyt kokeilemaan jalkaani hyviltä tuntuvia pj-kenkiä. FeelMaxit on ihan liian leveät kuten myös monet muut. En ole koskaan kokenut mitään jalkaongelmia (tai selkä tms) vaikka ikää puoli vuosisataa 😁 Epämukavilta on tuntuneet kaikki testaamani pj kengät. Kesällä tykkään olla paljain jaloin pihalla ja kotona aina. Korkkareita en ole elämäni aikana monia kertoja pitänyt, no joskus juhlissa, mutta en osaa niillä kävellä. Ihan normikenkiä, nahkaisia, tykkään käyttää. Chelsea bootit raajakumipohjalla on suosikkeja viileään aikaan. Jotenkin luulin että haluaisin siirtyä pj kenkiin mutta kokeilujen perusteella kun ei hyviä ole löytynyt niin mietin onko tarpeenkaan.. 🤔

  Tykkää

  1. Moikka Tarja! Kuulostaa kyllä siltä, ettei sinun kohdalla pj-kengistä välttämättä ole vastaavaa hyötyä. Lähinnä ajattelisin että mitä menetät on se mukava tuntuma maahan, mitä paksupohjaisilla kengillä ei oikein saa.

   Toki suosittelisin käymään jossain alan liikkeessä (esim helsingissä ja lahdessa vivon liikkeet) missä saa sovitella eri malleja, josko löytyisi mieleiset. Mutta jos tosiaan normikengillä oleskelu ei aiheuta miyään ongelmia, niin en näe syytä miksi pitäisi väkisin pj-kenkiin vaihtaa. Kesällä vaan mahdollisimman paljon paljain jaloin. Ja toki ehdoton suositus myös skinnerseille (sukat joilla voi kulkea ulkosalla) joihin kannattaa tutustua ellei ole vielä tutut 😊

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.