Revähdys vaivaa edelleen

Kirjoittelin muutama viikko sitten ikävästä takareiden revähdyksestä. Tilanne ei ole sen osalta mennyt juurikaan parempaan suuntaan joten liikkuvuusharjoittelu on ollut tästä syystä lähestulkoon mahdotonta alaraajojen osalta. Tästäpä johtuen – siis olosuhteiden pakosta – päätin, että omistan seuraavat kuukaudet voimaharjoittelulle koska se ei takareisivaivaani tunnu provosoivan juurikaan. Oikeastaan se tuntuu tekevän pelkästään hyvää.

Tähän sain ajatuksen, kun somessa eteeni osui Athletican järjestämä ”Voimaa ja kestävyyttä verkkovalmennus”. Startti osui sopivasti tähän hetkeen. Homma eskaloitui nopeasti – nimi paperiin ja valmennus käyntiin kahden päivän kuluttua.

Käyn tässä kirjoituksessa hieman läpi sitä mitkä ovat lähtökohtani ja tavoitteeni. Toimikoon tämä kaksi- tai kolmeosainen artikkelisarja myös esittelynä sille, minkälainen verkkovalmennus on kyseessä. Huomaa, ettei tämä ole maksettua mainontaa vaan oma rehellinen näkemykseni aiheesta.

Tuonnempana video aiheesta

Kehonpaino vaihtuu levytankoon

Aiemmin voimaharjoitteluni on pääasiassa koostunut kehonpainoliikkeistä – toki tarvittaessa lisäpainolla tehtynä. Tulevan valmennuksen myötä hyppään toviksi ”pois mukavuusalueeltani” ja siirryn perinteisempiin levytankoharjoitteisiin. Tämä tuo mukavaa vaihtelua ja lisäksi saan arvokasta oppia voima- ja kestävyysharjoittelun periodisaatiosta alan ammattilaisilta. Kyseiset ammattilaiset ovat Tuomas Rytkönen ja Mika Vuoriainen joiden kokemus aiheesta on varsin kattava. Uskonkin että tuloksia tulee, jos vain kykenen valmennuksen viemään kunnialla läpi.

Minkälaisesta valmennuksesta sitten on kyse? Kuvauksessa sanotaan mm. näin:

”Voimaa ja Kestävyyttä -verkkovalmennus sisältää kolmen kuukauden tarkasti periodisoidun ja ohjelmoidun taustatietojen perusteella jokaiselle erikseen valitun nousujohteisen harjoitusohjelman sekä Athletican liikuntatieteilijöiden ja fysiikkavalmentajien ylläpitämän WhatsApp-ryhmän tuen valmennuksen ajan. 

Harjoitusohjelmissa yhdistyy yhdistetyn voima- ja kestävyysharjoittelun kokonaistutkimusnäyttö sekä Tuomas Rytkösen (LitM) ja Mika Vuoriaisen (LitM) 10 vuoden systemaattisesti kovia tuloksia tuottaneen fysiikkavalmentamisen ammattivalmennuskokemus huippu-urheilusta tavoitteelliseen kuntoiluun sekä yksilö- että joukkuelajeissa.

Valmennuksen harjoitusohjelmasta on olemassa useampi erilainen versio, ja kullekin sopivin versio valikoituu taustatiedoissa kyseltyjen tavoitepainotusten, harjoitustaustan ja harjoitteluresurssien mukaan.”

Harjoitusohjelma ei siis ole täysin yksilöllinen, mutta omien tavoitteitteni mukaan valikoitu. Halusin, että treeni on kolme kertaa viikkoon ja painotus voimaharjoittelussa. Käytännössä viikkotasolla on siis kolme treeniä: Voimatreeni, kestävyystreeni ja yhdistelmätreeni.

Voimatasoni ovat viimeisen vuoden aikana laskeneet merkittävästi, koska pääpaino harjoittelussa on ollut liikkuvuuden lisäämisessä ja venyttelyssä. Aerobinen harjoittelu on ollut todella vähäistä erityisesti kuluneen kesän ajalta, koska kiirettä on pitänyt. Levypainoilla en ole hirveästi tehnyt mitään perinteisiä liikkeitä, lukuunottamatta takakyykkyä, enkä sitäkään valtavasti. Penkkipunnerrusta en ole tehnyt sarjaakaan varmasti kymmeneen vuoteen. Hieman siis jännittää mikä on lähtötasoni tähän valmennukseen 😀

Valmennus alkaa virallisesti vasta huomenna, mutta koska alkuviikkoni on kiireinen, varastin päivän verran ja tein alkutestaukset voiman osalta. Alla näet 1RM suoritukseni kyseisistä liikkeistä. Ei ole kaunista katseltavaa 🙂

Maastavedossa tankoon tohti laittaa 120kg ja se tuntui ilman vyötä olevan ihan riittävä paino tällä tekniikalla. Leuanveto on kamalaa katseltavaa, mutta tässäkohtaa suorituksen kauneudella ei ole merkitystä. Lisäpainoa sai laittaa 37.5kg (yhteispaino 103.6kg). Penkkipunnerruksesta ei myöskään jäänyt lapsille kerrottavaa: 80kg tasan. Tästä on toki hyvä lähteä tekemään tuloksia.

Tavoitteita en uskalla tässä kohtaa asettaa. Tavoitteet ovat ensisijaisesti siinä, että saan homman vietyä maaliin kunnialla (koska arki on kiireistä nyt) ja että kasvattaisin tuloksia jokaisella osa-alueella edes muutaman prosentin.

Summa summarum

En ole jättämässä kehonpainoharjoittelua mihinkään – en todellakaan. Nyt vain tuntuu, että aika on kypsä kokeilla hieman myös punttien kolistelua ja katsoa mitä voi saavuttaa kolmessa kuukaudessa järkevällä ohjelmoinnilla.

Lähtökohdat eivät ole hääppöset, mutta toisaalta, ei tälläiseltä 66kg muikunruodolta tiedä paljon odottaakaan.

Ensiviikolla palaan aiheeseen Cooperin testin tiimoilta. Nyt on jo vatta ripulilla sen takia.

3 kommenttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.